Autor Wątek: Katalizator Prius 3 skradziony....  (Przeczytany 3972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adamslodowy

• Początkujący
  • Samochód:: toyota prius3
Katalizator Prius 3 skradziony....
« dnia: 17 Czerwca 2022, 17:20:37 »
Witam.
Skradziono katalizator z Priusa 3 - konkretniej odkręcili 2 śrubki ze sprężynami przy kolektorze a z drugiej strony obcięli równiutko. 2 katalizator zostawili. Szukając na allegro znalazłem oferty dedykowane do Priusa 3 od 1695 zł wzwyż, który wybrać aby autko w przyszłości nie sprawiało problemów. Są też katalizatory uniwersalne w przejezdniejszych cenach. Ktoś inny proponował strumienice....  Ma ktoś może wypróbowane rozwiązanie tego problemu ? Co tam wstawić żeby jeździło bezproblemowo, auto jeździ na LPG i to bardzo dużo(taxi).

Offline Lukasz517

• Toyot Leżący
  • *

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
Odp: Katalizator Prius 3 skradziony....
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2022, 07:18:17 »
No i mnie też to spotkało. Łódź Retkinia.
Prius Plus, wycinali katalizator na jakimś podnośniku, były ślady na śniegu po ciągnięciu.
Plus ma fabryczną osłonę katalizatora, częściowo odkręcona i powyginana.
Jak zajrzałem pod samochód, to w Plusie nie ma chyba możliwości wycięcia katalizatora bez podniesienia samochodu, a jak widać fabryczna osłona niewiele dała.
Naprawa będzie w ASO, na szczęście mam ubezpieczenie w wariancie serwis bez amortyzacji części więc powinno być OK.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia 2022, 21:31:44 »
A katalizator dostępny?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudnia 2022, 23:15:20 »
No właśnie. Ja na dolną srebrną blendę zderzaka czekałem 2 miesiące, (rav4) na szczęście auto u mnie, nie w serwisie  :|  KAT to może być wyzwanie  :cry:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia 2022, 10:13:17 »
A katalizator dostępny?

Nie wiem.
W ASO powiedzieli, że w zeszłym tygodniu mieli trzy samochody po kradzieży katalizatorów, dwa Priusy P2 i Auris.
Do Auris katalizator mieli na miejscu i są dostępne w Polsce, do P2 trzeba czekać.
Do Priusa III (Plusa) powinien być taki sam typ jak do Auris, ale może mieć inną konfigurację wyjść, kształty.

Uwaga na marginesie:
Jakiś czas temu klakson działał z przerwami, raz było OK, następny dzień bez trąbki. Przy okazji przeglądu w ASO wycenili wymianę zwijaka w kierownicy na 2500 zł.
Poszukałem w internecie. Kupiłem zwijak, kupiłem narzędzia, zrobiłem sam, za koszt około 200 zł.
Cena w serwisie zawiera całą jednostkę, razem z czujnikiem położenia kierownicy (bardzo drogi). A ten się nie psuje i można przełożyć do zamiennika zwijaka.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudnia 2022, 11:44:34 »
Jaka pewność, że za te 200zl nie kupiłeś od tej samej osoby która teraz będzie miała Twój kat?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudnia 2022, 14:51:37 »
Jaka pewność, że za te 200zl nie kupiłeś od tej samej osoby która teraz będzie miała Twój kat?

Otóż taką mam pewność, że kupiłem zwijak nowy, zamiennik firmy NTY, cena 67 zł. Pozostałe pieniądze to długa nasadka do klucza (nie miałem tego rozmiaru) i przyrząd do ściągania kierownicy (40 zł), loctite przeciw odkręcaniu śrub. Z tymi 200 zł to chyba przesadziłem bo wychodzi jakieś160-170 zł ;)
Tak jak napisałem wcześniej, najdroższy jest czujnik położenia kierownicy. Ten przełożyłem ze starego zwijaka, jest montowany na zatrzaski.
ASO nie ma w ofercie samego zwijaka, jest tylko w komplecie z czujnikiem skrętu kierownicy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Grudnia 2022, 15:24:57 »
Ok, tego wcześniej nie napisałeś

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Grudnia 2022, 18:27:53 »

Otóż taką mam pewność, że kupiłem zwijak nowy, zamiennik firmy NTY, cena 67 zł. Pozostałe pieniądze to długa nasadka do klucza (nie miałem tego rozmiaru) i przyrząd do ściągania kierownicy (40 zł), loctite przeciw odkręcaniu śrub. Z tymi 200 zł to chyba przesadziłem bo wychodzi jakieś160-170 zł ;)
Tak jak napisałem wcześniej, najdroższy jest czujnik położenia kierownicy. Ten przełożyłem ze starego zwijaka, jest montowany na zatrzaski.
ASO nie ma w ofercie samego zwijaka, jest tylko w komplecie z czujnikiem skrętu kierownicy.
NTY to najgorszy szajs… tego nie warto kupować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Grudnia 2022, 08:45:39 »

Nie jest to najlepszy wybór. Jednak używka też nie jest dobrym wyborem. Nowego oryginału samego zwijaka nie znalazłem.
Wymiana zwijaka to jakieś 15 minut więc jakby wymieniać ten NTY co dwa lata to i tak się opłaca.

cena katalizatora do Prius III (Plus) w ASO ponad 6 tys. zł. Z osłoną i robocizną 8,5 tys. zł. Ubezpieczyciel chce abym dopłacił 2 tys. zł, a ubezpieczenie mam bez amortyzacji części więc się odwołam.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Grudnia 2022, 09:16:43 »

Nie jest to najlepszy wybór. Jednak używka też nie jest dobrym wyborem. Nowego oryginału samego zwijaka nie znalazłem.
Wymiana zwijaka to jakieś 15 minut więc jakby wymieniać ten NTY co dwa lata to i tak się opłaca.

cena katalizatora do Prius III (Plus) w ASO ponad 6 tys. zł. Z osłoną i robocizną 8,5 tys. zł. Ubezpieczyciel chce abym dopłacił 2 tys. zł, a ubezpieczenie mam bez amortyzacji części więc się odwołam.
O ile wytrzyma pół roku to będzie dobrze… w innej marce nauczyłem się, że NTY nie jest warte nawet tych pieniędzy. 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl