Autor Wątek: Czy warto robić przegląd w ASO na 45 000 RAV 4  (Przeczytany 7609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarSo

• Toyot Leżący
  • *
Czy warto robić przegląd w ASO na 45 000 RAV 4
« dnia: 18 Czerwca 2022, 11:42:38 »
Witajcie

Tak się zastanawiam czy warto robić przegląd  auta na 45000 km w serwisowanej stacji ASO. Powiedzieli mi za usługę 1300 zł.  Myślę że w porządnym warsztacie zrobię to za połowę tej ceny.
Co tracę pomijając ten przegląd?
Czasy trudne i trzeba na czymś oszczędzić. :)

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czy warto robić przegląd w ASO na 45 000 RAV 4
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2022, 18:44:19 »
dyrektywa unijna nie zobowiązuje wymiany oleju z 1300 zł można robic przeglądy nie w asso i nie tracimy gwarancji pozdr

Offline MarSo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2022, 07:21:01 »
Dzwoniłem też w tej sprawie do serwisu i Pani powiedziała mi, że po tym przeglądzie będę miał wydłużoną gwarancję o rok,  ale przecież auto zgodnie z zapisami w umowie podlega trzyletniej gwarancji. Więc chyba wprowadziła mnie w błąd. Musze to wyjaśnić bo kilometry rosną.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2022, 07:26:34 »
Przeczytaj zapisy gwarancji jakie warunki muszą być spełnione, by  Ci ona przysługiwała.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline vert

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2022, 07:57:01 »
Także do mnie dotarła (nieformalnie i z kilku źródeł) informacja, iż Toyota zamierza przedłużać gwarancję o rok do 4 lat, dla samochodów regularnie serwisowanych w autoryzowanych stacjach, w związku z problemami dostępności aut nowych. Jak będzie czas pokaże.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2022, 08:11:22 »
U mnie powiedzą na pewno - pierwsze słyszę, niemożliwe.

Offline karol3

• Początkujący
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwca 2022, 15:53:14 »
Także do mnie dotarła (nieformalnie i z kilku źródeł) informacja, iż Toyota zamierza przedłużać gwarancję o rok do 4 lat, dla samochodów regularnie serwisowanych w autoryzowanych stacjach, w związku z problemami dostępności aut nowych. Jak będzie czas pokaże.

A to ciekawe. Bo dzisiaj umawiałem przegląd po 3 latach. Dostałem ofertę przedłużenia gwarancji, ale nie bezpłatną.

na 1 rok  - koszt to 3 549 zł
na 2 lata - koszt to 5 538 zł

Ktoś z was przedłużał 3-letnią gwarancję? Nie wiem, czy warto.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwca 2022, 16:12:12 »
Nie wiem, czy warto.
Tego nikt nie wie, jak się coś rypnie to warto, jak nie , to nie warto. Ja zawsze wykupuję dla świętego spokoju. Ale cena dosyć zaporowa , w Mercedesie GLA 35 AMG za dodatkowe 3 lata zapłaciłem poniżej 2,9 tys. zł

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwca 2022, 16:24:46 »
akurat w mercedesie to każdą dostępna gwarancje warto wziąć.
natomiast w toyocie warto jechać na przegląd dla utrzymania gwarancji na baterie. przecież można tylko zmienić olej i zrobić test baterii online. max siedem stówek, zależnie od miasta..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Czerwca 2022, 16:40:58 »
Pewnie wiesz to z doświadczenia. Nurtuje mnie tylko jedno pytanie. Dlaczego Toyota za swój ponoć tak niezawodny pojazd, winszuje sobie aż tak dużą kasę, za przedłużenie gwarancji. Ponoć ich samochody się nie psują, to i koszty przedłużenia gwarancji powinny być symboliczne.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Czerwca 2022, 18:04:12 »
Pewnie wiesz to z doświadczenia. Nurtuje mnie tylko jedno pytanie. Dlaczego Toyota za swój ponoć tak niezawodny pojazd, winszuje sobie aż tak dużą kasę, za przedłużenie gwarancji. Ponoć ich samochody się nie psują, to i koszty przedłużenia gwarancji powinny być symboliczne.

dokładnie tak; w tej chwili nie wiem co doradzić klientom, którzy w prawie nowych mercedesach plugin muszą wymienić uzwojenia silnika za 30 tysięcy. prawidłowe osadzenie tych cewek w korpusie skrzyni jest nie lada wyzwaniem, stąd brak chętnych do wykonanie operacji.

tzw przedłużenie gwarancji to po prostu ubezpieczenie, produkt finansowy jak leasing czy najem. każdy ma prawo poszukać tańszego, ze skromniejszym zakresem ochrony..
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2022, 18:07:07 wysłana przez compucar »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Czerwca 2022, 21:48:56 »
w tej chwili nie wiem co doradzić klientom, którzy w prawie nowych mercedesach plugin muszą wymienić uzwojenia silnika za 30 tysięcy.
Jeżeli są prawie nowe to podlegają gwarancji i nic nie musisz mówić.
tzw przedłużenie gwarancji to po prostu ubezpieczenie, produkt finansowy jak leasing czy najem. każdy ma prawo poszukać tańszego, ze skromniejszym zakresem ochrony..
Co nie zmienia faktu, że prawie wszyscy wykupują je w salonie importera, i w teoretycznie bezawaryjnym samochodzie, przy tym samym zakresie gwarancji, powinno być taniej, skoro się nie psuje.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Czerwca 2022, 22:29:14 »
W fordzie roczne przedłużenie gwarancji kosztuje koło 2 stów i można brać do 10lat lub (AFAIR) 200k km..

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Czerwca 2022, 16:06:40 »
niepotrzebne te dwa złośliwe komentarze powyżej. wiadomo ze merc w trzecim roku a za dwie stówy nawet członka sobie nie przedłużysz, co dopiero uczciwą gwarancję..

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Czerwca 2022, 18:01:59 »
To nie jest gwarancja producenta tylko polisa ubezpieczeniowa było już o tym na forum

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl