Autor Wątek: Koszty serwisowe  (Przeczytany 23016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Koszty serwisowe
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Grudnia 2022, 23:23:10 »
Bo właśnie tak wygląda przegląd w co poniektórych aso, powinno się to nazywać "wymiana oleju po xxx km" a nie przegląd :)

Też nie do końca... Np wymienili mi baterie w pilocie, a na karcie nie odhaczyli

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Grudnia 2022, 09:47:05 »
Mnie w pilocie zawsze wymieniają ale w breloczku BLE już nie (ASO stwierdziło, że BLE się nie dotykają ??), co rok temu spowodowało, że któregoś pięknego dnia musiałem pilnie odwiedzić sklep z bateriami ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Grudnia 2022, 12:26:39 »
W pilocie wymieniają dobre baterie na nowe?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Grudnia 2022, 12:49:01 »
W pilocie wymieniają dobre baterie na nowe?
Tez mi wymienili na przegladzie przy 15 tys. Jakieś 8 miesięcy od zakupu. Koszt żaden, a świety spokój. Gorzej z ekologią ale zakladam ze nie wyrzucili starej baterii do rowu ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Grudnia 2022, 14:26:38 »
Nooo, bym polemizował.
Wymieniłem w pilocie  od cobry miesiąc przed serwisem na markową dobrą baterię (dwupak za 9zł) i wszystko działało świetnie aż do serwisu.
Po przegladzie patrzę na wykaz i są wymienione obie (pilot i cobra), pytam po co skoro były nowe i wszystko działało extra. Pan serwisant na to: Mierzymy napięcie i jak za niskie to wymienimy, cena 15 zł sztuka.
Minął miesiąc i włącza się alarm - auto nie widzi karty proxy, w ciągu tygodnia 3 razy! Kupiłem w Biedronce Energizer I działa wszystko znowu doskonale już dwa miesiące. Nigdy więcej nie pozwolę dotykać baterii w ASO. Wkładają "toyotowski" shit.
Naciągają na takich drobnostkach i to nie jest smaczne. Wlali mi letni płyn toyota, a że miałem prawie pełno, to weszło z pół litra. Nie użyli z beczki lub litrowy ale 3l opakowanie i za tyle zapłaciłem na FV 35zĺ, tu choć resztę wstawili do auta. W ten sposób czyszczą sobie magazyny. Żałosne to trochę.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2022, 14:28:38 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Grudnia 2022, 20:53:23 »
co tu się może spieprzyć po 15kkm?

Płacisz za wykonanie usługi a nie ich dywagacje czy może się spieprzyć czy nie.
Ma być wykonane zgodnie ze sztuką i standardem marki Toyota ponieważ są autoryzowanym  serwisem, bo tego oczekujesz zostawiając ~1 kPLN
Oczekujesz profesjonalizmu i ufasz komuś bo powierzasz im swoje bezpieczeństwo. Ich psim obowiązkiem jest sprawdzenie hamulców, zacisków, śrub w kołach, opon... sprawdzenie kodow usterek (airbag) ... i także terminu ważności zestawu naprawczego do opony i jazda testowa plus wszystko to co na karcie.
I dopytujesz doradcę przy odbiorze punkt po punkcie nawet po tych 15kkm.wydruki z kompa, karta przeglądowa wypełniona - to ma być obowiazkowo

« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2022, 20:55:50 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Grudnia 2022, 22:39:11 »
Ostatnio to jest standard w ASO. Mi dolali adblue, bez pytania, w cenie +400% w porównaniu do stacji paliw w odległości 1km. Teraz każe pracownikom dolewać na full przed serwisem.
Ale z tym płynem do spryskiwacza to już lecą w kulki. W lecie nie zauważyłem żeby dolewali, w zimie robią to nagminnie.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Grudnia 2022, 22:45:50 »
Ostatnio to jest standard w ASO. Mi dolali adblue, bez pytania, w cenie +400% w porównaniu do stacji paliw w odległości 1km. Teraz każe pracownikom dolewać na full przed serwisem.
Ale z tym płynem do spryskiwacza to już lecą w kulki. W lecie nie zauważyłem żeby dolewali, w zimie robią to nagminnie.
Jak zdajesz samochód, to podpisujesz zlecenie, jak na zleceniu nie było nic o adBlue, to mówisz, że tego nie chcesz i tyle - no chyba, że auto zawołało o dolewkę.
Ja miałem miesiąc po miesiącu wymianę oleju+filtry i przegląd z wymianą świec - na przeglądzie po miesiącu wymienili mi drugi raz te same filtry (ksozt 250zl) - zapytałem, czy uważają to za zasadne, że część, której wymianę przewidują co dwa lata, wymieniono po miesiącu - nie musiałem nawet prosić o "starą" część do wglądu - pani bez zbędnego gadania wprowadziła korektę do faktury - a czy części faktycznie wymieniono - śmiem twierdzić, że nie, a przynajmniej tak mi podpowiada znajomy pracujący w ASO tego samego producenta, tylko w innym mieście.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Lutego 2023, 11:26:08 »
Już jestem po przeglądzie 90 tys.km i czy wam się zdarzyło że trzeba wymienić gumy stabilizatora przód , tuleje przednie wahaczy i tył wleczone? Koszt w granicach 1000-2000zł (zależy od marki części)?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Lutego 2023, 11:43:28 »
Już jestem po przeglądzie 90 tys.km i czy wam się zdarzyło że trzeba wymienić gumy stabilizatora przód , tuleje przednie wahaczy i tył wleczone? Koszt w granicach 1000-2000zł (zależy od marki części)?
Wg mnie takie rzeczy się wymienia, jak stuka. Ewentualnie przednie tuleje, w stanie krytycznym mogą wpływać na niestabilną zbieżność czy łatwość utrzymania toru jazdy na wprost. Musiałbyś chyba mocno katować zawieszenie, bo to raczej mały przebieg dla każdego dzisiejszego samochodu. A jeżeli rzeczywiście fabryczne elementy wytrzymały tylko tyle, to może lepiej poszukać zamienników?

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Lutego 2023, 12:32:10 »
Czy próbował ktoś z Was być  podczas przeglądu w ASO przy swoim aucie, żeby sprawdzić podwozie i nieszczęśliwa wtyczkę od AWD?

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Lutego 2023, 23:54:43 »
Jutro mam pierwszy serwis po roku, jak zapytałem o cenę to powiedzieli mi ok 1400zł. ASO Romanowski.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Lutego 2023, 11:59:37 »
Jutro mam pierwszy serwis po roku, jak zapytałem o cenę to powiedzieli mi ok 1400zł. ASO Romanowski.
To daj znać po przeglądzie ile to "około".
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Lutego 2023, 20:09:57 »
1414,22zł (Wariant Standard) po roku lub 15tys ( u mnie 10100km po 11 miesiącach od zakupu)
Przegląd okresowy 974,16 zł , filtr oleju 59,89zł, uszczelka 12,99zł, bateria 13zł, olej 4,49l 351,19zł

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Lutego 2023, 20:59:12 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl