Autor Wątek: Kto czeka na "nowa" corolle ?  (Przeczytany 8948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
Odp: Kto czeka na "nowa" corolle ?
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Lipca 2022, 11:36:04 »
Tylko martwi mnie kurs Euro, bo do 5zł cenę mam określoną a powyżej będą chcieli dopłatę
Rozumiem, że nie jesteś konsumentem, bo u większości zamawiających (u mnie też) widnieje ten zapis w umowie o wzroście cen auta, ale gdy kupujący nie jest konsumentem...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline kiemlo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Lipca 2022, 20:25:05 »
Powinno to też objąć prowadzących DG, o ile zakup auta nie jest związany bezpośrednio z DG.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Lipca 2022, 08:00:38 »
W listopadzie/grudniu może zamówię jeszcze Kie/Hyundaia, tak, żeby odbiór wypadł koło kwietnia.
Jak cena Corolli pójdzie mocno w górę to będę miał alternatywę :)
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Lipca 2022, 08:16:28 »
Powinno to też objąć prowadzących DG, o ile zakup auta nie jest związany bezpośrednio z DG.
A wtedy sobie VAT odliczysz od zakupu auta? Bo jeśli prowadzisz DG i odliczasz np. tankowanie, to wykorzystujesz go w sposób mieszany (prywatny i na działalność, i przysługuje odliczenie 50% VATu, a jak tylko na działalność, to prowadzisz ewidencję i odliczasz 100% VATu). Wtedy już nie jesteś konsumentem. Na prawie podatkowym się nie znam ani trochę, ale chyba tak to wygląda.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline kiemlo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Lipca 2022, 08:33:40 »
Sądzę, że tak (wykorzystanie w trybie mieszanym, nie bezpośrednio związane z DG).

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Lipca 2022, 09:09:32 »
A wtedy sobie VAT odliczysz od zakupu auta? Bo jeśli prowadzisz DG i odliczasz np. tankowanie, to wykorzystujesz go w sposób mieszany (prywatny i na działalność, i przysługuje odliczenie 50% VATu, a jak tylko na działalność, to prowadzisz ewidencję i odliczasz 100% VATu). Wtedy już nie jesteś konsumentem. Na prawie podatkowym się nie znam ani trochę, ale chyba tak to wygląda.

Troszkę uporządkujmy temat.
Kupując auto masz dwie opcje: możesz je kupić prywatnie (jako konsument) lub na swoją działalność gospodarczą (jako przedsiębiorca).
To co piszesz o odliczaniu 50% lub 100% VAT-u od zakupu dotyczy tylko tej drugiej sytuacji, gdy kupisz auto na firmę, na fakturę VAT.
Jeśli natomiast kupisz auto prywatnie (jako konsument) możesz w kolejnym kroku wprowadzić auto do firmy jako środek trwały,
ale nie możesz rozliczyć VAT-u od zakupu. Możesz natomiast amortyzować takie auto, czyli "wrzucać w koszty".
---
Natomiast jeśli chodzi o VAT od eksploatacji, tu w obu przypadkach (jeśli jesteś VAT-owcem) masz opcję odliczania 100% VAT w zamian za prowadzenie ewidencji każdego wyjazdu (nie znam nikogo kto by podjął się tej opcji) lub 50% VAT w przypadku użytkowania bez takiej ewidencji.
Z kosztami też nie jest tak różowo, bo co prawda do netta doliczasz 1/2 VAT-u (tę część co nie poszła do ewidencji VAT-owskiej), ale w koszty możesz wrzucić tylko 50% tej kwoty.
---
Natomiast sprzedając auto, musisz oddać CAŁY VAT, bez względu czy odliczyłeś go w całości czy w 50%, musisz zapłacić podatek dochodowy od kwoty netto sprzedaży... i uwaga, taka nowość od Polskiego Ładu, musisz zapłacić ubezpieczenie zdrowotne 9% od ceny netto pojazdu. Taka kolejna pisowska bzdura - zdrowotne od auta !!!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Lipca 2022, 09:21:37 »
Tylko martwi mnie kurs Euro, bo do 5zł cenę mam określoną a powyżej będą chcieli dopłatę
Rozumiem, że nie jesteś konsumentem, bo u większości zamawiających (u mnie też) widnieje ten zapis w umowie o wzroście cen auta, ale gdy kupujący nie jest konsumentem...
Może najprościej byłoby poprosić o wyjaśnienie tej sprawy TMP. Wtedy nie będzie wątpliwości co do ewentualnych dopłat.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Lipca 2022, 11:59:02 »
Z tym VAT to zgoda,  ale jeśli zrobimy darowiznę auta w najblższej rodzinie, to nic nie zwrócimy.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Lipca 2022, 13:30:39 »
Z tym VAT to zgoda,  ale jeśli zrobimy darowiznę auta w najblższej rodzinie, to nic nie zwrócimy.

Nic z wyjątkiem VAT-u, który trzeba zapłacić w 100%, nawet gdy odliczyłeś tylko 50%.
I pod warunkiem, że całą operację zrobi się min. 6 miesięcy przed sprzedażą auta, bo tyle auto musi być u członka rodziny, aby z kolei ten nie zapłacił podatku.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Lipca 2022, 22:05:45 »

Nic z wyjątkiem VAT-u, który trzeba zapłacić w 100%, nawet gdy odliczyłeś tylko 50%.
I pod warunkiem, że całą operację zrobi się min. 6 miesięcy przed sprzedażą auta, bo tyle auto musi być u członka rodziny, aby z kolei ten nie zapłacił podatku.
Opodatkowania darowizny można uniknąć,  wykupując  lub wycofując  samochód na cele osobiste, zamiast wykupu do działalności gospodarczej.

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Lipca 2022, 14:07:11 »

Opodatkowania darowizny można uniknąć,  wykupując  lub wycofując  samochód na cele osobiste, zamiast wykupu do działalności gospodarczej.

Wycofanie samochodu z działalności na cele prywatne skutkuje tym, iż nie możesz go sprzedać przez 6 lat. W przeciwnym wypadu taka sprzedaż jest dochodem Twojej działalności i musisz się opodatkować.
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-podatkowe-skutki-wycofania-samochodu-firmowego-na-cele-prywatne

Dlatego utrzymuję, że jedynym dobrym rozwiązaniem jest darowizna na kogoś z rodziny a wówczas można sprzedać unikając podatku dochodowego już po 6 miesiącach a nie latach.
Ja innej metody nie znam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Lipca 2022, 14:55:38 »
Wiem,  sam to wskazałem,  ale są też inne opcje które komuś jednak mogą pasować, stąd wskazałem następną. Nie wszyscy przedsiębiorcy są też płatnikami VAT.

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Lipca 2022, 15:17:28 »
Wiem,  sam to wskazałem,  ale są też inne opcje które komuś jednak mogą pasować, stąd wskazałem następną. Nie wszyscy przedsiębiorcy są też płatnikami VAT.

Jasne. Ogólnie wariantów jest jeszcze więcej, choćby w sytuacji gdy mamy leasing. Tak więc każdy musi rozważyć zagadnienie w swoich warunkach brzegowych, każdemu może przypasować inny wariant.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Lipca 2022, 21:30:46 »
Panowie !
możecie przesłać pisać OT ?! czy musicie w każdym temacie udowadniać jeden drugiemu kto jest lepszy czy mądrzejszy lub wie więcej ... co to jest ? przeczkole ...?

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Lipca 2022, 21:50:54 »
Panowie !
możecie przesłać pisać OT ?! czy musicie w każdym temacie udowadniać jeden drugiemu kto jest lepszy czy mądrzejszy lub wie więcej ... co to jest ? przeczkole ...?

Dobrze by było napisać to w języku Polskim. :-P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl