Autor Wątek: prius 3 odboje i oslony  (Przeczytany 933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
prius 3 odboje i oslony
« dnia: 24 Czerwca 2022, 14:52:18 »
czesc.

chce wymienic gorne poduszki mcphersona nr. kyb sm5665  z tym nie ma klopotu ale przy okazji rozbierania zmienie odboje i oslony amorkow przod.

ale nie moge doszukac sie nr.czesci odboj oraz oslona amortyzatora (chodzi o przednia os)  (mozliwe ze marnie szukam ) katalog kyb, IC ,  na al...  jakies blue print lub inne gady z 7 swiata.

czy ktos moze pomoc w ustaleniu nr. czesci np kyb. lub inny dobry zamiennik.

wiekszosc rzeczy co znajduje to jest do w1 lub w2.

ps. tak wiem mozna same lozyska ale to wyeliminowalo strzykanie na rok . (a roboty duzo)
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2022, 14:55:00 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: prius 3 odboje i oslony
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwca 2022, 20:23:59 »
Odpowiem, bo przerabiałem to i mocno mnie Prius przećwiczył.

Łożyska mcphersonów TYLKO ORYGINALNE, osłony amortyzatorów TYLKO ORYGINALNE. Zamienniki nadaja się do....niczego.

Po kilkukrotnym rozbieraniu i skladaniu przedniego zawieszenia zdenerwowałem się na zamienniki, kupiłem na Allegro całe kolumny używane i poskładałem z dwóch kompletów(mojego z auta i tego kupionego) dwie kolumny i złożyłem do auta. Dopiero wtedy wszystko zaczęło chodzić jak należy.
Z ciekawostek: górne mocowania i łożyska są zamienne P3/P+, sprężyny i amortyzatory już nie.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
Odp: prius 3 odboje i oslony
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2022, 17:20:50 »
Odpowiem, bo przerabiałem to i mocno mnie Prius przećwiczył.

Łożyska mcphersonów TYLKO ORYGINALNE, osłony amortyzatorów TYLKO ORYGINALNE. Zamienniki nadaja się do....niczego.

Po kilkukrotnym rozbieraniu i skladaniu przedniego zawieszenia zdenerwowałem się na zamienniki, kupiłem na Allegro całe kolumny używane i poskładałem z dwóch kompletów(mojego z auta i tego kupionego) dwie kolumny i złożyłem do auta. Dopiero wtedy wszystko zaczęło chodzić jak należy.
Z ciekawostek: górne mocowania i łożyska są zamienne P3/P+, sprężyny i amortyzatory już nie.

dzieki za odpowiedz , mozliwe  ogolnie ja zaloze poduszku KYB a profilaktycznie chcialem dac jak rozbiore nowe odboje i oslony bo to jedna robota .
ja jakis rok temu wymienilem same te plastikowe lozyska w poduszce i rok czy poltora byl spokoj a lozysko (35pln) tylko roboty duzo w warunkach garazowych.

wydaje mi sie ze poduszki w oryg. okolo 600pln szt. (potrzebne dwie ) a oslony i odboje tez kolo 500pln , mozliwe ze sie myle a jakos wtedy sprawdzalem i bylo drogawo.

ps. w sumie nic wielkiego sie nie dzieje rano po nocy jak sie rusza i skreci lekko to slychac to pykniecie specyficzne dla poduszki :-))

sliczne dzieki za pomoc.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl