Autor Wątek: wideo rejestrator, pytanie o montaż w hybrydzie.  (Przeczytany 10465 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lukx

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris GR Sport
wideo rejestrator, pytanie o montaż w hybrydzie.
« dnia: 27 Czerwca 2022, 16:08:11 »
Planuje zamontować wideo rejestrator w Yarisie  hybrydzie 2022. Cos gdzieś czytałem ze w przypadku montażu za pomocą kabla "parking mode" czyli podpięcie do elektryki bezpośrednio że nie do końca może dobrze działać bo nie ma normalnego akumulatora. Czy ktoś podłączał do hybrydy? coś może poradzić?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: wideo rejestrator, pytanie o montaż w hybrydzie.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwca 2022, 16:38:48 »
Co prawda w RAVce hybrydowej, a nie w Yarisie ale bez dodatkowego specjalistycznego powerbanku trybu prakingowego praktycznie nie da się używać.
Początkowo zamontowałem tylko kamerę przód i tył oraz adapter odcinający zasilanie po spadku napięcia do ustalonej wielkości (u mnie 12,4V) ale po około pół roku dokupiłem power bank LiFePO4.
Bez tego nagrywanie działało przez 1..2 godz. Podczas krótkich codziennych tras akumulator 12V nie był w stanie sie na tyle podładować aby nagrywanie dłużej wytrzymywało.
Po kilkugodzinnej jeździe udawało się nagrywać w trybie low-bitrate przez ok 11 godz.
Teraz z power bankiem spokojnie nagrywa mi cała dobę.

Offline Lukx

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris GR Sport
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2022, 21:35:32 »
O dziękuję! No to Yaris pewnie wiekszego aku od Ravki nie ma, wiec będzie to samo. Jeszcze widziałem ze są kable do podpięcia pod złącze serwisowe ale to pewnie tez ciagnie z tego malego akumulatora.

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2023, 00:07:57 »
Markid - a jak podłączasz ten power bank ? Bezpośrednio do kamery czy w inne miejsce ?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Stycznia 2023, 12:51:10 »
Tu na stronie producenta power banku są opisy jak to można połączyć dla różnych kamer: https://www.power-core.co.uk/installation_support.html
Od strony zasilania power banku (żółte gniazdo na power banku na zdjęciach) można go podpiąć prosto do gniazdka zapalniczki albo do bezpiecznika do którego jest podpięta zapalniczka, tzn. tak by napięcie pojawiało się po włączeniu napędu auta.
Ja mam kamerkę przód/tył VIOFO A129-G Plus Duo: https://www.power-core.co.uk/installation/viofo/viofo.html
Wersja instalacji: Hardwire Connection

Na forum TK w dziale RAV4 wrzuciłem trochę fotek z instalacji - możesz też zerknąć: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46327.msg746194.html#msg746194

Oczywiście bezpieczniki w skrzynce będą inne, bo inne auto ale tu to nie pomogę, może ktoś z użytkowników Yarisa będzie wiedział.

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Stycznia 2023, 14:12:40 »
Dziękuję. Jednak na razie dopóki będzie gwarancja (auto odbieram za 8-10 dni) lepiej nie ingerować tak za bardzo w auto. Kupię coś do podłączenia bezpośrednio do gniazda zapalniczki. No chyba że nie ma tam napięcia gdy wyłączę auto, to będę musiał trochę pogłówkować gdzie wpiąć dodatkowe 12V.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Stycznia 2023, 14:17:55 »
Nie ma, znaczy jest przez chwilę.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia 2023, 14:18:10 »
lepiej nie ingerować tak za bardzo w auto

Nie rób jaj, załóż tak jak ma być i jak chcesz żeby było. Gwarant to też człowiek
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Stycznia 2023, 14:29:05 »
Kupię coś do podłączenia bezpośrednio do gniazda zapalniczki. No chyba że nie ma tam napięcia gdy wyłączę auto, to będę musiał trochę pogłówkować gdzie wpiąć dodatkowe 12V.
W gnieździe zapalniczki nie ma zasilania po wyłączeniu napędu ... i bardzo dobrze ;)
Jeśli będziesz zasilał kamerkę (z lub bez powerbanku) podczas postoju z 12V (które jest stale dostępne w którymś z bezpieczników) to szybko spotkają cię problemy z uruchomieniem auta
chyba, że codziennie jeździsz po 4 godz. autem (wtedy akumulator będzie miał czas by się odpowiednio naładować).
Jeśli codzienne trasy to w sumie 1 godz. lub mniej to akumulator będzie systematycznie niedoładowany.
Co zaskutkuje tym, że kamerka i tak niewiele nagra - np. 1 godzinę i się wyłączy.

W związku z tym:
1. Bez powerbanku w hybrydzie nie ma co używać trybu parkingowego kamery z dwóch powodów:
    a) po kilku miesiącach akumulator 12V będzie wydrenowany i zaczną się problemy z uruchomieniem auta,
        nie pomoże nawet gdy podłaczymy kamerke przez adapter odcinający zasilanie (gdy napięcie spadnie poniżej np. 12V)
    b) czas nagarnia parkingowego w takim stanie rzeczy będzie bardzo krótki, np. 30 min .. 1 godzina,
        co stawia pod znakiem zapytania sens trybu parkingowego

2. A jak mamy powerbank to zasilamy go tylko podczas jazdy (np. z bezpiecznika z ACC lub z gniazda zapalniczki) - bo przeciwnym razie będzie to samo jak w p.1 ;)

Offline Raziel

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR Gen.2
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Grudnia 2023, 12:30:23 »
Trochę odkopie temat, czy wiecie jak gwarancja Toyoty ma się do ingerencji w postaci podpięcia własnego powerbanku (np. IROAD PowerPack PRO)? Chodzi o podłączenie pod bezpiecznik - szybsze ładowanie niż z gniazdka zapalniczki (w moim przypadku bardzo istotna sprawa - robię mało km).
Salony Toyoty robią to we własnym zakresie (usługa montażu) czy można szukać firmy zewnętrznej?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Grudnia 2023, 19:38:01 »
Gwarancji nie tracisz. Do tego daleka droooooga.

Możesz samemu założyć lub zlecić firmie zewn.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Grudnia 2023, 19:44:35 »
Chyba że tak założysz że coś popalisz :p ale to chyba oczywiste

Offline Heniusroda

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla hybrid
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lutego 2025, 11:48:47 »
Wracam do tematu. Kupiłem kamerkę Omni 70mai dashcam 339f z 4g i jakie było moje zdziwienie, kiedy w serwisie dowiedziałem się, że w hybrydzie nie zamontują. Mogą, ale za około 750 zł, ale nie zaleca się. Cena zaporowa. Dla porównania, kolega w busterze hybryda miał taką usługę gratis przy odbiorze auta. Stąd też pytanie, czy powerbank 20000 zda egzamin?

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lutego 2025, 12:05:42 »
Ale jaki powerbank? Mało który jest dopuszczony do użytku wewnątrz samochodu (temperatury -20 do +60)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lutego 2025, 14:15:03 »
Popularne (tanie) powerbanki - np. takie do smarfona czy tabletu - do samochodu się nie nadają ze względu na:
- ryzyko zapłonu w warunkach samochodowych (duży zakres temperatur)
- długi czas ładowania (a konieczny jest b. krótki aby np. w niecałą godzinę naładować do pełna)
- rzadko który model umożliwia jednoczesne ładowania powerbanku i zasilanie kamery
- rzadko który model może pracować automatycznie tzn. włączać zasilanie kamery po ponownym uruchomieniu ładowania - gdy wcześniej powerbank się wyłączył po wyładowaniu
  większość trzeba włączać ręcznie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl