Autor Wątek: C-HR 2022 - AUTOANDROID BLOKUJE BLUETOOTH  (Przeczytany 3379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ryben

• Toyot Leżący
  • *
C-HR 2022 - AUTOANDROID BLOKUJE BLUETOOTH
« dnia: 28 Czerwca 2022, 11:57:20 »
Witam -- POMOCY :)

Odebrałem w zeszłym tygodniu Toyotę CH-R GR Sport z nowym systemem multimedialnym z nawiigacją.
Samochód po sparowaniu Bluetooth z telefonem Samsung S21 bez problemowo przekazuje połączenia głosowe do systemu multimedialnego.
Po podłączeniu telefonu kablem odpala się AutoAndroid i tu pojawiają się ciekawe historie.
Po odłączeniu telefonu od kabla połączenie Bluetooth pozostaje nadal aktywne.
Jednak po wyłączeniu silnika i ponownym jego uruchomieniu auto nie widzi telefonu przez Bluetooth.
Ustaliłem dwie możliwości działania
1. Po ponownym uruchomieniu silnika telefon na chwilę kablem (tzn. odpalić Autoandroid) i odłączyć - telefon zostaje sparowany przez Bluetooth po podłączeniu kablem i pozostaje po jego odłączeniu
2. Po uruchomieniu auta, przy niepodłączonym telefonie przejść do ustawień i wyłączyć opcję Autoandroida w ustawieniach Bluetooth włączając jednocześnie przekazywanie połączeń, po czym połączyć w ustawieniach telefon.
Obie czynności są dość "pracochłonne" i z uwagi, że auto przeznaczone jest dla żony w wypadku 1 opcji wymagają wyciągnięcia każdorazowo telefonu z torebki.
Druga czynność powoduje, że po podłączeniu kabla Autoandroid nie uruchamia się automatycznie i konieczne jest ponowne przestawianie ustawień w menu, co w trasie jest dość niebezpiecznie, a każdorazowe zatrzymywanie się celem uruchomienia Autoandroida zakrawa na śmieszność.

Zaskoczenie jest dla mnie tym większe, że mam Toyotą RAV 4 - 2020 i tam takich problemów nie ma.
Przy uruchomieniu auta niezależnie, czy używany jest lub był Autoandroid telefon samoczynnie łączy się z autem przez Bluetooth, a każdorazowe podłączenie kabla odpala Autoandroid'a

Czy to normalna sytuacja, czy tylko u mnie coś jest nie tak, albo może jestem za mało rozgarnięty :), żeby wyczaić jak to poustawiać, żeby chodziło "normalnie"

Z góry DZIĘKUJĘ za pomoc

Offline PiotrUnia72

• Prawie Toyot
  • Samochód:: C-HR
Odp: C-HR 2022 - AUTOANDROID BLOKUJE BLUETOOTH
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca 2022, 21:43:31 »
U mnie jest tak samo, więc to wygląda, że to normalne w tym modelu. Telefon może być sparowany tylko w jeden sposób. Albo jako Android Auto albo jako zestaw głośnomówiący bluetooth. Z tego co pamiętam jest o tym mowa w instrukcji.

Offline demi2

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2022, 16:39:17 »
Mam ten sam problem. Rozwiązaniem byłby Android auto po WiFi, ale tu chyba nie działa.
Innym rozwiązaniem byłby kupienie żonie iPhona - tu na pewno działa Apple CarPlay po wifi :)

Offline Diego

• Początkujący
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2024, 18:22:17 »
Witam,
Czy jakaś aktualizacja rozwiązała ten problem?
Pozdrawiam
Diego

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl