Autor Wątek: Corolla TS 1.8  (Przeczytany 2717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wiljer

• Początkujący
  • Samochód:: brak
Corolla TS 1.8
« dnia: 30 Czerwca 2022, 09:55:24 »
Cześć,
przymierzam się do zakupu toyoty corolli TS i rozważam zakup wersji hybrydowej 1.8 lub benzyny 1.2
Przejeżdżam 15k km rocznie, połowa to autostrada, a połowa miasto. Nie mogę znaleźć informacji na temat działania hybrydy. Wiem jak zachowuje się w mieście i przy niskich prędkościach ale jak wygląda jazda autostradowa? Silnik spalinowy to tylko 98KM, a pozsotała moc jest dopełniana elektrykiem. Czy tą moc 122KM mam dostępną cały czas? Czy przy mocniejszej jeździe na austradzie nie ma momentu że akumulator silnika elektyrcznego jest pusty i zostaję z mocą 98KM?
Czytałem też trochę o problemach z odpalaniem hybrydy. Czy to jest powszechna sprawa?

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
Odp: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwca 2022, 11:55:39 »
Silnik spalinowy to tylko 98KM, a pozsotała moc jest dopełniana elektrykiem. Czy tą moc 122KM mam dostępną cały czas? Czy przy mocniejszej jeździe na austradzie nie ma momentu że akumulator silnika elektyrcznego jest pusty i zostaję z mocą 98KM?
Cześć. Jeżdżę hybrydową TS 1,8 od ponad pół roku i przynajmniej raz w miesiącu robię autostradą ok 700 km i nigdy nie brakowało mi mocy. Co prawda nie szaleję gdyż tempomat ustawiam na 125 km/h i sprawnie się przemieszczam nie będąc zawalidrogą. Spalanie przy tej prędkości to zakres 5,2-5,4 l/100. Jeżdżę głównie w trybie ECO ale jest też dostępny tryb NORMAL i SPORT i zapewniam, że w trybie SPORT nie będziesz miał braku mocy. Jadąc autostradowo akumulator trakcyjny cały czas jest utrzymywany w ok połowie swojej pojemności więc nigdy nie jest "pusty". Kłopotów z uruchamianiem samochody jak do tej pory nigdy nie miałem. A polecam obejrzeć ten materiał na YT to wiele pomoże w ogarnięciu napędu hybrydowego https://www.youtube.com/results?search_query=Jak+dzia%C5%82a+hybryda
3miasto duże i małe :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Czerwca 2022, 13:18:51 »
przymierzam się do zakupu toyoty corolli TS i rozważam zakup wersji hybrydowej 1.8 lub benzyny 1.2
Z 1,2 dałbym sobie spokój, przy tych gabarytach samochodu.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Czerwca 2022, 14:23:03 »
hej, wiem że nie Corolla, ale jeżdzę 1.2t C-HR - nigdy nie odczułem braku mocy, więc gadki o małym silniku jak na gabaryty można sobie odpuścić :)

W trybie sport auto naprawdę dynamiczne, do miasta super, w trasie daje radę - elastyczność do 160km/h wystarczająca?

spalanie mam średnie 6.5l - jeżdzę 75% trasy (głównie autostrady, przepisowo do 140km/h, czasem przycisnę ) - ostatnie średnie spalanie z odcinka autostrady 140 kilometrów wyszło 6.6l

w mieście jeżdzę mało, ale tu spalanie widzę wg komputera 7.5 - 8l

jeśli robisz więcej tras, mniej miasta, to nie opłaca sie przepłacać za hybrydę

Oczywiście, jeśli przemieszczasz się głównie po mieście, hybryda nie ma sobie równych, można spokojnie zejść ze spalaniem poniżej 4l / 100km

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwca 2022, 20:04:23 »
ale jeżdzę 1.2t C-HR - nigdy nie odczułem braku mocy, więc gadki o małym silniku jak na gabaryty można sobie odpuścić :)
Odczucia zależą od tego jakimi samochodami jeździłeś wcześniej. Toyota ten silnik już sobie odpuszcza, nie ma chętnych. Myślisz, że dlatego, że jest taki dobry? Z tym trybem sport to trochę mnie rozśmieszyłeś.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipca 2022, 00:01:17 »
.......jak wygląda jazda autostradowa? Silnik spalinowy to tylko 98KM, a pozsotała moc jest dopełniana elektrykiem. Czy tą moc 122KM mam dostępną cały czas? Czy przy mocniejszej jeździe na austradzie nie ma momentu że akumulator silnika elektyrcznego jest pusty i zostaję z mocą 98KM?
..

Hybrydą na Autostradzie cały czas masz pełną moc i możesz jechać non stop 180/h bez problemu.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

pireus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipca 2022, 00:28:22 »
możesz jechać non stop 180/h bez problemu.
Nie ogłuchniesz?

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lipca 2022, 08:04:48 »
Corolla jest dobrym samochodem, ale to właśnie napęd hybrydowy jest jej największą zaletą. Dlatego, moim zdaniem, jeśli Corolla to hybryda.
+płynność jazdy i ogólna "przyjemność" prowadzenia
+automat
+dynamika w jeździe miejskiej
+niższe spalanie - w takim trybie, jaki opisujesz powinno być średnio 2-3 litry mniej niż w 1.2
+trwałość napędu i brak typowych usterek - nagar, itp.
-nieco wyższa cena - ale częściowo do odzyskania przy odsprzedaży auta
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipca 2022, 08:19:26 »
ale jeżdzę 1.2t C-HR - nigdy nie odczułem braku mocy, więc gadki o małym silniku jak na gabaryty można sobie odpuścić :)
Odczucia zależą od tego jakimi samochodami jeździłeś wcześniej. Toyota ten silnik już sobie odpuszcza, nie ma chętnych. Myślisz, że dlatego, że jest taki dobry? Z tym trybem sport to trochę mnie rozśmieszyłeś.

wcześniej jeździłem renault megane rocznik 2018, silnik 1.3Tce 140km, osobiście nie czuje różnicy, na plus meganki jedynie lepiej sie zbierała od 140km/h wzwyż, no ale to juz są w Polsce prędkości nielegalne więc jak dla mnie ta wartość nic nie wnosi?

dodam jeszcze, że przed zakupem C-HR jeździłem na próbach wersją hybrydową 1.8- stwierdziłem, ze jeżdząc dużo tras to silnik nie dla mnie, znacząco głośniejszy przy szybszej jeździe no i ta skrzynia dramat (wiem, że są jej plusy i zwolennicy, no ale dla mnie to porażka )

gdybym codziennie tkwił w korkach to być może jednak poszedłbym w hybrydę, na szczęście omijam miejską dżunglę z daleka
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2022, 08:23:24 wysłana przez Hisss »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lipca 2022, 22:44:01 »
Nie ogłuchniesz?

1. Corolla HSD jest cichsza niż Auris HSD.
2. Powyżej 120/h i tak szum powietrza zaczyna przewyższać dźwięk silnika.
3. Nie wydaje mi się żeby przy prędkościach 140+ było znacznie głośniej niż w innych kompaktach benzynowych.
4. Do wszystkiego można się przyzwyczaić nawet do tego że przy maksymalnym przyspieszaniu silnik wchodzi na wysokie obroty ale dźwięk nie jest dużo głośniejszy od innych benzynowych z manualną skrzynią tylko kto się pierwszy raz przejedzie Hybrydą to się mu wydaje że ten jednostajny dźwięk silnika jest jakiś nie naturalny bo ciągły a przy manualnej skrzyni wchodzi na obroty i przy zmianie biegu na wyższy zmniejsza obroty żeby za chwilę znowu wyć.
Taka to różnica. 

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline jakubek75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lipca 2022, 23:49:35 »
Nie ogłuchniesz?
Od czego ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl