Autor Wątek: MyT - opcja Climate Control  (Przeczytany 2174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plugin
MyT - opcja Climate Control
« dnia: 30 Czerwca 2022, 14:08:52 »
hej,

czy macie dostępną opcję "Climate Control" w aplikacji MyT?
Chodzi mi o te ikonki: https://www.youtube.com/watch?v=3ie7rn9BWvM

U mnie samochód podpięty, przejazdy się rejestrują szybko, stan licznika też się zmienia, a nie mogę ustawić zdalnie klimatyzacji.

Samochód RAV4 plugin, 2022

czy ktoś też tak miał, że opcja Climate Control była niedostępna? A może to wymaga jakiejś konfiguracji dodatkowej?

pozdrawiam
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: MyT - opcja Climate Control
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwca 2022, 17:44:19 »
W standardowej ravce (nie plug-in) w ogóle nie ma tej ikonki...

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Czerwca 2022, 22:19:23 »
W standardowej ravce (nie plug-in) w ogóle nie ma tej ikonki...
Na to wychodzi. W zwykłej musiałby się silnik spalinowy odpalić bo na trakcyjnej baterii to długo nie pochłodzi. Ale w plugin.... w sumie fajne. Jeśli jest zapas prądu to czemu nie schłodzić sobie wnętrza przed wejsciem....
Niestety w temacie również nie podpowiem, bo mam zwykłą hybrydę.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipca 2022, 06:44:17 »
Chłodzenie kabiny z trakcyjnej w zwyklej hybrydzie może działać bardzo długo, dziesiątki minut nawet przy mniej wymagającej pogodzie. Widziałem to stojąc sobie na postoju w słońcu w trybie EV. Doładowywanie trakcyjnej nie musi być co chwilę. W PHEV można robić to znacznie rzadziej :). Dodatkowo z PHEVa można grzanie mieć ponadto, a nie tylko chłodzenie z trakcji (jak mnie pamięć nie myli).

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lipca 2022, 11:39:43 »
Chłodzenie kabiny z trakcyjnej w zwyklej hybrydzie może działać bardzo długo, dziesiątki minut nawet przy mniej wymagającej pogodzie. Widziałem to stojąc sobie na postoju w słońcu w trybie EV. Doładowywanie trakcyjnej nie musi być co chwilę. W PHEV można robić to znacznie rzadziej :). Dodatkowo z PHEVa można grzanie mieć ponadto, a nie tylko chłodzenie z trakcji (jak mnie pamięć nie myli).
No niby tak ale jednak dość często zdarzają się sytuacje, że trybu EV nie da się włączyć z powodu niskiego naładowania trakcyjnej. Może to specyficzne u mnie gdy wracając do domu ostatni km jadę tylko na prądzie - taki układ ulic mam. A jak dość często trakcyjna jest niedoładowana to ten system byłby zawodny. Tzn raz by działał, raz nie. Zakładam, że gdy mamy już niskie naładowanie to komputer nie pozwoli na dalsze zużywanie trakcyjnej. Myślę że to jest powód dla którego nie mamy tego ficzera w zwykłych hybrydach. Drugi powód to zapewne marketing, żeby poprzez dodatkowe bajery bardziej zachęcić do zakupu istotnie droższego plugina.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipca 2022, 19:10:06 »
żeby poprzez dodatkowe bajery bardziej zachęcić do zakupu istotnie droższego plugina.

no bardzo możliwe, ale jakoś na razie ten bajer nie działa lub nie wiadomo jak go włączyć, a mogłaby to być fajna sprawa wracając w górach ze szlaku albo zimą z pracy....
Nie udało mi się też znaleźć nigdzie specyfikacji, z której by wynikało jakie modele to maja.
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipca 2022, 19:33:49 »
A jak dość często trakcyjna jest niedoładowana to ten system byłby zawodny. Tzn raz by działał, raz nie
Wystarczyłoby wyświetlić komunikat "nie można włączyć chłodzenia z powodu niskiego stanu naładowania akumulatora":)
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2022, 19:40:49 wysłana przez firek »

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lipca 2022, 20:03:42 »
zgłosiłem do Toyoty na maila i włączyli brakujące opcje :)
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl