Autor Wątek: Poziom naładowania baterii  (Przeczytany 4054 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PrzeZar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
Poziom naładowania baterii
« dnia: 04 Lipca 2022, 19:25:42 »
Witam, posiadam corollę sedan hybrydę od 2 dni. Temperatura na zewnątrz zdecydowanie wysoka (powyżej 25 stopni). Zauważyłem, ze nie jestem w stanie naładować baterii w 100%. Najwiecej co mi się udało to 6/8. Jazda raczej po mieście tylko. Jak to jest u Was? Czy u mnie to normalna sytuacja?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Poziom naładowania baterii
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2022, 20:48:37 »
U mnie latem norma to 4 kreski w ruchu miejskim. Wyższy poziom naładowania obserwowałem zimą (częściej i dłużej pracuje silnik benzynowy). W trakcie 15-miesięcznej eksploatacji auta, poziom naładowania powyżej 8 kresek zaobserwowałem tylko w trakcie zjazdów ze wzniesień w trybie "B".
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2022, 21:07:47 »
Zauważyłem, ze nie jestem w stanie naładować baterii w 100%

Nie da się naładować baterii na 100%. System tak steruje prądem, że bateria pracuje w zakresie 4 - 8 kresek, czasem przy zjeździe z długiej górki bateria naładuje się do 9 kresek max. Wszystko to po to, żeby bateria zachowała jak najdłużej swoją sprawność, bo maksymalne naładowanie, albo głębokie rozładowywanie szkodzi żywotności baterii. U mnie też normą jest 3 - 4 kreski w ruchu miejskim. 8, czasem 9 kresek uzyskuję na drodze gminnej i powiatowej przy spokojnej, równej jeździe z niedużą prędkością, albo przy zjeździe z górki.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2022, 21:12:39 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline PrzeZar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2022, 21:42:16 »
Zauważyłem, ze nie jestem w stanie naładować baterii w 100%

Nie da się naładować baterii na 100%. System tak steruje prądem, że bateria pracuje w zakresie 4 - 8 kresek, czasem przy zjeździe z długiej górki bateria naładuje się do 9 kresek max. Wszystko to po to, żeby bateria zachowała jak najdłużej swoją sprawność, bo maksymalne naładowanie, albo głębokie rozładowywanie szkodzi żywotności baterii. U mnie też normą jest 3 - 4 kreski w ruchu miejskim. 8, czasem 9 kresek uzyskuję na drodze gminnej i powiatowej przy spokojnej, równej jeździe z niedużą prędkością, albo przy zjeździe z górki.
Dzięki wielkie za wyjaśnienie. Uspokoiłem się

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca 2022, 21:53:21 »
Trza nie jechać na spalinie do oporu, aż bateria zapcha się prądem, ile się da, tylko jak najczęściej wykorzystywać jazdę na samym prądzie. Najlepiej służy temu spokojna jazda z umiarkowaną prędkością drogami krajowymi i gminnymi. Na ekspresówkach jest inaczej.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipca 2022, 23:17:17 »
Jeśli bateria będzie zbyt mocno naładowana np. po długim dojeździe z górki do świateł to komputer zacznie ja rozładowywać poprzez obracanie silnikiem spalinowym na rosnących obrotach. Piszę o tym, żeby uprzedzić ewentualne pytanie że stojąc na światłach silnik spalinowy wchodzi na wysokie obroty mimo pełnego naładowania baterii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl