Autor Wątek: Czujniki tpms  (Przeczytany 5713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Czujniki tpms
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Lipca 2022, 09:28:20 »
Wydaje mi się, że można zaprogramować bez zakładania. Stawiam, że po prostu taką procedurę ma ASO, że po programowaniu muszą sprawdzić czy auto je widzi i stąd ten wymóg...
Zawsze możesz kupić czujniki, podjechać do wulkanizatora Władka, żeby to poskładał, a samo programowanie odłożyć na jesień

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Lipca 2022, 10:09:36 »
Zawsze możesz kupić czujniki, podjechać do wulkanizatora Władka, żeby to poskładał, a samo programowanie odłożyć na jesień
To też wziąłem pod uwagę. Tylko, że jeśli specjaliści z ASO nie będą odczytywać ID radiowo to pewnie powiedzą, że trzeba będzie odpłatnie rozebrać koła zimowe i potem ponownie je złożyć (koszt ponad 150 zł jak przy zmianie opon). Chyba jednak pomyślę o czujnikach uniwersalnych i klonowaniu. W tym jednak przypadku muszę znaleźć w Trójmieście wulkanizatora z odpowiednim oprzyrządowaniem do odczytania ID bez rozbierania kół.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Lipca 2022, 10:28:31 »
U mnie "Pan Władek" niby ogarnął temat, a i tak w efekcie skończyło się na ASO I 125 PLN po takowej "kalibracji" bo na wiosnę auto nie widziało letnich OEM. Zimowych już nie musiałem przywozić, a dodano na nowo letnie OEM. Od tej czynności zero problemów.
Aby dopisać nowe  koła trzeba je mieć zamontowane w aucie. (Być może wystarczy w bagażniku)
P.S
Każdy wulkanizator ma sprzęt do odczytu ID.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2022, 10:30:30 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Lipca 2022, 10:30:07 »
Trzeba wpisać ID czujników techstreamem. Fizycznie czujniki nie są potrzebne.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Lipca 2022, 17:06:57 »
Co do oryginalności tych z Alie...pewny jesteś ich oryginalności-VK
Chodziło mi o Alleg... Tych na Aliexp... raczej bym nie kupił. Oznaczenia czujników z Alleg... i ich wygląd są identyczne jak tych z ASO. Jedyna różnica jest taka, że te z ASO mają oznaczenie 42607-48020-VK czyli z dodatkowym symbolem VK, którego znaczenia nie udało mi się ustalić. Te w ASO są dwukrotnie droższe. Czyżby były lepsze jako sprzedawane w ASO ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Lipca 2022, 18:01:45 »
Tego nie wiem, zapewne nie.
Te z Alie też są jsk oryginały z wyglądu.
Moim zdaniem lepiej kupić markowy zamiennik do klonowania niż niepewny oryginał
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2022, 18:03:35 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Lipca 2022, 18:40:51 »
Co do oryginalności tych z Alie...pewny jesteś ich oryginalności-VK
Chodziło mi o Alleg... Tych na Aliexp... raczej bym nie kupił. Oznaczenia czujników z Alleg... i ich wygląd są identyczne jak tych z ASO. Jedyna różnica jest taka, że te z ASO mają oznaczenie 42607-48020-VK czyli z dodatkowym symbolem VK, którego znaczenia nie udało mi się ustalić. Te w ASO są dwukrotnie droższe. Czyżby były lepsze jako sprzedawane w ASO ?
Na kanale The Car Care Nut na YouTube w którymś z filmików o częściach jest opisane nazewnictwo. Możesz poszukać i być może coś tam będzie na ten temat. Jest też wątek o czujnikach TPMS.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021 VIP
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Lipca 2022, 06:44:17 »
Oznaczenie VK odnosi się do kompletu = 1 numer katalogowy to 4 czujniki, natomiast bez dopisku VK jest to numer po numerze VIN jednej sztuki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl