Autor Wątek: Spalanie - wskazanie komp. vs. aplikacji MyT  (Przeczytany 3344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PrzeZar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
Spalanie - wskazanie komp. vs. aplikacji MyT
« dnia: 11 Lipca 2022, 11:19:12 »
Witam,

użytkownikiem Corolli jestem od 1 lipca. Zasadniczo autem jaram się cały czas, ale zastanawiające są dla mnie wskazania aplikacji MyT vs. komputera. Widzę tu rozbieżności. Początkowo patrzyłem do aplikacji na raporty spalania po każdej podróży. Uzyskiwane wyniki w aplikacji pozytywnie mnie zaskakiwały. Chciałem nie kasować odczytu w komputerze czekając do pierwszego tankowania, żeby sprawdzić jak bardzo komputer przekłamuje w porównaniu do ręcznego liczenia spod dystrybutora. Pech chciał, że omyłkowo skasowałem średnie spalanie w komputerze od początku użytkowania auta tj. od 1 lipca. Oczywiście pierwsze co zrobiłem po kolejnej podróży to sprawdziłem odczyt spalania na komputerze oraz aplikacji. I tu był rozdźwięk. Sądziłem do tej pory, że skoro w aplikacji widzę ilość przejechanych km i ilość posiadanego paliwa (dane tożsame z aplikacją) to spalanie też będzie takie samo tu i tam. A jak to wygląda u Was? Co o tym myślicie?

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
Odp: Spalanie - wskazanie komp. vs. aplikacji MyT
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipca 2022, 11:24:11 »
Witam,

użytkownikiem Corolli jestem od 1 lipca. Zasadniczo autem jaram się cały czas, ale zastanawiające są dla mnie wskazania aplikacji MyT vs. komputera. Widzę tu rozbieżności. Początkowo patrzyłem do aplikacji na raporty spalania po każdej podróży. Uzyskiwane wyniki w aplikacji pozytywnie mnie zaskakiwały. Chciałem nie kasować odczytu w komputerze czekając do pierwszego tankowania, żeby sprawdzić jak bardzo komputer przekłamuje w porównaniu do ręcznego liczenia spod dystrybutora. Pech chciał, że omyłkowo skasowałem średnie spalanie w komputerze od początku użytkowania auta tj. od 1 lipca. Oczywiście pierwsze co zrobiłem po kolejnej podróży to sprawdziłem odczyt spalania na komputerze oraz aplikacji. I tu był rozdźwięk. Sądziłem do tej pory, że skoro w aplikacji widzę ilość przejechanych km i ilość posiadanego paliwa (dane tożsame z aplikacją) to spalanie też będzie takie samo tu i tam. A jak to wygląda u Was? Co o tym myślicie?
U mnie w aplikacji wynik spalania z danej trasy zgadza się z podsumowaniem w samochodzie, a czasem nie. Z kolei komputer w samochodzie vs. tankowanie różnica jest +\- 0,2 l.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipca 2022, 09:32:46 »
Ja rownież mam wrażenie, że MyT w tym podsumowaniu pokazuje jakieś dane z kosmosu. Czasem to jest jakaś absurdalnie niska wartość a czasem zbyt wysoka, kompletnie zaprzeczająca temu co pokazuje komputer. Jeżeli chodzi liczenie spalania od pełnego do pełnego to mi póki co wyszło +/- 0,3L.

Offline PrzeZar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipca 2022, 09:37:44 »
Widzę po Waszych odpowiedziach, że precyzja wskazania komputera stoi na zasadniczo wysokim poziomie. Porównując do innych aut jakie posiadałem (Honda, Kia) to byłe zawsze spore przekłamania w jedną bądź w drugą stronę. A jak będzie ostatecznie u mnie to się przekonam za 250 km :).
Z mojej perspektywy i w oparciu o wypowiedzi kolegów mogę jedynie dodać, że jedyna funkcjonalność jaka obecnie wydaję mi się użyteczna w aplikacji MyT to lokalizacja samochodu. Pewnie na etapie przeglądu odkryję inne funkcjonalności, ale póki co ich nie widzę.
Dziękuję wszystkim za głos w dyskusji.

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lipca 2022, 09:39:54 »
Widzę po Waszych odpowiedziach, że precyzja wskazania komputera stoi na zasadniczo wysokim poziomie. Porównując do innych aut jakie posiadałem (Honda, Kia) to byłe zawsze spore przekłamania w jedną bądź w drugą stronę. A jak będzie ostatecznie u mnie to się przekonam za 250 km :).
Z mojej perspektywy i w oparciu o wypowiedzi kolegów mogę jedynie dodać, że jedyna funkcjonalność jaka obecnie wydaję mi się użyteczna w aplikacji MyT to lokalizacja samochodu. Pewnie na etapie przeglądu odkryję inne funkcjonalności, ale póki co ich nie widzę.
Jeszcze przydatna funkcja to powiadomienie jak zapomnę zamknąć samochód

Offline PrzeZar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lipca 2022, 12:16:36 »

Tak, tylko że u mnie to czasami wygląda w ten sposób, że status auta "otwarte/zamknięte" nie aktualizuje się na bieżąco :)

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lipca 2022, 12:43:24 »
(...) Chciałem nie kasować odczytu w komputerze czekając do pierwszego tankowania, żeby sprawdzić jak bardzo komputer przekłamuje w porównaniu do ręcznego liczenia spod dystrybutora. (...)

Zastanawiam się, skąd powszechne przekonanie, że różnica w spalaniu pokazywana przez komputer a wyliczona ręcznie jest wynikiem przekłamania komputera a nie błędnego wskazania licznika dystrybutora ? Spróbujcie nalać sobie 5 l benzyny do kanistra pięciolitrowego, a zmienicie perspektywę oglądu sytuacji. A może wręcz odpuścicie sobie raz na zawsze takie porównania ;)

Offline PrzeZar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lipca 2022, 13:27:56 »
Panie alexh750, ma Pan rację :)

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lipca 2022, 15:14:52 »
Z mojej perspektywy i w oparciu o wypowiedzi kolegów mogę jedynie dodać, że jedyna funkcjonalność jaka obecnie wydaję mi się użyteczna w aplikacji MyT to lokalizacja samochodu.
Z tą lokalizacją samochodu bywa różnie. Moja wg aplikacji od 3 dni stoi pod sklepem, chociaż widzę ja z okna pod blokiem, a to tylko dlatego, że aplikacja nie zarejestrowała trasy powrotu spod sklepu do domu. Więc jeśli ktoś się łudzi, że samochód w przypadku kradzieży będzie pokazywał miejsce "dziupli" może się bardzo zdziwić :P
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lipca 2022, 15:19:57 »
Zastanawiam się, skąd powszechne przekonanie, że różnica w spalaniu pokazywana przez komputer a wyliczona ręcznie jest wynikiem przekłamania komputera a nie błędnego wskazania licznika dystrybutora ? Spróbujcie nalać sobie 5 l benzyny do kanistra pięciolitrowego, a zmienicie perspektywę oglądu sytuacji. A może wręcz odpuścicie sobie raz na zawsze takie porównania
Jak byłem młodszy i jeszcze mi się chciało, zrobiłem sobie kiedyś taki test i niestety nigdy 5, 10, czy nawet 20 litrów z dystrybutora nie odpowiadało wartości rzeczywistej pojemności kanistra. Szkoda tylko, że zawsze były to wartości na niekorzyść kupującego. Co do spalania podanego przez komputer (4,3l z ostatniego tankowania) mieści się w granicy błędu.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lipca 2022, 17:18:56 »
Taki wodotryski to w nowszych wersjach,u mnie z 2019 nie ma

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lipca 2022, 23:05:47 »
"Kontrola nad tym co pokazują dystrybutory na stacjach paliw praktycznie nie istnieje. Z najnowszego raportu NIK wynika, że dystrybutory często pokazują inną wartość niż faktycznie wlana do zbiornika."

Według przepisów, które obowiązują, błąd dystrybutora może wynieść maksymalnie 0,5% w każdą stronę. Przy zatankowaniu 50 litrów paliwa, w zbiorniku powinno się znajdować od 49,75 l do 50,25 l. Rzeczywistość taka dokładna nie jest. Urzędnicy Najwyższej Izby Kontroli przeprowadzili badania na 28 stacjach paliw w Łodzi. Okazało się, że aż 60% dystrybutorów zawyżało wskazania. Wszystkiemu jest winne prawo"
https://www.se.pl/auto/nowosci/dystrybutory-na-stacjach-paliw-klamia-raport-nik-nie-pozostawia-zludzen-aa-wVpb-9xG4-fkk9.html

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lipca 2022, 20:42:34 »
Ile pali taka Corolla kombi przy 140, 130, 120km/h w silniku 2.0 a 1.8? Czy ktoś porównywał? Dużo więcej od Camry?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl