Autor Wątek: Załącza się esp  (Przeczytany 2828 razy)

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
Załącza się esp
« dnia: 12 Lipca 2022, 19:48:30 »
Witam,

Po wymianie maglownicy w priusie 3 wersja USA 2015 rok, przy ostrym i zdecydowanym skręcie nawet po łuku załącza mi się esp na lewym koleś.

Komputer nie widzi błędów, konty skrętu są po równo na każdym kole co do stopnia, abs działa, geometria 3 d zrobiona.

Wszystko dokręcone, nie mam żadnych luzów, nic nie jest wybite a jednak esp na suchym Asfalcie bez piasku, bez możliwości uślizgu kół włącza się.

Przed wymiana maglownicy nie miałem takiego problemu

Co może być przyczyną

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
Odp: Załącza się esp
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipca 2022, 20:33:02 »
teoretycznie czujniki abs-u nie byly ruszane ani piasty (w sumie nie jest to jakas trudna robota)

obejrzyj kostki i polaczenia elektryczne sobie moze cos gdzies nie kontaktuje no chyba ze ktos walil mlotem gdzies w okolicach piasty i czujnik abs albo koronka sie wzruszyla.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipca 2022, 21:39:44 »
A nie potrzeba robić kalibracji czasem czujnika konta skrętu, ja nie mam błędu na abs ani na esp.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lipca 2022, 13:05:45 »
A nie potrzeba robić kalibracji czasem czujnika konta skrętu, ja nie mam błędu na abs ani na esp.

maglownice odkreca sie od krzyzaka kolumny sie praktycznie nie rusza czujnik kata skretu jest pod kierownica przykrecony wiele razy zmienialem kierownice i tasmy pajaka swiatel wszystko bylo wyjmowane skladane i nie bylo klopotu .

esp wydaje mi sie ze jest odpowiedzialny za kontrole toru jazdy lub ewentualnie za tzw: buksowanie kol przy starcie  i chyba sygnal jest brany z czujnikow abs-u

oczywiscie moge sie mylic i u ciebie moze byc co innego .

ps. skoro zbieznosc robiliscie i jest ok bo tu wiecej sie nic nie ustawi , to trzeba szukac obserwowac .

ps2.  zdecydowanym skręcie nawet po łuku załącza mi się esp na lewym koleś.   - w jaki to sposob odczuwasz  kontrolka miga ? auto hamuje ? cos slychac ?
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2022, 13:08:24 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipca 2022, 21:54:30 »
Lewe koło przyhamowuje mi samochód i jak wyprostuje już kierownice ustaje, to robi się tylko i wyłącznie na takich ciaśniejszych łukach jak np wyjazd z równorzędnej ulicy na główna.

Byłem dziś w toyocie w Gdańsku na geometrii i kalibracji czujnika skrętu.
Zrobili mieli jazdę próbna i nic nie wykazało.

Jutro jade do nich znowu i będę usługę reklamował, może to faktycznie czujnik abs złe działa ale powinni to widzieć na kompie jak podłączają ? Czy się mylę chyba ze dopiero czujnik zaczyna padać a nie wywala błędów

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpnia 2022, 00:26:21 »
A skąd wiesz, że problemem jest to koło? Bez jazdy testowej i potwierdzenia danych na żywo nie będzie 100% diagnozy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sierpnia 2022, 20:29:51 »
Potocznie napisałem ze koło. Jak już wspomniałem to dziej się jak są skrzyżowania równorzędne bądź luki z ciasnym zakrętem takie osiedlowe powiedzmy z lekkim pochyleniem w lewo czy w prawo.

Na łuku drogi ani na szybszych zakrętach typu autostrada czy ekspresówka problemu nie ma.

Auto było w serwisie toyota w Gdańsku jak już pisałem została wykonana geometria i adaptacja czujnika skrętu i nadal problem występuje, toyota mówi ze tak jest i tak ma być. A przed wymiana przekładni problemu nie było. Wiec jestem w lesie z pomysłami.

Nic nie styka nic nie puka nie haczy, koła maja równy skręt jak już pisałem 1,5 obrotu w lewo jak i w prawo a kąty skrętu są identyczne na obu kołach. Koła są oryginalne 195/65/15.

Żadna linczował drążka nie jest wysunięta za dużo tzw lewa i prawa tak samo są wysunięte.

Dlatego tez nie wiem za co się zabrać, żadnych błędów nie mam, jedyne co przychodzi mi na myśl to czujniki abs, mój mechanik sprawdzał mi każdy i żadne nie ma niższego napięcia każdy pokazuje dobra prędkość kolaż, wiec tez w tym temacie jestem w lesie ktoś ma jakiś pomysł

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl