Autor Wątek: Relingi dachowe, belki bagażnika i box dachowy - dylemat?  (Przeczytany 4645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
Witajcie, pytanie następujące i złożone:

1. Jakie relingi ma RAV4 -> Zintegrowane czy zakłada się belki w otwory w dachu?

2. Jakie belki polecacie? Czy warto brać te z Toyoty czy brać na własną rękę które mają w sklepie?

3. Jaki box? Mam możliwość zakupić obecnie w lekkiej obniżce Thule Force XT L i zastanawiam się czy będzie pasował do RAV4?
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Relingi dachowe, belki bagażnika i box dachowy - dylemat?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2022, 10:00:42 »
Belki montuje się w przygotowane punkty dachu na solidne śruby. Sam reling to plastikowa atrapa. Nie bierz belek z Toyoty są bardzo głośne, kup dedykowane belki Thula.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2022, 14:58:03 »
A tak z ciekawości. Do czego wam belki i boxy dachowe w Rav4 przy bagażniku 580 litrów? Mało miejsca?:)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lipca 2022, 15:02:58 »
Ja np. gdy jadę na wakacje to do boxa wrzucam w miarę lekkie ale objętościowe rzeczy, np. kajak, wiosła, kapoki itp., w zimie narty, a belki dachowe używam nader często gdy potrzebuję coś dłuższego zabrać, np drabinę.
Edit: Na wakacjach wygodniej pokonać kilka .. kilkanaście km z kajakiem na dachu do jakiejś eksplorowanej miejscówki - niż każdorazowo go napełniać i spuszczać powietrze.
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2022, 15:06:17 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipca 2022, 15:03:40 »
Ok. Rozumiem. Ma to sens.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipca 2022, 15:03:44 »
U mnie na wyjazd na południe PL lub zagranicę 4 osoby (2 dzieci) i 2 tygodnie ledwo się do bagażnika mieścimy. Boxa pewnie nigdy nie kupię, bo nie czuję do tego mięty, ale rozumiem jak ktoś się nie może zmieścić. Szczególnie, że ludzie samolotem potrafią brać 4 walizki duże ze sobą (2 dzieci) :-) + podręczny jeszcze.

No i oczywiście o relingach sobie marzę, by móc pojechać do tartaku i przywieźć coś jak potrzebuję, a nie pożyczać auto ;).

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lipca 2022, 15:09:49 »
No i oczywiście o relingach sobie marzę, by móc pojechać do tartaku i przywieźć coś jak potrzebuję, a nie pożyczać auto .
Oj kolego. Z tartaku to na dachu dużo nie przewieziesz. Tam jest granica obciążenia, a ważyć belek raczej nie będziesz. Z tartaku to lepiej wypożyczyć przyczepkę albo zapłacić 150 zł za transport. A co do bagażnika w Ravce tej i poprzedniej, która miała 540 litrów, mam coś takiego, że jak z małżonką i synem jedziemy na wczasy, to zawsze mam zapakowane pod roletę, niezależnie, czy jadę na 5 dni czy na 2 tygodnie:)). A jak wracamy, to mam jeszcze zapakowane pół tylnego siedzenia:)

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lipca 2022, 15:31:36 »
BOX jest przydatny na maxa, jak ktoś wspomniał powyżej -> ładujesz do niego wszystkie objętościowe rzeczy (śpiwór, namiot, materac, etc). a wtedy w środku masz looz.
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lipca 2022, 18:20:34 »
1. Jakie relingi ma RAV4 -> Zintegrowane czy zakłada się belki w otwory w dachu?

A która wersja?

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lipca 2022, 21:31:53 »

A która wersja?

Selection z dachem szklanym.
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lipca 2022, 21:32:46 »
My z małym dzieckiem jechaliśmy kiedyś do Chorwacji focusem w hatchbacku, wszystko zmieściło się do bagażnika, w aucie jeszcze wózek :-D

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lipca 2022, 22:55:49 »
A tak z ciekawości. Do czego wam belki i boxy dachowe w Rav4 przy bagażniku 580 litrów? Mało miejsca?:)
A na narty to niby jak się zapakować ?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipca 2022, 07:28:51 »
A na narty to niby jak się zapakować ?
Niestety japońce nie pomyśleli o dziurze za podłokietnikiem tylnej kanapy - jak dla mnie jedna z większych wad w ravce:/

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2022, 08:09:37 »
Oj kolego. Z tartaku to na dachu dużo nie przewieziesz. Tam jest granica obciążenia, a ważyć belek raczej nie będziesz. Z tartaku to lepiej wypożyczyć przyczepkę albo zapłacić 150 zł za transport. A co do bagażnika w Ravce tej i poprzedniej, która miała 540 litrów, mam coś takiego, że jak z małżonką i synem jedziemy na wczasy, to zawsze mam zapakowane pod roletę, niezależnie, czy jadę na 5 dni czy na 2 tygodnie:)). A jak wracamy, to mam jeszcze zapakowane pół tylnego siedzenia:)

Mówię o pierdołach, buduję domek z drewna (już 3 rok, ale ciii) i oprócz tego co mi ciężarówką przywieźli zawsze znalazło się, że czegoś zabrakło, więc przyczepka (nie mam jeszcze haka, ale może za 1-2 lata się znajdzie jak rowery dzieciaków przestaną mi wchodzić do bagażnika) - fajnie, ale w przyszłości, a na dach wrzucić coś do 80-100 kg można (czytałem instrukcję ;] ).

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipca 2022, 08:38:58 »
Szanowni, a jest jakaś różnica jak się ma SkyView w zakresie mocowania belek dachowych?
RAV 4 Selection - 222 KM

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl