Autor Wątek: Avensis T27 - "Tajemniczy" dźwięk przy przyspieszaniu  (Przeczytany 5009 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Digitalyser

• Toyot Leżący
  • *
Avensis T27 - "Tajemniczy" dźwięk przy przyspieszaniu
« dnia: 13 Lipca 2022, 00:12:44 »
Drodzy forumowicze,
w ciągu ostatnich kilku  tygodni zaobserwowałem w swoim wozie dziwny zespół objawów. Po pierwsze podczas przyspieszania (ale nie przy ruszaniu, tylko już w czasie jazdy) słychać delikatny (jak na razie) dźwięk przypominający świst? brzęk? Jak tylko zdejmę nogę z gazu - ustaje. Zauważyłem to zwłaszcza podczas długiego weekendu w czerwcu, kiedy wybraliśmy się z rodzinką w Bieszczady. Tam musiałem trochę mocniej kręcić silnik pod górę i wtedy objawy się ujawniły. Ten dźwięk jest na tyle słaby, że aż boję się jechać z tym do serwisu, bo pomyślą że mam urojenia. A wiadomo - jak się codziennie jeździ swoim samochodem to się wysłyszy różne dźwięki, które osoba "z zewnątrz" nie koniecznie wyłapie.
Druga sprawa (podaję bo może akurat ma to związek) to wydobywający się z nawiewów delikatny zapach gazu (lub benzyny) - ale nie ciągle, tylko przy hamowaniu lub na postoju. W czasie jazdy w ogóle tego nie czuć.
W pierwszej chwili pomyślałem o jakiejś nieszczelności instalacji gazowej, ale dzisiaj spryskałem newralgiczne miejsca preparatem do wykrywania nieszczelności i nic się nie pokazało. Czy może to świadczyć o jakimś delikatnym przedmuchu z wydechu? Auto ma nalatane ok. 131 tys. km., jest z roku 2017.
Czy ktoś miał podobne objawy? Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Odp: Avensis T27 - "Tajemniczy" dźwięk przy przyspieszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2022, 13:33:19 »
Może puszcza ta uszczelka z plecionki między kolektorem wydechowym a katalizatorem.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline jotcekaes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2022, 10:58:52 »
mam to samo, w swojej 1.8 benzyna kombi.. Udało Ci się ustalić skad ten świst dochodzi?

Offline Digitalyser

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2022, 14:49:10 »
mam to samo, w swojej 1.8 benzyna kombi.. Udało Ci się ustalić skad ten świst dochodzi?
Niestety. Byłem z tym w serwisie Toyoty, znaleźli podwinięta uszczelkę na filtrze powietrza i twierdzili że to od tego. Filtr był do wymiany, więc wsadzili nowy, ale szybko się przekonałem że problem nie ustąpił. Wydech ich zdaniem jest czysty i nie ma przedmuchów (zresztą nie ma żadnych efektów "dźwiękowych" które mogłyby o tym świadczyć).

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopada 2022, 22:52:10 »
Wiesz super hiper swe
rejsy typu ASO nie mają prostych zadymach by sprawdzić nieszczelność jak zwykły niezwykły mechanik muzyk https://youtu.be/voFKLpCevlQ
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl