Autor Wątek: czas oczekiwania na samochód  (Przeczytany 45819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kylo32

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
Odp: czas oczekiwania na samochód
« Odpowiedź #90 dnia: 17 Lutego 2023, 21:23:31 »
Mój był z Czech i od zjechania z linii produkcyjnej nieco ponad miesiąc przez ten alarm. Diler mi dzisiaj mówił, że inne schodziły bez alarmu i bez dodatkowych opóźnień - coś tam poprawili w procesie logistycznym najwidoczniej.

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #91 dnia: 17 Lutego 2023, 22:00:27 »
quote author=se-ba2 link=topic=53358.msg770406#msg770406 date=1675952215]Moj Yaris stoi na placu w Bytomiu od 9.01 wtedy poszła zaliczka, reszta kasy 16.01 i jak przyszły dokumenty to 20.01 rejestracja no i wg zapowiedzi auto już miało być w moich rękach[/quote]
Odebrałeś już auto ? Ja jestem w bardzo podobnej sytuacji, auto zarejestrowałem 19.01 i ubezpieczenie od tego dnia leci.
Dzwoniłem dwa dni temu i wyraziłem swoje nie zadowolenie :-) Dzisiaj rozmawiałem z kierownikiem salonu, mówił że otrzymał informację że tym razem auto powinno być na koniec lutego, lub początek marca.
Z tego co mówił, to mają problem z ludźmi i sprzętem do rozwożenia aut do salonów. Mówiłem że to nie czekanie mnie wkurza, tylko to że ja płacę za to skróconym okresem ubezpieczenia.
Stwierdził, że już się tym zajął i gdzieś tam zawnioskował o jakiś voucher który miałby mi zrekompensować tą stratę (zamiana na akcesoria)
Zobaczymy jak to się wszystko skończy.

Offline se-ba2

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris HYBRID
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Lutego 2023, 12:48:07 »
Masakra, właśnie się dowiedziałem ze mój samochod ktory już łaskawie stoi od tygodnia w salonie będzie przygotowywany dopiero w sobotę a wg przedostatniego info miało to być wczoraj. Ponoć tym razem serwis daje ciała. Żałuje bo wczoraj dzwonili z centrali i ja głupi wystawiłem im laurkę. Tak jak pisałem już wcześniej toyota sama zniechęca do zakupu drugiego samochodu.

Offline kylo32

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 21 Lutego 2023, 13:19:35 »
serwis Cie nie szanuje, masakra. W jakiej miejscowości zamawiałeś? Czego unikać. A mi nie przyjechały chlapacze...

Offline se-ba2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 21 Lutego 2023, 13:25:29 »
Szczecin, ul. Mieszka I. Ty już swoje odebrałeś? Bo z tego co pamietam miałeś odebrać w piątek, czy chlapacze zepsuły radość z odbioru.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2023, 13:58:48 wysłana przez se-ba2 »

Offline kylo32

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 21 Lutego 2023, 14:19:06 »
Czyli u mnie to sie postarali. Wedle apki auto dojechało na salon w czwartek, koło 12 sprawdzałem to już był. Odebrałem w piątek o 11. Odebrany - bez chlapaczy i bez zabezpieczenia antykradziezowego. Salon w Lublinie (salon Kalinówka 18, Kalinówka k/Lublina).
Do tego miałem koła zimowe już założone, zaprogramowane. Zamawiałem jeszcze dywaniki gumowe i gumę do bagażnika - to było przy odbiorze.
Rabat za apke dostałem 1000 (o nim przy zakupie już mnie informowano) i 500 za opóźnienie (przez alarm spowodowane)
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2023, 14:20:40 wysłana przez kylo32 »

Offline kylo32

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 25 Lutego 2023, 10:14:41 »
będzie przygotowywany dopiero w sobotę
daj znać jak odbiór :)

Offline timide90

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #97 dnia: 25 Lutego 2023, 12:48:47 »
Witam!

Jak długo czekaliście na pojawienie się zamówienia w aplikacji MyT?

Zamówiłam samochód w listopadzie z odbiorem na luty/marzec, a w aplikacji 0 informacji o przetwarzaniu zamówienia. U dilera twierdzą, że nie mają oficjalnej informacji o obsuwie w produkcji.

Offline kylo32

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 25 Lutego 2023, 12:56:34 »
U mnie pierwsza informacja o zamówieniu była w dniu zamówienia. Druga informacja oznaczała już wyznaczenie slotu produkcji i to miałem 2 tygodnie przed produkcja. Następna była o produkcji.
12.09.2022 zamówienie
28.12.2022 zlecenie produkcji - Kolin, Czechy
10.01.2023 trafił do produkcji
12.01.2023 opuścił fabryke
13.01.2023 w Bytomiu
A dalej było już tylko gorzej.

Offline se-ba2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 25 Lutego 2023, 19:30:18 »
będzie przygotowywany dopiero w sobotę
daj znać jak odbiór :)
No cóż auto nie odebrane. W drodze do salonu (byliśmy umówieni na 15) telefon że centralka alarmu nie chce współpracować z samochodem i że w sumie możemy go odebrać (ale trzeba będzie przyjechać w poniedziałek i im auto zostawić) lub w zamian dostaniemy auto testowe, no i na to się zdecydowaliśmy. Ale po powrocie do domu żona zwątpiła w awarie centralki  i być może (nie jestem pewien) serwis niestety nie znalazł czasu na nasz samochód. Jak na taką markę to trochę lipa, żona jest rozczarowana (to auto dla niej) że to tak długo trwa i do tego jeszcze auta nie ma. No i jeszcze sprzedawca w ramach rekompensaty za dziś zrobił nam serwis za pół ceny - taki plus.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 26 Lutego 2023, 10:32:10 »
W drodze do salonu (byliśmy umówieni na 15) telefon że centralka alarmu nie chce współpracować z samochodem
Te dokładane alarmy to jest porażka. W przyszłości są z nimi tylko problemy, ja się już nich wyleczyłem jak nie mogłem odpalić Yariski  nocną porą na pustkowiu. Dlatego w następnej Toyocie była blokada skrzyni biegów, która i tak nic nie dała, bo samochód ukradli.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #101 dnia: 26 Lutego 2023, 12:26:37 »
No tylko jak pytałem PZU o potencjalne różnice w kosztach ubezpieczenia auta z samym fabrycznym immo, bez dokładanego alarmu, to mi powiedzieli, że aut bez 2 systemów zabezpieczeń zwyczajnie NIE ubezpieczają.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 27 Lutego 2023, 09:01:47 »
Ciekawe, ja mam o wiele droższy samochód, ubezpieczony w PZU i żadnego dodatkowego zabezpieczenia nie potrzebowali.

Offline sunmoon51

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross DF
« Odpowiedź #103 dnia: 27 Lutego 2023, 10:29:01 »
Ja to widzę tak: Yaris Cross ma zabezpieczenie w postaci centralnego zamka i dodatkowe zabezpieczenie w postaci immobilizera.

W OWU AC PZU nie ma mowy o konieczności posiadania jakiejś tam liczby zabezpieczeń, jedynie napisali, że składka ubezpieczeniowa zależy od rodzaju zamontowanego w pojeździe zabezpieczenia przeciwkradzieżowego.

Z kolei np. w Warcie w OWU AC napisano, że jeśli wartość samochodu osobowego przekracza 10000 zł, to musi on być wyposażony w immobilizer (który YC ma).

Sam nawet nie pomyślałem o dodatkowym alarmie...
Toyota Yaris Cross Dynamic Force 125 KM 6 M/T Comfort + Tech + Style

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #104 dnia: 27 Lutego 2023, 14:39:20 »
No to widocznie każdy agent inaczej interpretuje zapisy. Może agentka PZU z którą gadałem pomyślała, że samochód miałby być na firmę? Zapisy o 2 zabezpieczeniach dla aut powyżej pewnej wartości widzę np. w porównaniu ofert dla mLeasingu:
https://mleasing.pl/pdf/karta-produktu-cfm-ocacnw.pdf
Chociaż widnieją one raczej pod ofertami innych ubezpieczycieli a nie PZU.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2023, 14:44:47 wysłana przez hindus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl