Autor Wątek: czas oczekiwania na samochód  (Przeczytany 45808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jl79

• Toyot Leżący
  • *
Odp: czas oczekiwania na samochód
« Odpowiedź #120 dnia: 28 Lutego 2023, 15:46:16 »
Dowiedzialem sie dzisiaj ze alarm moze byc montowany po zarejestrowaniu auta. Czy tez tak mieliscie? Przeciez to nieporozumienie, skoro brakuje alarmow na stanie to po cholere rejestrowac auto?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #121 dnia: 28 Lutego 2023, 15:50:20 »
...by jeździć a nie czekać? Dlaczego miałby nie móc być montowany po zarejestrowaniu?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline se-ba2

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris HYBRID
« Odpowiedź #122 dnia: 28 Lutego 2023, 16:57:34 »
Dziwne zasady. Ja kupowałem co prawda tylko 3 razy auto w salonie, ale płaciłem całość dopiero jak było fizycznie w salonie i od tego momentu była to moja własność, którą mogłem odebrać w każdej chwili.
Oczywiście odbierałem po zarejestrowaniu, ale jak tylko miałem tablice na aucie, to jechałem nowym autem do domu. Tego samego dnia, w którym reejstrowałem i ubezpieczałem.

Tłumaczono że taka procedura, ale z tego co można wyczytać to nie tylko ja miałem taki problem.

Offline jl79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 28 Lutego 2023, 21:42:31 »

« Odpowiedź #121 dnia: Dzisiaj o 15:50:20 »
Cytuj (zaznaczone)
...by jeździć a nie czekać? Dlaczego miałby nie móc być montowany po zarejestrowaniu?[/quote]

Niby jak nim wyjedziesz skoro brakuje alarmow w Bytomiu? Co ci da zarejestrowanie auta? dalej bedzie tam stal i czekal w kolejce do alarmu. Fakt mozesz starac sie aby przywiezli bez alarmu( sa tez opóznienia w samym transporcie) ale to juz bedzie inna stawka ubezpieczenia.

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #124 dnia: 28 Lutego 2023, 23:00:14 »

Niby jak nim wyjedziesz skoro brakuje alarmow w Bytomiu? Co ci da zarejestrowanie auta? dalej bedzie tam stal i czekal w kolejce do alarmu. Fakt mozesz starac sie aby przywiezli bez alarmu( sa tez opóznienia w samym transporcie) ale to juz bedzie inna stawka ubezpieczenia.
Alarmu chyba nie montują w Bytomiu tylko w salonie. Jak 19.01. miałem telefon z salonu, że przywieźli auto z Bytomia. Mam zrobić przelew i jeśli przelew dojdzie a oni zdążą zamontować do jutra alarm to mogę przyjechać po papiery do rejestracji. Nazajutrz koło południa przyjechałem - alarm był już zamontowany. Zabrałem papiery, pojechałem do urzędu po tablice, za godzinę powrót do salonu, ubezpieczenie i wyjechałem autem do domu.

Offline jl79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 01 Marca 2023, 03:27:00 »

Alarmu chyba nie montują w Bytomiu tylko w salonie. Jak 19.01. miałem telefon z salonu, że przywieźli auto z Bytomia. Mam zrobić przelew i jeśli przelew dojdzie a oni zdążą zamontować do jutra alarm to mogę przyjechać po papiery do rejestracji. Nazajutrz koło południa przyjechałem - alarm był już zamontowany. Zabrałem papiery, pojechałem do urzędu po tablice, za godzinę powrót do salonu, ubezpieczenie i wyjechałem autem do domu.
Alarm montuja po rejestracji a nie przed rejestracja taka jest zasada w kazdym salonie Toyoty to pierwsza sprawa a druga to alarmy wlasnie importer chce montowac w Bytomiu bo to jest poza salonem i jest to po prostu tansze.

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 01 Marca 2023, 07:01:53 »
Alarm montuja po rejestracji a nie przed rejestracja taka jest zasada w kazdym salonie Toyoty to pierwsza sprawa a druga to alarmy wlasnie importer chce montowac w Bytomiu bo to jest poza salonem i jest to po prostu tansze.

Przecież napisałem wyżej jak było w moim przypadku. Ani pierwsza, ani druga zasada się tu nie potwierdziła.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #127 dnia: 01 Marca 2023, 12:22:17 »
Pytanie do Greenmor,
Jaki wybrałeś alarm? Jeśli to nie tajemnica, to ile zapłaciłeś za ubezpieczenie i jakie towarzystwo ubezpieczeniowe?
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline jl79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 01 Marca 2023, 14:57:04 »

Przecież napisałem wyżej jak było w moim przypadku. Ani pierwsza, ani druga zasada się tu nie potwierdziła.
[/quote]
Od września 2019 roku, nie ma innej możliwości zamontowania czegokolwiek w samochodzie wcześniej niż przed rejestracją pojazdu, ponieważ wprowadza to zmiany w specyfikacji pojazdu i wymagałoby ponownego homologowania samochodu.
Moze w twoim przypadku ktos wzial na siebie to ryzyko i zalozyl przed rejestracja ale taka jest zasada.
Alarmy sa montowane w Bytomiu moga to potwierdzic inni uzytkownicy. Tam robia to hurtowo i dla Toyoty jest to znacznie tansza operacja.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2023, 14:59:47 wysłana przez jl79 »

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: 01 Marca 2023, 17:26:45 »
Skoro Ty tak twierdzisz... Nie będę udowadniał, że nie jestem wielbłądem  :grin:

Offline jl79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 01 Marca 2023, 21:36:46 »
Skoro Ty tak twierdzisz... Nie będę udowadniał, że nie jestem wielbłądem  :grin:
Ciezki jestes czlowieku. Nie docieraja do ciebie zadne fakty. Ty wiesz najlepiej kiedy ci alarm zakladali bo rozumiem.ze byles przy tym? Wez sie nie osmieszaj. Nie musisz mi nic udowadniac.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #131 dnia: 01 Marca 2023, 21:43:02 »
Mi np. montowało ASO Toyota w Szczecinie (na miejscu na 100%), we wrześniu 2020...po rejestracji.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2023, 21:44:47 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 01 Marca 2023, 23:10:05 »
Ciezki jestes czlowieku. Nie docieraja do ciebie zadne fakty. Ty wiesz najlepiej kiedy ci alarm zakladali bo rozumiem.ze byles przy tym? Wez sie nie osmieszaj. Nie musisz mi nic udowadniac.
Nie, nie byłem przy tym ale samochód rejestrowałem o 16 a o 16.20 przyjechałem do salonu z dowodem rejestracyjnym i tablicami, po czym 10 minut później wyjechałem z zamontowanym wcześniej alarmem. Nie mogłem odebrać rano bo nie był zamontowany alarm, mimo że auto stało w salonie od poprzedniego dnia. Według ciebie:

Od września 2019 roku, nie ma innej możliwości zamontowania czegokolwiek w samochodzie wcześniej niż przed rejestracją pojazdu, ponieważ wprowadza to zmiany w specyfikacji pojazdu i wymagałoby ponownego homologowania samochodu.
Siądź na spokojnie, przemyśl to wszystko i zastanów się kto się ośmiesza. Ja już skończyłem bo dalsza dyskusja nie ma sensu. Uwielbiam ludzi, którzy wszystko wiedzą najlepiej  :grin:

Offline jl79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 02 Marca 2023, 04:41:49 »
Nie, nie byłem przy tym ale samochód rejestrowałem o 16 a o 16.20 przyjechałem do salonu z dowodem rejestracyjnym i tablicami, po czym 10 minut później wyjechałem z zamontowanym wcześniej alarmem. Nie mogłem odebrać rano bo nie był zamontowany alarm, mimo że auto stało w salonie od poprzedniego dnia. Według ciebie:

Siądź na spokojnie, przemyśl to wszystko i zastanów się kto się ośmiesza. Ja już skończyłem bo dalsza dyskusja nie ma sensu. Uwielbiam ludzi, którzy wszystko wiedzą najlepiej  :grin:

Swietnie ze skonczyles i zrozumiales swoja głupote. Napisalem ci ze ktos mogl wziasc odpowiedzialnosc na siebie i zalozyc ci ten alarm. Umiesz czytac? Po angielsku przeciez ci tego nie pisalem tylko po polsku. Zacytowalem ci oficjalne stanowisko toyoty a ty dalej swoje. Zastanow sie dziwaku co ty piszesz.

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 02 Marca 2023, 09:33:31 »
Wreszcie wyjechałem autem z salonu :-) Czyli było tak:
19.05.2022. - zamówienie auta
12.01.2023 - auto w Bytomiu
19.01.2023 - rejestracja
23.02.2023 - auto w Szczecinie (montaż alarmu w Szczecinie)
01.03.2023 - odbiór auta z salonu i opijanie z sąsiadem :-)
YC Comfort Hybryda automat, napęd na 4 + Tech + Style
Wymieniłem wszystko,  bo możliwe że całość na wpływ na terminy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl