Autor Wątek: czas oczekiwania na samochód  (Przeczytany 45844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jl79

• Toyot Leżący
  • *
Odp: czas oczekiwania na samochód
« Odpowiedź #135 dnia: 04 Marca 2023, 01:46:04 »
Wreszcie wyjechałem autem z salonu :-) Czyli było tak:
19.05.2022. - zamówienie auta
12.01.2023 - auto w Bytomiu
19.01.2023 - rejestracja
23.02.2023 - auto w Szczecinie (montaż alarmu w Szczecinie)
01.03.2023 - odbiór auta z salonu i opijanie z sąsiadem :-)
YC Comfort Hybryda automat, napęd na 4 + Tech + Style
Wymieniłem wszystko,  bo możliwe że całość na wpływ na terminy.
Ja zdecydowanie odmowilem rejestracji auta skoro jest na składzie celnym w Bytomiu. Centrala zgodzila sie na wysylke auta bez alarmu, bedzie dokladany w salonie.

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #136 dnia: 04 Marca 2023, 07:03:54 »
No i postąpiłeś mądrzej niż ja, nie ma co się godzić na rejestrację, jeżeli auto nie stoi fizycznie w salonie.

Offline PrzemoPo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: 07 Marca 2023, 21:40:39 »
Wrzucam swoje "trzy grosze" :)

TOYOTA YARIS CROSS ADVENTURE 4X4 +VIP +SKYVIEW +CAM (malowanie 2TK Oxide Bronze/Night Sky Black)

HISTORIA (w datach nie ma pomyłki)

31.05.2022 - złożenie zamówienia u dealera wraz z przedpłatą 3.000,-
31.05.2022 - e-mail z portalu Toyoty potwierdzający złożenie zamówienia
31.05.2022 - e-mail z portalu Toyoty potwierdzający przetwarzanie zamówienia
26.11.2022 - (portal MyT) przetwarzanie zamówienia
07.01.2023 - (portal MyT) produkcja
07.01.2023 - (portal MyT) opuścił fabrykę
18.01.2023 - (portal MyT) w transporcie KOLIN
20.01.2023 - (portal MyT) w transporcie BYTOM
25.01.2023 - informacja od dealera o wwozie do kraju
11.02.2023 -(portal MyT)  informacja "jest w salonie"
22.02.2023 - informacja od dealera, że jest w salonie - "zapraszamy"
27.02.2023 - przegląd (ok. 1,5 godz) całosciowy samochodu przed odbiorem (samochód z zamontowanym alarmem i wszystkimi pozostałymi domówionymi akcesoriami, na gotowo)
27.02.2023 - wieczorem przelew pozostałej kwoty za samochód
28.02.2023 - potwierdzenie otrzymania płatności przez dealera
01.03.2023 - rejestracja samochodu przez dealera w imieniu kupującego (pierwsza rejestracja, data sprawdzona na mObywatel) wraz z ubezpieczeniem AC/OC
02.03.2023 - informacja od dealera o gotowości odbioru samochodu wraz z dokumentami
06.03.2023 - odbiór samochodu w pierwszy pasujący mi dzień
wynika z tego, że opijanie herbatką w najbliższy weekend

I jeszcze dwie uwagi/wyjaśnienia, gdzieś czytałem, że:
1) nie idzie wyłączyć chwilowo dżwięku (mute) - u mnie można to zrobić na panelu multimediów dotykając symbolu głośniczka w lewym dolnym rogu ekranu lub na kierownicy (jak w Yariskach) klawiszem MODE przytrzymanym dłużej
2) że grzanie kierownicy jest tylko w dwóch punktach "10" i "2" - u mnie grzeje cała kierownicę poza górną częścią położoną orientacyjnie pomiędzy "11" a "1"

Offline szczepan.ma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 07 Marca 2023, 22:03:15 »
Wrzucam swoje "trzy grosze" :)

TOYOTA YARIS CROSS ADVENTURE 4X4 +VIP +SKYVIEW +CAM (malowanie 2TK Oxide Bronze/Night Sky Black)

HISTORIA (w datach nie ma pomyłki)

31.05.2022 - złożenie zamówienia u dealera wraz z przedpłatą 3.000,-
31.05.2022 - e-mail z portalu Toyoty potwierdzający złożenie zamówienia
31.05.2022 - e-mail z portalu Toyoty potwierdzający przetwarzanie zamówienia
26.11.2022 - (portal MyT) przetwarzanie zamówienia
07.01.2023 - (portal MyT) produkcja
07.01.2023 - (portal MyT) opuścił fabrykę
18.01.2023 - (portal MyT) w transporcie KOLIN
20.01.2023 - (portal MyT) w transporcie BYTOM
25.01.2023 - informacja od dealera o wwozie do kraju
11.02.2023 -(portal MyT)  informacja "jest w salonie"
22.02.2023 - informacja od dealera, że jest w salonie - "zapraszamy"
27.02.2023 - przegląd (ok. 1,5 godz) całosciowy samochodu przed odbiorem (samochód z zamontowanym alarmem i wszystkimi pozostałymi domówionymi akcesoriami, na gotowo)
27.02.2023 - wieczorem przelew pozostałej kwoty za samochód
28.02.2023 - potwierdzenie otrzymania płatności przez dealera
01.03.2023 - rejestracja samochodu przez dealera w imieniu kupującego (pierwsza rejestracja, data sprawdzona na mObywatel) wraz z ubezpieczeniem AC/OC
02.03.2023 - informacja od dealera o gotowości odbioru samochodu wraz z dokumentami
06.03.2023 - odbiór samochodu w pierwszy pasujący mi dzień
wynika z tego, że opijanie herbatką w najbliższy weekend

I jeszcze dwie uwagi/wyjaśnienia, gdzieś czytałem, że:
1) nie idzie wyłączyć chwilowo dżwięku (mute) - u mnie można to zrobić na panelu multimediów dotykając symbolu głośniczka w lewym dolnym rogu ekranu lub na kierownicy (jak w Yariskach) klawiszem MODE przytrzymanym dłużej
2) że grzanie kierownicy jest tylko w dwóch punktach "10" i "2" - u mnie grzeje cała kierownicę poza górną częścią położoną orientacyjnie pomiędzy "11" a "1"
Długo czekałeś. Ja zamawiałem na początku stycznia planowany odbiór 15 lipca. Wersja adwenture 2x4. Myślisz ze realne ze się wyrobią.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline PrzemoPo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 09 Marca 2023, 21:23:32 »
Ja 31.05.2022 ustalałem, że odbiór "po 15 grudnia" i  wtedy orientacyjny czas odbioru był grudzień/styczeń.
Na przestrzeni czasu wyszło jak wcześniej pisałem.
Nastaw się na koniec sierpnia, najwyżej będzie Tobie miło jak będzie szybciej :)

Offline Para_Graf

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris/Yaris Cro
« Odpowiedź #140 dnia: 10 Marca 2023, 14:31:38 »
Dzień dobry forumowiczom.
Dla zobrazowania terminów realizacji zamówień podaję przebyte przeze mnie etapy zamówienia:
- 15.10.2022 r. zamówienie auta,
- 26.02.2023 r. wejście do produkcji,
- 28.02.2023 r. wyjazd z fabryki,
-10.03.2023 r. w transporcie Bytom.
Auto Yaris Cross Hybrid Comfort.

Pozdrawiam.

Offline Marasek14

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota yaris cr
« Odpowiedź #141 dnia: 15 Marca 2023, 13:30:31 »
11.02. Zamówiłem crossa z produkcji 22 . Ponoć stoi na placu w Bytomiu.  Podpisana umowa zaliczka po dwóch tyg wpłaciłem resztę. Tydzień temu auto wjechało do dilera . No to się ucieszyłem.  Poinformowano mnie ze czekają na dokumenty. Dziś zadzwoniłem gdyż wychodzi czas z umowy . I co się okazuje?  Dokumentów Nie ma ...pan z salonu mowi ze pareset czy kilka set zaginelo i wielu dilerow ma z tym problem . Nie chce klnac ...ale k.... jaja jakies . Auto potrzebuje na cito a tu ani auta ani kasy . Mogę odstąpić od umowy ale diabli wiedzą jak dlugo czekałbym na zwrot. Na pytanie kiedy dokumenty mogą być pracownik Nie wie...ma ktoś podobna przygodę? 

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #142 dnia: 15 Marca 2023, 14:35:05 »
Ale czemu wpłaciłeś hajs, a nie czekałeś, aż handlowiec zadzwoni do Ciebie i powie, że auto jest już w salonie i przygotowują go do wydania i można wpłacać hajs?

Offline Marasek14

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 15 Marca 2023, 14:37:33 »
Termin fv mialem i zaufałem zebedziena czas skoro stoi ma placu. Nie pytam kto kiedy wpłacał a o co innego .

Offline Marasek14

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 15 Marca 2023, 18:34:22 »
Trochę się rozjaśniło po kilku telefonach i reakcji właściciela salonu. A więc druki homologacyjne mają ponoć coś z fabryki papierów wartościowych czy jakoś tak a tam mają obsuwę.  Do czasu wydania mojego auta dostaje takie samo jako zastępcze.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #145 dnia: 15 Marca 2023, 20:11:14 »
Cos z fabryki? Nie można było druków drukować wcześniej żeby nie było obsuwy? Wszak czas oczekiwania na auto był ogromny i można było druki zrobić odpowiednio wcześniej...
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #146 dnia: 15 Marca 2023, 20:19:34 »
Ponoć druki homologacyjnej zmieniły się w styczniu

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Ogre2000

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #147 dnia: 20 Marca 2023, 12:40:15 »
Swietnie ze skonczyles i zrozumiales swoja głupote. Napisalem ci ze ktos mogl wziasc odpowiedzialnosc na siebie i zalozyc ci ten alarm. Umiesz czytac? Po angielsku przeciez ci tego nie pisalem tylko po polsku. Zacytowalem ci oficjalne stanowisko toyoty a ty dalej swoje. Zastanow sie dziwaku co ty piszesz.

Dzień Dobry.
Nie wiem jakie jakie jest stanowisko Toyoty i mało mnie to interesuje. Wiem tylko, że gotowy samochód z alarmem czekał na mnie już tydzień przed rejestracją.

Dodatkowo, z dokumentu ECE/TRANS/WP.29/2021/50 wynika, że ponowna homologacja, lub tylko jej rozszerzenie jest wymagane wtedy, gdy po modyfikacjach zmienia się typ pojazdu.
Jeżeli masz jednak gdzieś takie stanowisko Toyoty pisemne, zapoznałbym się. Jestem jednak przekonany, że to problem z dostępnością alarmów. Tak samo jak z dostępnością drugich kluczyków do niektórych modeli. Gdzie przy odbiorze uzytkownik otrzymuje tylko jeden kluczyk, a drugi przysyłają mu kurierem po miesiącu, czy dwóch. (To znam tylko z opowieści mojego sprzedawcy w salonie).

Dziękuję.
Pozdrawiam

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #148 dnia: 20 Marca 2023, 12:49:04 »
Z kluczykami to prawda.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 20 Marca 2023, 13:04:08 »
Swietnie ze skonczyles i zrozumiales swoja głupote. Napisalem ci ze ktos mogl wziasc odpowiedzialnosc na siebie i zalozyc ci ten alarm. Umiesz czytac? Po angielsku przeciez ci tego nie pisalem tylko po polsku. Zacytowalem ci oficjalne stanowisko toyoty a ty dalej swoje. Zastanow sie dziwaku co ty piszesz.

Dzień Dobry.
Nie wiem jakie jakie jest stanowisko Toyoty i mało mnie to interesuje. Wiem tylko, że gotowy samochód z alarmem czekał na mnie już tydzień przed rejestracją.

Dodatkowo, z dokumentu ECE/TRANS/WP.29/2021/50 wynika, że ponowna homologacja, lub tylko jej rozszerzenie jest wymagane wtedy, gdy po modyfikacjach zmienia się typ pojazdu.
Jeżeli masz jednak gdzieś takie stanowisko Toyoty pisemne, zapoznałbym się. Jestem jednak przekonany, że to problem z dostępnością alarmów. Tak samo jak z dostępnością drugich kluczyków do niektórych modeli. Gdzie przy odbiorze uzytkownik otrzymuje tylko jeden kluczyk, a drugi przysyłają mu kurierem po miesiącu, czy dwóch. (To znam tylko z opowieści mojego sprzedawcy w salonie).

Dziękuję.
Pozdrawiam
Uważaj co piszesz bo narazisz się znafcy i dowiesz się, że jesteś dziwakiem albo kimś tam jeszcze  :grin:

Byłem w ubiegłym tygodniu w salonie Toyoty w innej sprawie ale przy okazji zapytałem jak to jest z tymi alarmami. Pracownik powiedział mi, że nie ma żadnych wytycznych i każdy dealer robi tak jak chce w zależności od dostępności alarmów czy innych czynników. No ale czasem po prostu nie warto dyskutować.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl