Autor Wątek: Wymiana oleju w nowej RAV4  (Przeczytany 11534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Wymiana oleju w nowej RAV4
« dnia: 16 Lipca 2022, 11:21:48 »
Dawnymi czasy olej w nowym aucie wymieniało się po przejechanych pierwszych ok. 2tys. km. A jak jest w nowej RAV4? Czy wymieniacie olej tak jak mówi producent czy wcześniej?

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Wymiana oleju w nowej RAV4
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipca 2022, 11:37:13 »
Jedni wymieniają wcześniej a drudzy jak nakazuje producent. Tak przy okazji w dawnych czasach (internetu) zanim zadało się pytanie na forum to sprawdzało się czy temat nie był już poruszany a temat wcześniejszej wymiany oleju wraca tu jak bumerang :)

Offline inf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2022, 13:08:15 »
Trochę opinii w temacie znajdziesz tutaj: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53314.0.html

Ja osobiście planuje zrobić pierwsza wymianę dość szybko - właśnie około 1-2kkm

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipca 2022, 15:17:55 »
W Toyocie to raczej bezcelowe, ale jak ktoś chce mieć lepsze samopoczucie...
https://youtu.be/dIPbTXcoknE

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2022, 11:34:28 »
Wymieniłem olej po 3k km.  Nie jest to duża kasa. Nie wiem czy pomogło to silnikowi, ale poprawiło mi samopoczucie.
Myślę, że będę wymieniał częściej niż zaleca producent, choćby z uwagi na znany problem "rozcieńczania" oleju benzyną.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2022, 13:55:34 »
Dla swojego własnego spokoju warto. Ja w tym celu kupiłem dodatkową gwarancję, czyli mam łącznie na 5 lat na silnik benzynowy. A dla spokoju, dopóki nie zaświeci się kontrolka ciśnienia oleju, nie dotykam bagnetu do pierwszej wymiany oleju po 15 tys. km:))

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca 2022, 17:06:46 »
Można i tak :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Lipca 2022, 21:07:14 »
I pomyśleć, że w VAG jest co 30 kkm wymiana ;), a tu co 15 kkm i jeszcze częściej chcą wymieniać ;).

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Lipca 2022, 21:57:15 »
I pomyśleć, że w VAG jest co 30 kkm wymiana ;), a tu co 15 kkm i jeszcze częściej chcą wymieniać ;).
w nowych mercedesach zalecana wymiana co 45tys kilometrów.!!!!!!!!!!!!! I kup później takiego  używanego złoma, co ktoś stosował się do zaleceń producenta.
RAV4 2.5 hybrid

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Lipca 2022, 13:09:51 »
przy 45kkm niektórzy nie zdążą wymienić oleju zanim się auta pozbędą po leasingu ;).

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Lipca 2022, 13:46:23 »
w nowych mercedesach zalecana wymiana co 45tys kilometrów.!!!!!!!!!!!!!
A dlaczego nie? W dużo bardziej obciążonych ciągnikach siodłowych wymienia się co 60-100 tys. Wszystko zależy od dedykowanego oleju.
A dla spokoju, dopóki nie zaświeci się kontrolka ciśnienia oleju, nie dotykam bagnetu
Świecącą czerwoną kontrolkę nie należy traktować jako okazje do dolania oleju. To jest już konsekwencja tego niskiego poziomu, czyli niewystarczające ciśnienie w układzie smarowania. Poza tym czujnik ciśnienia nie obsługuje jednocześnie wszystkich magistrali olejowych. Także może nie świecić, a mimo to jakość smarowania może być niewystarczająca i to jest pierwszy krok do np uwalenia turbiny.
W silnikach start-stop, z turbiną i z tendencją do odkładania się nagaru oleju powinno co najmniej połowa bagnetu, a instrukcje niektórych silników zalecają max.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2022, 13:50:02 wysłana przez surrender »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Lipca 2022, 18:46:05 »
chyba pomyliłeś obciążenie siodła z obciążeniem silnika. ciągniki siodłowe maja wlane 5 razy więcej oleju i nie kręcą się wyżej niż 3000 rpm, stąd degradacja mniejsza. w ravce 5500 jest przy każdym dodaniu gazu; niemniej te 15 tysi lub rok jest rozsądnym kompromisem. moim zdaniem silniki są na tyle dokładnie zrobione, że wcześniejsza wymiana nie ma sensu, jednak proszę zrobić tak jak własny rozum nakazuje..
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2022, 18:57:01 wysłana przez compucar »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipca 2022, 21:21:26 »
ciągniki siodłowe maja wlane 5 razy więcej oleju i nie kręcą się wyżej niż 3000 rpm, stąd degradacja mniejsza
Ciągniki siodłowe mają 5 x większą pojemność silnika i przy tym rozpędzają 20 x większą masę. Obrotów silnika mocno bym do tego nie mieszał, bo osobowe diesla kręcą nie tak dużo więcej bo 4000-4500rpm, a mimo to uporczywa jazda na niskich obrotach nie pozwoli wydłużyć interwału wymiany oleju, chyba wręcz odwrotnie. Temperatura robocza jest podobna, więc interwał zależy od składu chemicznego oleju przy oczywiście dostosowanej do niego konstrukcji silnika.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2022, 21:27:58 wysłana przez surrender »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Sierpnia 2022, 17:44:28 »
ryzyko zerwania filmu olejowego jest wprost proporcjonalne do prędkości obrotowej, więc osobowe diesle faktycznie w razie biedy przetrawią te 30 tysięcy. jednak mówimy o benzyniaku z tendencją do nagłego przyspieszania od zera do maksymalnych obrotow, tutaj nie ma litości. natomiast skład chemiczny oliwy jest nieznany i chroniony, aczkolwiek śmiem twierdzic że bardzo zbliżony we wszystkich markach..

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Sierpnia 2022, 18:51:42 »
jednak mówimy o benzyniaku z tendencją do nagłego przyspieszania od zera do maksymalnych obrotow, tutaj nie ma litości.
Który chodzi tylko przez 70% czasu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl