Autor Wątek: Operowanie pedałem przyspieszenia - jazda na prądzie  (Przeczytany 1157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PrzeZar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
Operowanie pedałem przyspieszenia - jazda na prądzie
« dnia: 16 Lipca 2022, 18:32:46 »
Witam, mam jedno pytanie. Wyobraźcie sobie sytuację, w której miarowo przyspieszacie. Po uzyskaniu zadanej prędkości zamierzacie wrócić na zakres obrotów silnika, które zapewniają jazdę na samym prądzie. Ale uwaga, robicie to nie zdejmując nogi z pedału gazu lecz zmniejszacie tylko siłę nacisku na pedał. Gdy robię to w ten właśnie sposób to zauważam, ze nie mogę wymusić jazdy na prądzie tzn. gdy osiągnę zakres obrotów przewidziany do jazdy w trybie EV to nadal jadę na benzynie. Jedyny sposób aby jechać na prądzie to odjąć nogę z gazu i znów zacząć go naciskać od nowa. Wtedy nie ma problemu. I teraz pytanie za 100 punktów: dlaczego tak jest?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Odp: Operowanie pedałem przyspieszenia - jazda na prądzie
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipca 2022, 21:08:02 »
Ogólnie w hybrydach różnego rodzaju (nawet MHEV) jest to chyba przyjęte jako sygnał od kierowcy, że należy przestawić się na tryb jazdy, który tłumaczony jest na polski jako "żeglowanie". Dzięki temu możesz sobie wybrać, że może jendak chcesz jechać sobie na benzynie żeby oszczędzać prąd na jakiś późniejszy odcinek gdzie jego użycie będzie bardziej zasadne.
Mnie bardziej dziwi, że samochód po odpaleniu, nawet jak wciąż ma ciepły silnik, wymusza pracę na benzynie przez ok minutę i wtedy nijak nie da się wymusić jazdy na prądzie.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2022, 21:09:52 wysłana przez digital5 »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2022, 22:26:15 »
nie mogę wymusić jazdy na prądzie tzn. gdy osiągnę zakres obrotów przewidziany do jazdy w trybie EV to nadal jadę na benzynie

To popuść jeszcze trochę gazu, nie zdejmując nogi z pedału. Jeżeli masz auto sprawne, bateria dość naładowana, to za chwilę silnik spalinowy powinien wyłączyć się. Czasami tak jest, że mimo popuszczania gazu, auto nadal jedzie na benzynie, ale za chwilę spalina najczęściej się wyłącza. Reasumując, czasami jazdę na EV wymusić łatwo, a czasami trudniej, z przewagą tego pierwszego. Poza tym im wyższa prędkość, tym trudniej przejść na EV. No i poziom naładowania baterii trakcyjnej ma znaczenie. Im bateria więcej naładowana, tym łatwiej uzyskać jazdę na EV przy większej prędkości, ale tak do 80 km/h max . A jeżeli bateria naładowana jest mało, to EV możesz uzyskać tylko przy mniejszej prędkości, np. do 50 km/h max. Dużo jest tu czynników, że nie da się odpowiedzieć na twoje pytanie nie znając twojej techniki jazdy, prędkości, z jaką się poruszasz, i poziomu naładowania baterii w danym momencie, jej stanu i stanu techn. całego auta, przebiegu itp.

« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2022, 22:31:50 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline PrzeZar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipca 2022, 23:37:39 »
Wielkie dzięki Panowie za odpowiedzi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk