Autor Wątek: Klimatyzacja przestała działać  (Przeczytany 3508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dawido1984

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Klimatyzacja przestała działać
« dnia: 21 Lipca 2022, 21:56:23 »
Posiadam Corolle TS Combi z silnikiem 2.0, przebieg niecałe 11000 km. Dzisiaj Toyota cały dzień stała w słońcu. O 18:00 ruszyłem włączając klimę na tryb auto/fast. Po około 5 minutach jazdy gdy zrobiło się już chłodno i przyjemnie nagle usłyszałem delikatny stuk i klima przestała działać i za nic nie chce ruszyć. Przycisk od klimy się podświetla ale dmucha tylko ciepłe powietrze zaciągane z zewnątrz. Nie ma szans abym na coś najechał. Pod maską nie widzę żadnych uszkodzeń, przewody całe. Zanim udam się do serwisu chciałbym sprawdzić jeszcze bezpiecznik odpowiedzialny za klimę tylko nie potrafie go zlokalizować w skrzynkach z bezpiecznikami. (pod maską i pod kierownicą) Może ktoś pomoże znaleźć ten właściwy bezpiecznik?

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
Odp: Klimatyzacja przestała działać
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca 2022, 06:52:28 »
Jak by ci się bezpiecznik spalił to byś tego nie słyszał
Mi to wygląda na uszkodzenie mechaniczne całej sprężarki klimatyzacji albo może sprzęgła przy sprężarce o ile ono jest w hybrydowe również
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2022, 07:01:39 wysłana przez Tomahawk5000 »

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2022, 07:57:36 »
Mi to wygląda na uszkodzenie mechaniczne całej sprężarki klimatyzacji albo może sprzęgła przy sprężarce o ile ono jest w hybrydowe również
W hybrydzie nie ma żadnej sprężarki ani sprzęgła , jest elektryczna ,,pompa ciepła ''. Ale żeby to wiedzieć trzeba mieć odpowiednie IQ.

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2022, 08:30:28 »

W hybrydzie nie ma żadnej sprężarki ani sprzęgła , jest elektryczna ,,pompa ciepła ''. Ale żeby to wiedzieć trzeba mieć odpowiednie IQ.
IQ max 20 żeby tak myśleć i na dodatek pisać.

Offline dawido1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2022, 08:41:42 »
W dodatku podczas jazdy, głównie podczas przyśpieszania słyszę wyraźny świst. Trochę to dziwne ale pewnie będzie mieć związek z awarią klimatyzacji. W poniedziałek serwis i dam znać co znaleźli.

Offline dawido1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipca 2022, 10:07:01 »
Jednak jest kompresor. Tutaj proszę link: https://www.iparts.pl/czesc/kompresor-klimatyzacji-elstock-511182,0-226-511182-0.html#100354
Prawie identyczny kompresor znajduję się pod maską mojej Toyoty

« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2022, 10:09:07 wysłana przez dawido1984 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca 2022, 11:20:43 »
W hybrydzie jest sprężarka klimatyzacji tyle że elektryczna jak w domowej lodówce.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipca 2022, 13:28:18 »
Skład takie hamstwo w narodzie? Wracasz prosto z jakiegoś wiecu od Jarka K?

Offline dawido1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lipca 2022, 14:53:28 »
Może ktoś na 100% wskazać bezpiecznik odpowiedzialny za klimatyzacje?
Poniżej zdjęcia z pokryw bezpieczników:
https://imgbox.com/yMHf1XWl
https://imgbox.com/W4eXFVwd
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2022, 14:55:52 wysłana przez dawido1984 »

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lipca 2022, 18:27:00 »

A czymże innym jest pompa ciepła jak nie sprężarką z parownikiem i skraplaczem
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lipca 2022, 20:25:35 »
Jak stuknęło to mógł strzelić jakiś przewód, ja tak miałem w poprzednim aucie, na oko nie znajdziesz, trzeba wpuścić odpowiedni czynnik i poświecić UV, każdy serwis powinien to móc sprawdzić. Najlepiej jej nie włączać do czasu diagnozy bo na sucho się sprężarka zatrze i będzie większy koszt. Auto nowe więc nie powinno strzelić ale może jakaś kuna nadgryzła gumowy odcinek i go osłabiła.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2022, 20:28:10 wysłana przez GrzegorzC »

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lipca 2022, 21:13:37 »
ECU IG.1 No 3, nad pedałami.
To jest sterowanie, zasilanie idzie bezpośrednio z falownika.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2022, 21:16:17 wysłana przez JaśnieWielmożnyPanLexus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lipca 2022, 21:52:08 »
W dodatku podczas jazdy, głównie podczas przyśpieszania słyszę wyraźny świst. Trochę to dziwne ale pewnie będzie mieć związek z awarią klimatyzacji. W poniedziałek serwis i dam znać co znaleźli.
U mnie w innym aucie świst powodował pęknięty przewód gumowy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lipca 2022, 08:55:17 »
Jak stuknęło to mógł strzelić jakiś przewód, ja tak miałem w poprzednim aucie, na oko nie znajdziesz, trzeba wpuścić odpowiedni czynnik i poświecić UV, każdy serwis powinien to móc sprawdzić. Najlepiej jej nie włączać do czasu diagnozy bo na sucho się sprężarka zatrze i będzie większy koszt. Auto nowe więc nie powinno strzelić ale może jakaś kuna nadgryzła gumowy odcinek i go osłabiła.

Nie zatrze się, bo jak wykryje zbyt małe ciśnienie w układzie to komp ją wyłącza i loguje błąd.
Tam jest nowy czynnik, więc metoda z UV odpada. Trudniej znaleźć wyciek, bo pakuje się tam bodaj wodór i sprawdza detektorem.

Offline dawido1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lipca 2022, 09:24:47 »
Użyłem interfejsu diagnostycznego w poszukiwaniu błędów. Wyskoczył błąd czujnika ciśnienia w układzie klimatyzacji. Przypuszczam że tak jak już pisano czynnik klimatyzacji z jakiegoś powodu wyciekł i komputer wyłączył kompresor bo nie słyszę aby pracował po uruchomieniu klimatyzacji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl