Autor Wątek: Akcje serwisowe Toyota  (Przeczytany 2718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
Akcje serwisowe Toyota
« dnia: 22 Lipca 2022, 07:53:30 »
Mała porada dla tych, których samochody figurują na liście samochodów objętych serwisowymi a mają daleko do serwisu ASO. Zanim zmarnujecie swój czas i przejedziecie często kilkaset kilometrów upewnijcie się w centrali (Toyota Motor Europe) czy Wasz samochód faktycznie objęty jest akcją serwisową. W tym tygodniu przy okazji kontaktu z dealerem zostałem przez niego poinformowany, że mój samochód powinien znaleźć się w warsztacie ASO w związku z kampanią serwisową dotyczącą układu VSA. Po sprawdzeniu na stronie Toyota.pl (po numerze VIN) moja RAV4 faktycznie figurowała jako wymagająca aktualizacji oprogramowania. Nawet podczas kontroli montażu haka w stacji diagnostycznej otrzymałem informację o konieczności wizyty w ASO. Ponieważ przed odbiorem nowej RAV4 handlowiec zapewniał mnie, że czekałem na RAV4 trochę dłużej bo samochód miał wgrywane oprogramowanie w Belgii w związku z tą właśnie kampanią serwisową postanowiłem wyjaśnić czy handlowiec dealera poświadczał nieprawdę. Po zwróceniu się z problemem do TCE (na adres klient@toyota.pl) otrzymałem przeprosiny oraz wyjaśnienie, że mój samochód nie powinien figurować w ich systemie jako wymagający wymiany oprogramowania i dlatego wizyta w ASO nie jest konieczna.
I nie jest to odosobniony przypadek. Od ponad miesiąca usuwają rzekomo tymczasową awarię strony www, która powoduje, że nie mogę sprawdzić stanu punktów w programie Toyota More.  Baza danych dot. obsług samochodów - błędy, witryna www toyota.pl - błędy, oprogramowanie w RAV4 - błędy.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2022, 08:06:36 wysłana przez krzysp3 »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Akcje serwisowe Toyota
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca 2022, 10:09:44 »
Nie przesadzaj z tym "poświadczeniem nieprawdy". Widocznie ktoś przy wgrywaniu oprogramowania nie zaktualizował informacji w bazie toyoty. W dodatku z tego, co piszesz, winić należy Belgów, a nie TMP (czy już zwłaszcza dealera)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2022, 10:52:36 »
Ja bym im wytoczył proces.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2022, 11:50:28 »
Nie przesadzaj z tym "poświadczeniem nieprawdy". Widocznie ktoś przy wgrywaniu oprogramowania nie zaktualizował informacji w bazie toyoty. W dodatku z tego, co piszesz, winić należy Belgów, a nie TMP (czy już zwłaszcza dealera)
Swoje spostrzeżenia opieram wyłącznie na odpowiedzi z TCE, która wyraźnie precyzuje, że przyczyną są problemy w systemie ewidencjonującym a nie że jest to niedopatrzenie pracownika.
Akurat w przypadku tego dealera spotkałem się już tyle razy z ignorowaniem mnie oraz przekazywaniem mi nieprawdziwych informacji, że zacząłem podejrzewać, iż działania takie stanowią u niego normę i są celowe. Podejście takie zaobserwowałem także w centrali TCE, co potwierdza zasadę, że ryba psuje się od głowy. Niestety w firmie Toyota każda sprawa, która z powodzeniem mogłaby być załatwiona na niskim szczeblu pracowniczym, każdorazowo wymaga zaangażowania w nią poziomu kierowniczego. Dopiero wtedy pracownicy firmy Toyota zaczynają poważnie traktować klienta, czego dowodem jest np. pozytywne załatwienie sprawy potwierdzenia dopuszczalności kół 18" w RAV4 Adventure dopiero po kilku tygodniach bezproduktywnej wymiany korespondencji TCE, zakończonej pismem do Prezesa TCE z prośbą o interwencję. Wówczas sprawę załatwiono pozytywnie w ciągu 3 godzin od odebrania listu poleconego przez pracownika TCE. Mam nadzieję, że to tylko trudne początki mojej 'przygody" z firmą Toyota.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2022, 11:53:21 wysłana przez krzysp3 »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2022, 13:00:40 »
Wydaje mi się, że to początek. Ale chyba nie byłoby inaczej nigdzie indziej.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2022, 19:43:07 »
Z tymi akcjami trzeba uważać bo nie wiadomo czy pomogą.
W kwietniu br odebrałem auto i już po miesiącu telefon od dealera o konieczności uaktualnienia.
Pojechałem niechętnie, właściwie to żona panikowała że muszę.
Teraz żałuję bo od tej wizyty auto jakby inne, raz wzywalem już pomoc, problem z alarmem.
Wg mnie bateria trakcyjna jakby nie ta sama, naładuje się podczas jazdy, i zaraz do połowy pusta.
Przysiąglbym że tak nie było.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2022, 19:53:41 wysłana przez Ludwik55 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl