Autor Wątek: Rav 4 2013 hałas łożyskowy ale nie z łożysk  (Przeczytany 2699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Metzger

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav 4 2013
Rav 4 2013 hałas łożyskowy ale nie z łożysk
« dnia: 28 Lipca 2022, 21:07:42 »
Witam,

Od tygodnia mam problem z autem, słychać metaliczny stały dźwięk, który słychać od najniższych prędkości tak do 110km/h potem się wycisza.
Dźwięk zwiększa częstotwliość wraz z wzostem prętkości, jest dźwiękiem jakby od łożyska, jednak po podniesieniu auta i wnikliwym nasłuchiwaniu nie stwierdziłem żadnego hałasu z łożysk kół. Podczas stałej jazdy wrzucam na skrzyni automatycznej neutral i dźwięk pozostaje jakby taki sam, więc to nie wina przeniesienia napędu. Macie pomysł drodzy forumowicze co zgrzyta w mojej Toyocie?  Sa tam jeszcze jakieś łożyska?
Zaobserwowałem pod autem wyciek z jakiegoś elementu związanego ze skrzynią biegów, w kolejnym poście dam zdjęcie, czy brak tego płynu może być przyczyną?
RAV4 2,0 benz, automat CVT 2013 z europy.

Offline Metzger

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav 4 2013 hałas łożyskowy ale nie z łożysk
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipca 2022, 21:22:35 »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipca 2022, 17:32:01 »
Podczas stałej jazdy wrzucam na skrzyni automatycznej neutral i dźwięk pozostaje jakby taki sam, więc to nie wina przeniesienia napędu
Dopóki obracają się koła, to wiele elementów w dalszym ciągu się obraca i pracuje. Z moich obserwacji w uszkodzonym łożysku ton dźwięku raczej nie zmienia się ze zmianą prędkości obrotowej, co najwyżej poziom hałasu. Lepiej jedź do serwisu póki możesz tam dojechać.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2022, 17:44:20 wysłana przez surrender »

Offline Metzger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lipca 2022, 20:38:14 »
jestem świadomy możliwości jechania do serwisu, jednak z doświadczenia wiem, że z diagnozą nie będzie łatwo, a to ja dostanę za to po kieszeni

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lipca 2022, 21:49:39 »
Jedź do kogoś kto się na tym zna, nie do ASO. Tu zapewne znajdziesz polecanych speców, którzy nie zedrą skóry z Ciebie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Metzger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Sierpnia 2022, 20:55:04 »
Jedź do kogoś kto się na tym zna, nie do ASO. Tu zapewne znajdziesz polecanych speców, którzy nie zedrą skóry z Ciebie.

Jest ktoś taki z Olsztyna ?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpnia 2022, 11:23:23 »
Generalnie to powinieneś jechać do serwisu. Ja miałem ostatnio takie buczenie w 15 letniej Corolli żony. Charakterystyczne dla padających łożysk kół jest to, że dźwięk mocno się zmienia, a nawet potrafi zanikać w zależności od tego czy auto skręca, w którą stronę lub czy jedzie prosto. Czyli wrzucasz neutral i lekko kierownicą na boki. Jak się będzie zmieniało to na bank łożyska kół, a jak nie to też jedź do mechanika  :|. Jak nie masz jakiegoś poleconego warszatu to można obecnie poszukac go w googlach i poczytać opinie. Jak jest lipa to na 100% będą negatywne i taki se odpuść.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sierpnia 2022, 01:19:38 »
Jest ktoś taki z Olsztyna ?
Na razie należy ustalić, czy hałas pochodzi z układu jezdnego czy napędowego i to dla mechanika nie będzie trudne. Na początek sprawdź, czy po krótkiej trasie jedno z kół nie jest wyraźnie cieplejsze, bo np zacisk hamulca nie odbija lub trzyma hamulec ręczny. Sprawdź, czy na minimalnie pochyłej drodze w pozycji N pojawiają się jakieś opory swobodnego toczenia. Do sprawdzenia łożysk potrzebny jest tylko lewarek. W układzie napędowym jest dyferencjał (jeżeli masz) i skrzynia CVT, która raczej wymaga specjalisty.
Nie doczytałem że masz wyciek. Oczywiście bez oleju nie da się jeździć, będzie hałasować lub uległo już zniszczeniu.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2022, 01:38:01 wysłana przez surrender »

Offline Metzger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sierpnia 2022, 19:39:29 »
Wyglada na to ze halasuje lozysko w sprzegle lub reduktorze  dyferencjalu, element miedzy walem a mostem, widzialem na youtube instrukcje wymiany lozyska w tym elemencie. Halas wczoraj sie nasilil, po podniesieniu auta bardzo glosny słychać skad to wyje

Offline Metzger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sierpnia 2022, 19:42:05 »
https://ibb.co/pJ8jSBW
Element za krzyzakiem

Offline Metzger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Września 2022, 18:24:07 »
czy wie ktoś czy most w rav 4 IV benz 2.0 i 2,2 D jest taki sam?

Offline romekf

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 AWD
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Września 2022, 12:53:13 »
Z autopsji przypuszczam że masz uszkodzone łożysko (a) na bieżni w skrzyni biegów. Są to rzadkie przypadki ale się zdarzają. Jest to jedyny mankament tych skrzyń (K111_112). Sam kupiłem teraz RAV4 IV z CVT, trochę się wąchałem ale jako że sam naprawiam ASB to i tak taniej wyjdzie napawa CVT (o ile nie trzeba zmieniać łańcucha) niż jak by była automatyczna klasyczna (np. U660 lub U760).
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2022, 12:57:37 wysłana przez romekf »
RAV4 IV 2.0L AWD CVT.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl