Autor Wątek: Camry XV10 - woda w środku  (Przeczytany 1504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline D.amian

• Toyot Leżący
  • *
Camry XV10 - woda w środku
« dnia: 02 Sierpnia 2022, 08:49:03 »
Cześć,

Borykam się z problemem przecieków wody do wnętrza samochodu. Po całym dniu intensywnych opadów w miejscu nóg pasażera mam małe bajoro.  Dywan i wygłuszenie są kompletnie przesiąknięte wodą, podobnie wygłuszenie piankowe ściany grodziowej. Po stronie kierowcy jest zupełnie sucho. Co ciekawe, problem nie występuje przy każdym deszczu lub każdej wizycie na myjni - ujawnia się tylko przy bardzo intensywnych opadach.

Rozebrałem deskę rozdzielczą, dywany, wyjąłem także moduł wentylatora nawiewu. Nigdzie nie widać śladów rdzy lub wcześniejszych przecieków, jedynie blacha wokół wentylatora jest nieco pordzewiała. Przy próbie polewania wodą szyby oraz podszybia i obserwowaniu wnętrza, jak na złość woda nigdzie się nie pojawia. Co najwyżej pojedyncze kropelki wpadające kanałem powietrznym z podszybia. Odpływy z podszybia pracują - przy wlewaniu woda wychodzi bokami, jednak zastanawiam się, czy da się sprawdzić ich pełną drożność? Może coś blokuje pełny przepływ i woda zbierając się na podszybiu ostatecznie przelewa się i wpada do środka kanałem powietrznym? Czy po zdjęciu błotnika jest dostęp do odpływów wody z podszybia?

Szyba przednia była wymieniana, jednak nie wygląda aby to ona była przyczyną - wygłuszenie piankowe przy samej szybie jest suche, dopiero niżej zaczyna być mokre.

Może ktoś walczył z takim przypadkiem i jest w stanie pomóc?
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2022, 08:50:41 wysłana przez D.amian »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Camry XV10 - woda w środku
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2022, 10:16:09 »
Najczęściej problemem są popękane mastyki tutaj:

Zdarza się również, że uszczelka maski nie trzyma, po grodzi ścieka na przepust przewodów klimy do kabiny i stamtąd już dalej.

Zdarzają się też popękane mastyki przy słupkach - zwłaszcza w powypadkowych autach.

Polewanie z węża przez 10 minut wiele Ci nie da - najlepiej byłoby postawić auto w zasięgu zraszacza do trawnika, puścić i co godzinę zaglądać do środka gdzie się sączy.
3VZ.pl

Offline D.amian

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Camry XV10 - woda w środku
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2022, 14:06:44 »
Dzięki serdeczne za wskazówkę. Sam "komin" nie wydaje się rozszczelniony, ale profilaktycznie użyję masy uszczelniającej i uszczelnię zgrzewy blach dookoła niego. Uszczelka maski wydaje się trzymać, pod maską jest sucho. Podobnie mastyki na słupkach - zaglądałem pod wygłuszenie i wszystko wygląda jak z fabryki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl