Autor Wątek: Układ RSA  (Przeczytany 21855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
Układ RSA
« dnia: 04 Sierpnia 2022, 11:52:53 »
Czy układ rozpoznawania znaków drogowych (RSA) można wyłączyć na stałe? Nie chcę z niego korzystać, a wyłączanie go przy każdym uruchomieniu już mnie trochę drażni.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: Układ RSA
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpnia 2022, 11:56:16 »
Czy układ rozpoznawania znaków drogowych (RSA) można wyłączyć na stałe? Nie chcę z niego korzystać, a wyłączanie go przy każdym uruchomieniu już mnie trochę drażni.

A co w nim ci tak przeszkadza?

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpnia 2022, 12:07:46 »

A co w nim ci tak przeszkadza?
Bardzo często wyświetlane informacje o ograniczeniu prędkości nijak mają się do rzeczywistości,ten system bardziej mi przeszkadza niż pomaga

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpnia 2022, 12:43:12 »
Może prościej niż wyłączyć będzie go ignorować?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpnia 2022, 13:19:46 »
Można wyłączyć poprzez menu zegarów.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpnia 2022, 21:12:01 »
Bardzo często wyświetlane informacje o ograniczeniu prędkości nijak mają się do rzeczywistości,ten system bardziej mi przeszkadza niż pomaga
To niestety fakt - w toyocie ten system działa wyjątkowo słabo... Ale i tak czasem na niego zerkam, przydaje się na trasie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sierpnia 2022, 21:16:10 »
Czy to ma jakieś połączenie z modułem navi? Bo u mnie RSA działa całkiem dobrze, ale mam fabryczną navi i kilka udogodnień związanych z nią.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Sierpnia 2022, 22:16:01 »
Niestety nie jest powiązana wymiana znaków odczytanych przez przednia kamerę z tymi zapisanymi w navi.
Te systemy niestety nie wymieniają między sobą danych o ograniczeniach prędkości bo gdyby był przykładowo remont awaryjny na autostradzie i ograniczenie prędkości założone przez Drogowców to navi niestety może tego nie ogarnąć... Skoro jest aktualizowana raz na pol roku
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Sierpnia 2022, 23:09:44 »
RSA się czasem przydaje do szybkiego ustawienia nowej prędkości na tempomacie.
Mam ustawione pikanie +10km/h i da się z tym żyć.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Sierpnia 2022, 23:46:33 »
W poprzednim samochodzie używałem AutoMapy. Wszystkie ograniczenia i tablice teren zabudowany były precyzyjnie naniesione, także można było zerkać żeby się nie zapomnieć. Aktualizacje 4-6 w roku. Ponadto były wysepki drogowe, co w ciemności pomagało wykonać manewr wyprzedzania.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Sierpnia 2022, 00:16:16 »
Czy to ma jakieś połączenie z modułem navi? Bo u mnie RSA działa całkiem dobrze, ale mam fabryczną navi i kilka udogodnień związanych z nią.

Serio? Moja nagminnie odczytuje znaki z dróg bocznych. Jadę główna np 100km/h, a tu mi odczytuje 40 z drogi obok. Zdarza się też odczytać naklejki z tirów i pokazać jakieś herezje jak 15km/h... Do tego oznakowanie terenu zabudowanego: działa w 1/3 przypadków

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sierpnia 2022, 09:01:43 »

Serio? Moja nagminnie odczytuje znaki z dróg bocznych. Jadę główna np 100km/h, a tu mi odczytuje 40 z drogi obok. Zdarza się też odczytać naklejki z tirów i pokazać jakieś herezje jak 15km/h... Do tego oznakowanie terenu zabudowanego: działa w 1/3 przypadków

Największy ból, to słabo oznakowane ekspresówki, s7 na wyjeździe z Warszawy w stronę Radomia jest tak świetnie oznakowana, że ani chr, corolla, a3 ani leon nie są w stanie rozpoznać, kiedy zaczyna się ekspresówką, ani w ogóle jakiej kategorii jest ta droga. Seat w ogóle po kilku kilometrach komunikuje "system rozpoznawania znaków chwilowo niedostępny" i tyle zabawy.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sierpnia 2022, 10:25:23 »
Yaris Cross żony pawie non-stop pokazuje ograniczenie 20km/h (ze znaku przed garbem), w ogóle nie rozpoznaje terenu zabudowanego. W przypadku znaków na S6 też tak sobie (często czyta znaki z dojazdówek). Potwierdzam też opinię, że czytelność dróg na Auto-Mapie to po prostu bajka. Google wiadomo, aktualnością bije wszystko. Mi najbardziej przeszkadza w Googlu brak komendy z Auto-Mapy w stylu "trzymaj się lewego pasa", zamiast tego podaje "skręć w lewo"  :| Trzeba patrzeć na ekran, żeby sprawdzić, że jednak mamy jechać prosto, tylko lewym pasem...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Sierpnia 2022, 10:29:11 »
Często czyta znaki ograniczenia masy całkowitej np. do 20 T przed wiaduktem i pokazuje jako ograniczenie prędkości do 20 km/h. ;)
Ja na te wskazania zerkam tylko tak z ciekawości, co jeszcze ciekawego może odczytać RSA.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Sierpnia 2022, 10:39:59 »
Dla mnie to kompletnie bezuzyteczny wynalazek. Czyta znaki na zjazdach z autostrad, czyta znaki obowiazujące tylko ciężarówki czy tylko w innej porze dnia (Austria), nie rozpoznaje obszaru zabudowanego. Bardziej to myli niż pomaga.
Niecierpliwie czekam natomiast na to żeby w google pojawiły się ograniczenia prędkości. W UK działa to od kilku lat. Wiem że może nie uwzględniać remntów i czasowych ograniczeń ale akurat w takich miejscach się uważniej zwraca uwagę na znaki.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl