Autor Wątek: Corolla 2020 - problemy z odpalaniem  (Przeczytany 27182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BrodaczMajk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2020
Corolla 2020 - problemy z odpalaniem
« dnia: 06 Sierpnia 2022, 22:30:12 »
Witam,
To mój pierwszy post na tym forum więc jeśli niewłaściwy dział to proszę o informację lub przeniesienie. Szukałem podobnego problemu ale nie znalazłem.

Posiadam Corollę 1.8 hybrid z 2020. Auto regularnie jeździ, jest garażowane, maksymalny czas postoju bez uruchomienia to 3 dni. Mimo tego dzisiaj po raz n-ty nie mogłem odpalić samochodu. Problem pojawił się po raz pierwszy około pół roku po zakupie auta, otworzyłem auto z pilota i zero reakcji, skorzystałem z gwarancji mobilności, odpalili z boostera, diagnoza: rozładowany akumulator, zdziwiło mnie to ale Ok. Kolejny raz w takiej sytuacji odpaliłem się już sam i pojechałem do aso. W aso dowiedziałem się że z autem wszystko Ok i jak usłyszeli ze stał dwa dni to jeszcze padło „hehe widzi Pan bo to auto do jazdy a nie do stania” - pominę to na prawdę. Co ciekawe odpaliłem auto z boostera, do aso miałem 6km a tam stwierdzili akumulator naładowany prawie do pełna - nie dziwne? Od tamtej pory były jeszcze ze 2 akcje odpalania auta a dzisiaj padł na amen (stał niecałe 24h). Po otwarciu z pilota zero reakcji, wiec standardowo otwieram maskę i tu od razu uruchomił się alarm, odpaliłem się z kabli auto ruszyło i się uspokoiło. Pojezdzilem chwile zaparkowałem. Godzine/dwie później znowu zero reakcji, tym razem nie mogłem go w ogóle ruszyć, alarm wyje, próby odpalenia z boostera skutkują jedynie informacja na ekranie „awaria kluczyka elektronicznego”. Dopiero po 10 minutach walki samochód odpalił, po czym go zgasiłem i zamknąłem w cholerę i tak stoi nienadający się do użytku.
Kilka faktów:
1. Mam vodafone cobra pro wersja z zieloną diodą, wymieniam w tym badziewiu baterie co 3 miesiace „na wszelki wypadek”
2. Akumulator po zmierzeniu multimetrem pokazuje prawie 13v, „oczko” swieci na zielono, po podłączeniu prostownika informuje ze naładowany.
3. Samochód po zamknięciu raz na jakiś czas (co któreś zamknięcie) wydaje pojedyncze głośne piknięcie - nie mam pojęcia o co chodzi.

Problemu upatruje w cobrze. Czy ktoś miał podobne przejścia? Na ten moment liczę ze uda mi się go odpalić w poniedziałek i że dojadę do aso (innego niż ostatnio :)). Jestem tez coraz bliższy zarządania demontażu tego pseudo zabezpieczenia. A może mam wadliwy akumulator?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie!

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Corolla 2020 - problemy z odpalaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2022, 01:20:54 »
Odłącz w cholerę tą Cobrę i potestuj bez.
Idę o zakład że problem zniknie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline waldekz

• Prawie Toyot
  • Samochód:: 1,6 benzyna
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpnia 2022, 09:22:30 »
Podobny problem - Corolla Sedan 1,6 benzyna 2019. Po 3 latach użytkowania (akurat skończyła się gwarancja) nagle problem z odpaleniem po weekendzie. Rozrusznik ledwo kręcił, ale za którąś próbą w końcu "złapał". Wizyta w ASO, gdzie przetestowali akumulator - diagnoza "w pełni sprawny", wszystkie parametry elektryczne (w tym prąd ładowania i spoczynkowy) w porządku. Po jakimś czasie ten sam problem - na ASO nie ma co liczyć - wytypowałem też tą nieszczęsną Cobrę jako źródło problemów (tym bardziej, że przy wyłączeniu generuje całą serię mignięć z niewiadomego powodu). Od jakiegoś czasu próbuję jej nie załączać, przynajmniej przy dłuższych postojach i na razie nie powtórzyło się. Jeśli się potwierdzi, trzeba będzie pomyśleć nad wymiana na inny system - ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpnia 2022, 09:54:04 »
3. Samochód po zamknięciu raz na jakiś czas (co któreś zamknięcie) wydaje pojedyncze głośne piknięcie - nie mam pojęcia o co chodzi.
Jeśli nadajnik znajduje się trochę za daleko, to to piknięcie będzie. Zamykasz jednocześnie odchodząc od auta = prawie zawsze da sygnał, ale się i tak uzbroi.
Musi coś Ci kraść prąd, nie masz kamery w trybie parkingowym, czy jakiejś "chińszczyzny" dokładanej?
Sprawdź pojemność AKU pod obciążeniem.(sprawdzą Ci w punktach wymiany)
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2022, 09:58:50 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline BrodaczMajk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpnia 2022, 14:09:00 »
Mam kamery natomiast tryb parkingowy jest wyłączony - są nieaktywne po wyłączeniu zapłonu. Na ten moment deaktywowałem Cobre.

Co istotne: auto w poniedziałek dało się otworzyć z pilota, akumulator po zmierzeniu multimetrem Ok natomiast te same cyrki: alarm wyje nic nie działa na desce info „awaria kluczyka elektronicznego”.  Rozkodowalem cobre pinem samochód odpalił.
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2022, 14:12:43 wysłana przez BrodaczMajk »

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpnia 2022, 15:09:07 »
Sprawdź kluczyk.Taki wyskakuje  ci komunikat.Masz drugi to zmień

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpnia 2022, 18:01:42 »
Mam jeszcze w pamięci artykuł, że alarm /Cobra/, wideorejestrator, czyli dodatkowo domontowane urządzenia w aucie powodują takie wariacje z akumulatorem i odpalaniem /czyt. zdychaniem/ auta po niedługim postoju. A w ogóle ta Cobra to jakaś techniczna pomyłka. Jak to dobrze, że nie dałem się na to namówić /gratis/ dealerowi w ASO.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpnia 2022, 18:10:13 »
Jeśli nadajnik znajduje się trochę za daleko, to to piknięcie będzie
U mnie nie pikało, a po reklamacji i grzebaniu przez ASO zaczęło ale nie zawsze i też nie rozgryzłem dlaczego. Zwykle zamykam dotykiem.
Mam kamery natomiast tryb parkingowy jest wyłączony
Jeżeli nie jest podłączone do zapalniczki, to do końca nie wiadomo jak jest. Więc na razie należy kamerę odłączyć.
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2022, 18:13:08 wysłana przez surrender »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Sierpnia 2022, 18:15:58 »
Jeżeli nie jest podłączone do zapalniczki, to do końca nie wiadomo jak jest.

Dokładnie tak. Zapalniczka bezpieczniejsza.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline BrodaczMajk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Sierpnia 2022, 21:14:37 »
Akumulator nie był rozładowany. Na ten moment wyłączono mi na życzenie cobre w aso. Kamery mam wpięte w obd2 za pomocą oryginalnego adaptera, nie ma tu żadnych patentów własnej roboty ani wynalazków z aliexpress, tryb parkingowy wyłączony i kamery po zamknięciu auta są nieaktywne.

Dziś odebrałem auto zobaczymy czy problem się powtórzy. Jeśli tak - napisze w tym wątku „dla potomnych” i będę szukał tsk długo aż znajdę przyczynę i oczywiście tez dam znać :) tymczasem dzięki za wszelkie sugestie i mam nadzieje że problem został mimo wszystko rozwiązany :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Sierpnia 2022, 21:23:52 »
Tak na marginesie, pomiar multimetrem nic Ci nie powie o stanie baterii (poza napięciem), tu potrzebny test obciążeniowy. Polega na rzeczywistym obciążeniem  baterii prądem proporcjonalnym do jej pojemności, przez 10 sekund. Pozwala na sprawdzenie w jakiej kondycji znajduje się akumulator – sprawdza jego zdolność rozruchową.

Offline BrodaczMajk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Sierpnia 2022, 21:29:54 »
Akumulator wymieniony na nowy - zapomniałem napisać.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Sierpnia 2022, 21:39:15 »
No to faktycznie, mały szczegół  :grin:

Offline BrodaczMajk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Sierpnia 2022, 23:52:21 »
Gwoli ścisłości - wymieniony wczoraj :)

Offline waldekz

• Prawie Toyot
  • Samochód:: 1,6 benzyna
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Sierpnia 2022, 09:28:19 »
A jak sądzicie, czy uszkodzenie elektrycznego hamulca postojowego (nawet niewidoczne dla użytkownika) może mieć wpływ na rozładowywanie akumulatora na postoju?
I jeszcze jedna kwestia - czy ktoś testował zamianę Cobry na inny (pewniejszy) immobilizer?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl