Autor Wątek: Kąty pochylenia kół tylnych  (Przeczytany 4463 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Metzger

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav 4 2013
Kąty pochylenia kół tylnych
« dnia: 11 Sierpnia 2022, 08:46:50 »
Witam,

Kupiłem auto pół roku temu, miesiąc temu wymieniłem amorki przód i dziś byłem na zbieżności. Nie ustawiono zbieżności bo śruby są zapieczone, z tyłu nie można było ustawić kątów kół, kąty są takie same, ale nie takie jak trzeba no i kątów nie da się ustawić. Od czego zależy ustawienia kątów kół tylnych? Od wachaczy? Które śruby trzeba poluzować do ustawienia zbieżności?
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2022, 08:57:06 wysłana przez Metzger »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Kąty pochylenia kół tylnych
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2022, 10:29:35 »
Nie ustawiono zbieżności bo śruby są zapieczone
Myślę, że trzeba te śruby przeciąć, wymienić na nowe i jechać ponownie na ustawienie zbieżności. Zbieżność to ważna sprawa wpływająca na bezpieczeństwo i zużycie opon. Jest warta kilku śrub.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpnia 2022, 11:05:24 »
Myślę, że trzeba te śruby przeciąć
Regulacja zbieżności kół przednich jest na drążkach kierowniczych. Regulacja kąta w pionie może być realizowana na zwrotnicy lub mimośrodowo na całej kolumnie zawieszenia. W wielu samochodach nie ma takiej regulacji, nie wiem jak jest w Ravce. W tylnym zawieszeniu zwykle nie ma żadnej regulacji i tego się nie dotyka jak brakuje wiedzy. A raczej brakuje nawet w umiejętności odkręcenia śrub. Ewentualną zmianę często można wykonać za pomocą dodatkowych podkładek montowanych w elementy zawieszenia i to się raczej robi na potrzeby sportowe. Jeżeli samochód jest niefizjologicznie rozkraczony, to albo sprężyny są wytłuczone lub może źle dobrane amortyzatory. Jeżeli kąt natarcia (zbieżność) jest nieprawidłowy, to zacząłbym od pomiaru geometrii całego podwozia w kontekście ewentualnej ciemnej przeszłości samochodu.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2022, 11:19:24 wysłana przez surrender »

Offline Metzger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2022, 09:11:22 »
Nie ustawiono zbieżności bo śruby są zapieczone
Myślę, że trzeba te śruby przeciąć, wymienić na nowe i jechać ponownie na ustawienie zbieżności. Zbieżność to ważna sprawa wpływająca na bezpieczeństwo i zużycie opon. Jest warta kilku śrub.
W aso mówią że prawdopodobnie zrobią jeszcze drążek kierowniczy aby to naprawiać i ustawić.
zbieżność ok 300zł
wycięcie i nowe śruby 200zł
drążek 500-1000zł

chociaż na forum sobie ponarzekam... :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2022, 10:51:21 »
Tak jak pisałem wcześniej. Samochód nie musi być nowy, ale powinien być sprawny i bezpieczny. A zbieżność, stan opon mają na to duży wpływ. Kilkaset złotych wydatku to nic w momencie uniknięcia poślizgu.

Offline Metzger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2022, 12:50:16 »
spokojnie, mam nowe oponki  :police: wstawiłem też nowe amorki i teraz chcę mu zrobić zbieżność, zapytałem bo może ktoś też przechodził ten problem i będzie wiedział czy drążek trzeba wymienić

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpnia 2022, 15:01:31 »
Tak jak pisał kolega surrender. Jeżeli przy ustawianiu zbieżności okaże się, że drążek może zostać, to Ci go zostawią, a jak trzeba będzie kręcić śrubą, a jest zapieczona, to trzeba będzie wymienić.

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpnia 2022, 20:28:52 »
W tylnym zawieszeniu zwykle nie ma żadnej regulacji i tego się nie dotyka jak brakuje wiedzy.
Żeby mieć możliwość zmiany kąta nachylenia tylnych kół trzeba założyć Camber Kit.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl