Autor Wątek: Pilna sprawa, szukam service manual do Prius 2  (Przeczytany 1320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
Pilna sprawa, szukam service manual do Prius 2
« dnia: 17 Sierpnia 2022, 18:18:44 »
Mam awarię i nie wiem co się dzieje, po odpięciu aku nie działa lewa szyba kierowcy, wcześniej przestał działać licznik, dmuchawa, kierunkowskazy, tempomatz kamera cofania. Wszystkie inne elementy sprawne, działają awaryjne nie działa komputer pokładowy, system nawigacji pokazuje jakieś spalanie 99,9,  szyba kierowcy przed rozłączenie aku działała. Rozłączyłem akumulator, żeby ewentualnie usunąć jakieś błędy, niestety szyba przestała działać w pozycji otwartej.

Nic tu nie pasuje z historii opisanych w sieci. Bezpieczniki sprawdzone,. ale prawdopodobnie przynajmniej w jednym pod deskę nie ma napięcia, pod numerem 17. Pożyczyłem multimet żeby to sprawdzić,  na tyle pozwoliła pogoda.

W piątek był montaż lpg, w poniedziałek taki cyrk  z autem w trasie. Instalator zarzeka się że z jego strony wszystko było ok, z tego co widzę to montował tylko pod maską, zasilanie z plusa,  czujnik obrotów i sygnał wtrysków plus oczywiście włącznik przy kierowcy.

« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2022, 18:52:16 wysłana przez arthi »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Pilna sprawa, szukam service manual do Prius 2
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpnia 2022, 21:40:33 »
Nie odłączyłeś czasem dodatniej w pierwszej kolejności?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpnia 2022, 05:18:13 »
W sensie czy najpierw odpinałem plus,  bo nie rozumiem chyba pytania?  Jeśli o to chodziło to tak odpinałem wtyczki przy aku plusa, nie mam narzędzi żeby odkręcić klemy.Po tej czynności przestało działać podnoszenie szyby kierowcy, pozostałe działają jak wcześniej. Minusa w ogóle nie ruszałem

Zależy mi na jakimś schemacie elektrycznym, bo mam podejrzenie że montażysta uszkodził gdzieś przewód. Z z drugiej strony usterka nastąpiła dopiero w momencie zatrzymania pojazdu. Dopóki jechałem wszystko działało.W momencie zatrzymania pojazdu i naciśnięciu power coś się porobiło. Wtedy licznik przestał reagować, nie działał wentylator, kierunlowsay, kamera cofania,  w menu serwisowym brak sygnału z lampy cofania,  prawdopodobnie ich też nie ma, tj.  świateł cofania, ale musiałbym jeszcze sprawdzić.

Sprawdziłem, świateł cofania brak.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2022, 05:56:52 wysłana przez arthi »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpnia 2022, 08:13:37 »
Zawsze najpierw ujemną,  pamiętaj.  Zapewne gdzieś dotknęła masy i miałeś zwarcie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpnia 2022, 08:18:23 »
Wiem, że chciałbyś takie proste rozwiązania,  bo coś tam kiedyś słyszałeś, ale to tak nie działa. Tu się nie da niczego dotknąć,  bo to są wtyczki. I jeszcze raz podkreślam, problem z wyświetlaczem,  kierunkami, wstecznym, wentylatorem był przed odłączenie aku.

Odłącza się minus, ale odpięcie plusa działa tak samo, wystarczy ni dotknąć masy, co tutaj nie miało miejsca, bo zasilanie odpiąłem na wtyczkach... plastikowych.

Podejrzewa, że jakiś przekaznik lub coś przy montażu gazu został naruszony, a w czasie jazdy sprawa się dopełniła.

Już pomijam fakt, że zwarcia do masy nie sposób przeoczyć. Na pewno bym napisał.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2022, 08:27:03 wysłana przez arthi »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpnia 2022, 13:50:28 »
W podwieszonym wątku nie ma schematu?

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia 2022, 10:05:21 »
Nie pytałbym gdyby działały, po wejściu na stronę woła o hasło, zresztą nawet jest informacja w tym wątki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sierpnia 2022, 15:25:11 »
Można schematy ściągnąć z toyota tech.eu ale są płatne (było 5euro/1h)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl