Autor Wątek: Yaris P13 Hybrid - Choinka + nie odpala  (Przeczytany 6827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MKar

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Yaris P13 Hybrid - Choinka + nie odpala
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpnia 2022, 12:18:02 »
W tym watku znalazlem informacje ogolna odnosnie akumulatorow 12V w hybrydach, nie jest ona pocieszajaca.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=41245.0

Niestety pewnie przy mało jeżdzonych autach takie problemy mogą czasem występować.

Co do wersji, to nasza jest rowniez jest dosyc bogata, ale tutaj akurat swiatla maja pozycje AUTO wiec wylaczają się same - az poszedlem sprawdzic bo mnie to zdziwilo (nigdy nie bylo z tym problemu).

Zaskoczeniem jest dla mnie za to automat w szybie kierowcy, a pasazerow juz trzeba trzymać - coż za bezsens otwierania szyb zeby przewietrzyc auto w upalny dzien, potem klik szybe kierowcy, a pasazera trzeba trzymac łapę jak zwierze... Taka dygresja.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Sierpnia 2022, 12:37:54 »
W naszym Yarisie HSD pasażer z przodu ma automatyczne otwieranie szyb- kierowca może także otwierać pasażera szybę. Z tyłu korbki... Hmm... aż muszę sprawdzić, czy przpadkiem w tym HSD nie ma tego AUTO od świateł. Wydaje mi się, że nie... Jest od długich świateł - dedykowany przycisk pod kierownicą po lewej stronie, same się zmieniają i to działa o dziwo bardzo dobrze nawet w deszczową noc.

Ten temat jest od C-HR'a i tam coś jest popieprzone. Raczej nie ma nic wspólnego z długim staniem. Nasz Yaris jak 2 lata temu były te mrozy po -30 stopni w nocy stał bez odpalania jakieś 2 tygodnie w nieocieplonym garażu. Odpalił od razu przy -20 stopniach w dzień po takim czasie, więc sprawdzone z praktyki. 
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2022, 12:42:23 wysłana przez emigrant »

Offline MKar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Sierpnia 2022, 12:46:11 »
Odnosnie szyb, to nie korbki, tylko elektryczne silniki. Kwestia jest taka, ze szyba kierowcy podnosi sie do konca przy przytrzymaniu przez 2-3s i odpuszczeniu, szyba jedzie do skrajnej pozycji. Szyby pasazerow w momencie puszczenia przycisku nie idzie dalej. Brakuje na nich napisu AUTO jaki jest na szybie kierowcy.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Sierpnia 2022, 13:24:12 »
To u mnie wyposażenie chyba podobne jak emigranta z tą różnicą że automatyczne drogowe chyba w ogóle nie działają ;P co do auto świateł mijania to tu już kiedyś pytałem bo auto ma czujnik zmierzchu, wie kiedy radio ma świecić mocno a kiedy słabo więc na tej samej podstawie mogło by też zapalać światła mijania...

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Sierpnia 2022, 13:34:42 »
U mnie jak zostawi się światła mijania i zgasi samochód, otworzy drzwi kierowcy to włącza się taki alaram, piszczy póki ręcznie nie wyłączy się świateł mijania na 0. Jak zamknie się drzwi i nie wyłączy ręcznie świateł mijania to one dalej świecą aż zdechnie akumulator. Tak nie powinno być... Oczywiście samochód ma ledy do jazdy dziennej. Mijania są włączone ręcznie tylko podczas deszczu.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2022, 13:36:13 wysłana przez emigrant »

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Sierpnia 2022, 13:44:11 »
To ja mam yariskę z 2016r jeszcze bez ledów, na żarówkach bodajże P21W które są dziennymi i postojowymi. Wymienione zostały na outletowe Phillipsy; świecą super i oszczędzają energię ;p
Co do świateł to też kiedyś sprawdzałem właśnie; świecił i świecił gdzie w mojej Kii gasną po 30s i włączają się po otwarciu zamków drzwi z pilota; tzw. funkcja follow me home. Można też dwa razy kliknąć na pilocie w zamknięcie drzwi to światła zgasną. Póki co chyba 3 razy w życiu zapomniałem o światłach także przydaje się... żona też pracuje w godzinach 7-19-7 także przez pół roku praktycznie nie gasi świateł dojeżdżając do czy z pracy, przydały by się automatyczne mijania albo chociaż automatycznie gasnące.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Sierpnia 2022, 13:50:39 »
Ledy do jazdy dziennej to była chyba kwestia dodatkowego wyposażenia. Skoro w naszym z 2015 roku są ledy do jazdy dziennej to i w 2016 musiały być, ale pewnie nadal jako opcjonalne wyposażenie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Sierpnia 2022, 17:00:36 »
To u mnie wyposażenie chyba podobne jak emigranta z tą różnicą że automatyczne drogowe chyba w ogóle nie działają ;P ...
Żeby automat drogowych zadziałał musisz po wciśnięciu przycisku auto, dźwignię świateł mijania przełączyć na drogowe ( u mnie w  ravce z niebieskiej ikony świateł drogowych,  zmienia się na zieloną) Samo wciśnięcie przycisku nic Ci nie da.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Sierpnia 2022, 17:07:09 »
Tak trzeba zrobić jak napisał @Krisman. W Yaris jest tak samo. Lampka zmienia się na zieloną z podświetlonym także AUTO.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Sierpnia 2022, 08:11:20 »
To u mnie wyposażenie chyba podobne jak emigranta z tą różnicą że automatyczne drogowe chyba w ogóle nie działają ;P ...
Żeby automat drogowych zadziałał musisz po wciśnięciu przycisku auto, dźwignię świateł mijania przełączyć na drogowe ( u mnie w  ravce z niebieskiej ikony świateł drogowych,  zmienia się na zieloną) Samo wciśnięcie przycisku nic Ci nie da.

Nie no, to oczywiste ;) ikonka też się zapala i... tyle. Światła fizycznie się po prostu nie przełączają bez znaczenia czy wokół jest ciemno jak w... lesie, czy gdziekolwiek indziej. Może ta kamera jest uszkodzona ale czujnik deszczu działa, czujnik zderzeniowy również no i czujnik światła reaguje, nie wiem czy od drogowych jest coś tam jeszcze. Generalnie mam złe doświadczenia z tą funkcjonalnością i zawsze wolę to robić "manualnie" jednocześnie cieszę się że w nowej corolli od poprzedniej rozdzielili tą opcję, w tamtej corolli światła na auto równały się też automatycznym drogowym więc żeby samemu zmieniać trzeba było całkowicie światła na manual przełączyć.
Muszę się kiedyś do jakiegoś serwisu (nie ASO) wybrać i podpytać co tam jeszcze można dołożyć. Fajnie jak by się drzwi automatycznie blokowały po przekroczeniu np. 15km/h i otwierały po przełączeniu w tryb P.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Sierpnia 2022, 10:49:16 »
A nie można???
Może musisz uruchomić w techstrem funkcję? Nie masz w menu takiej opcji? No chyba,  że pożałowali dla małego Yarka.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Sierpnia 2022, 11:22:19 »
walnięta kamera, koszt nowej to koło 6 koła
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl