Autor Wątek: RAV4 2021 problem skrzyni biegów? VIDEO  (Przeczytany 1492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline captori

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 V 4x4 Hyb
RAV4 2021 problem skrzyni biegów? VIDEO
« dnia: 23 Sierpnia 2022, 23:43:02 »
Witam,
od ponad roku mam problem z wolno opadającymi obrotami po nagłym odpuszczeniu gazu. RAV4 nie ma obrotomierza, ale to słychać. Wówczas dźwięk opadających obrotów utrzymuje się nienaturalnie długo, co by sugerowało że coś się ślizga... nie wiem. Ale na pewno nie jest to coś do czego przyzwyczaiłem się w ciągu 2 lat jazdy hybrydą eCVT.
Zdarzało się rzadko, bo jeżdżę oszczędnie. Ale podczas ostrego przyspieszania powtarza się coraz częściej, na początku tylko w trybie Sport, teraz także Eco. Warunek jaki musi być spełniony to
- 4 osoby,
- rozgrzany silnik
- gaz do podłogi przez 2-3 sek, następnie szybkie odjęcie gazu.

Po nagraniu i analizie filmu zauważyłem że także przyspieszenie się pogarsza w 'tych sytuacjach'.
Rok temu przy rocznym przeglądzie powiedzieli, że wszystko ok. W tym roku także. Za rok się gwarancja skończy....
Fakt że to się pogarsza sugeruje mi, że to 1) faktycznie jest problem a nie jednorazowy kaprys samochodu, 2) że jest to problem mechaniczny, bo się pogłębia.

RAV4, 2021 (12.2020), eCVT, 4x4, nie świeci się żadna kontrolka. Link do Video na YT z porównania - normalna jazda vs moment kiedy się to dzieje: https://youtu.be/xigoaGNwMp0

Co to może być ?
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2022, 23:48:41 wysłana przez captori »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: RAV4 2021 problem skrzyni biegów? VIDEO
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2022, 07:48:48 »
Ciekawe zjawisko, ale czy na pewno to zwiastuje jakimś problemem? Nie wiem na ile znasz konstrukcję napędu. Mechanicznie/elektrycznie znam to dość dobrze (jako user, a nie jako mechanik/elektryk) i jeśli wolno obroty opadają to może znaczyć dwie sytuację. Sterownik silnika odpuszcza przepustnicę (po Twoim puszczeniu pedału), ale silnik:

a) nie ma obciążenia w postaci MG1 (ten przy ICE) - który może przekazywać moment i/lub ładować baterię z ICE
W takiej sytuacji silnik powolnie wytraca obroty, bo co inaczej może zrobić, tam jest wiele kg wirującej masy. Przy braku oporów i rozwodnionym oleju - wszystko się gładko kręci. Podejrzenie braku obciążenia z MG1 może być takie, że skoro odpuszczasz dynamicznie gaz, silnik MG2 (większy, bliżej wyjścia na koła) przestaje pracować (prądu nie pobiera z baterii/MG1), następuje duży wzrost napięcia, dochodzi odprężenie baterii i MG1 pompuje prąd w baterię jeszcze chwilę w tym przypadku (tutaj nie czuję tego do końca, by taki scenariusz był), komputer sterujący MG1 podejął już wcześniej decyzję zaprzestania przekazywania momentu z MG1 (puściłeś gaz) dalej na tor napędowy, bateria rośnie, itd. Kwestia jaki poziom naładowania baterii masz w tej sytuacji, sądząc, że robisz testy przy przyśpieszaniu hamowaniu to idzie baterię szybko doładować na fulla.

b) silnik ma obciążenie w postaci MG1
wszystko odwrotnie wzg. pkt a), czyli jest obciążenie do ICE i silnik szybciej wyhamowuje, odzyskuje MG1 energię z ICE. Wtedy silnik sprawnie wyhamowuje, szybciej zmniejsza obroty.

Oczywiście jak pisałem, to moje teorie, a nie jako konstruktora napędu Toyoty :).

W Toyocie nie ma co się tam ślizgać, oprócz uślizgu na silniku elektrycznym, ale jest to w pełni kontrolowane przez oba falowniki. I występowanie tego zjawiska to praca silnika.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2022, 08:30:52 »
Na filmie widać, że efekt wolniejszego opadania obrotów dotyczy tylko trybu sport. Wg mnie tak ma być, żeby nie doświadczać zbytnich opóźnień w dostarczeniu odp momentu obrotowego w trybie sport. Na pewno nie ma to żadnego związku z mechaniką, w tej hybrydzie nie ma sprzęgła żeby się coś mogło ślizgać. Wszystko to jest kwestia algorytmów komputera sterującego i elektrycznego sterowania napędem. Nie widać na filmie stanu akumulatora trakcyjnego a ten fakt może też mieć pewne znaczenie.
W trybie sport komputer specjalnie spowalnia opadanie z obrotów żeby szybko móc mieć ponowny dostęp dużego momentu obrotowego. Bo główny napęd to jednak silnik. Zupełnie inny jest czas rozpędzenia silnika do 5tys od 0 inny od 1,5..2 tys . Dlatego tak inny jest charakter sterowania silnikiem w tych dwóch trybach. Dlatego też nie lubię jazdy w trybie eco, bo to zawsze jest szarpanie i znaczne opóźnienia w reakcji napędu. Preferuję tryb normal, jest ekonomicznie w miarę szybka reakcja na pedał przyspieszenia i w miarę cicho.

@captori chyba szukasz dziury w całym.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2022, 08:33:54 wysłana przez wszim »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2022, 10:42:03 »
Mam benzynę CVT AWD, więc mam obrotomierz i wygląda to bardzo podobnie u mnie. Na Sport trzyma dużo wyżej obroty i wolniej zbija. Też nie widzę na tym filmie niczego niepokojącego.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline captori

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2022, 10:58:31 »
Dodałem 10sek filmik gdzie w trybie Sport obroty prawidłowo spadają, czyli po odjęciu gazu niemal natychmiast robi się cisza, tak się dzieje w 80% mocnych przyspieszeń. Natomiast te 20% przypadków to jest anomalia z poprzedniego filmu - buczenie po odjęciu gazu.

Link do filmiku na YT - https://youtu.be/8GQwReu0XW8

Kwestia jaki poziom naładowania baterii masz w tej sytuacji
. Nie wiem jaki był poziom na filmie z pierwszego postu, ale w tym tutaj miałem baterii prawie na fulla. Tutaj też nie był dociążony i krótko jeżdżony (buczenie pojawia się raczej gdy min 15 km już przejechał).
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2022, 11:26:56 wysłana przez captori »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2022, 13:40:01 »
To nie jest buczenie tylko wolniejsze albo szybsze schodzenie z obrotów silnika spalinowego. Zapewne są tego powody w algorytmie sterowania, których można się tylko domyślać i tak sobie właśnie dywagować. Pewności mieć nie będziemy ale raczej nie może to być objaw awarii. Uspokajające dla ciebie może się okazać gdy u innych też taki objaw się ukaże, czyli TTTM. Jak nie zapomnę to spróbuję takie testy zrobić, choć trasę z pracy do domu mam tylko 4km i to w ruchu miejskim.
Mnie się natomiast przydarzyła ze 3 razy sytuacja jakby pulsacyjnego rozpędzania się. Czułem delikatne wibracje podczas lekkiego rozpędzania się. W pierwszej chwili sądziłem, że to wina nawierzchni ale w tym miejscu była idealnie gładka. Nie potrafiłem tego w żaden sposób powtórzyć, wymusić i nie wiem czego to był objaw, może jakiegoś błędu w oprogramowaniu sterowania e-CVT?

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpnia 2022, 22:34:58 »
Szukasz dziury w całym, w trybie ECO przy schodzeniu z obrotów już włącza się tryb elektryka więc silnik ma odcięte paliwo i ma jak najszybciej się wyłączyć, w trybie SPORT ma dać z siebie 100% w każdej chwili i trzyma obroty co by nie było np. jak w dieslach turbo dziury.

Offline captori

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpnia 2022, 19:30:01 »
Co do trzymania obrotów na kolejne przyspieszenie - przez pierwsze ponad pół roku nie miałem czegoś takiego w ogóle, a robiłem sporo tras załadowanym samochodem i też przyspieszałem. Tu jest film YouTube https://youtu.be/8GQwReu0XW8 gdzie w trybie sport po odjęciu gazu zapada kompletna cisza... Więc nie wiążę tego z trybem Sport/Eco. W tym drugim też się to zdarza.   

Poza tym gdy Rawka zacznie pokazywać te swoje wolno opadające obroty, to przyspieszenie też jest gorsze. Stąd wrażenie jakby coś się ślizgało w układzie napędowym. Ale to moje wrażenie. 

Jeśli problem faktycznie jest, to chcę go zaadresować zanim gwarancja się skończy.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2022, 19:37:44 wysłana przez captori »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Sierpnia 2022, 20:59:37 »
Mnie się wydaje, że tu nic nie może się dziać mechanicznie, bo i co? Pracą silnika steruje komputer na podstawie danych z sondy lambda i szeregu innych, więc należałoby zacząć od diagnostyki komputerowej przez doświadczonego mechanika najlepiej poza ASO.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl