Autor Wątek: Rozładowany aku 12v w Auris 2 Hybrid = brak nawigacji i bluetooth  (Przeczytany 804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mobiqu

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 2 HSD '#0391
Hej! Po powrocie z urlopu zastałem rozładowany aku w Aurisie 2 HSD z 2014. Podłączyłem boostera zgodnie z instrukcją i odpaliłem auto. Wszystko byłoby ok gdyby nie to, że straciłem dostęp do nawigacji i bluetootha. Tak jak by padł extension box - teraz po naciśnięciu przycisku NAVI mam komunikat "Nawigacja jest niedostępna w tym systemie".  Mieliście podobne problemy po rozładowaniu aku?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Rozładowany aku 12v w Auris 2 Hybrid = brak nawigacji i bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpnia 2022, 13:12:55 »
- odepnij moduł EXT od radia, uruchom radio bez niego, odłącz aku 12V na 10 minut
- podłącz aku 12V, włącz radio (bez EXTa), wyłacz zapłon. podepnij od nowa EXT i zobacz czy radio go zobaczy,
jeśli nie to chyba taniej wyjdzie kupić z portalu aukcyjnego uzywke
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mobiqu

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 2 HSD '#0391
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpnia 2022, 15:20:35 »
- odepnij moduł EXT od radia, uruchom radio bez niego, odłącz aku 12V na 10 minut
- podłącz aku 12V, włącz radio (bez EXTa), wyłacz zapłon. podepnij od nowa EXT i zobacz czy radio go zobaczy,
jeśli nie to chyba taniej wyjdzie kupić z portalu aukcyjnego uzywke
Dzięki za wskazówki! Próbowałem zanim napisałeś - odpiąłem EXTa przy odpiętym aku ale nie na 10 min, tylko kolo 60 sekund. Nic to nie dało. Myślisz, że te 10 min coś zmieni? Co dziwne, czytałem że radio (DA) i EXT mają swoje własne moduły bluteooth, więc teoretycznie po odpięciu EXT powinien działać bt z radia, a tu niespodzianka - ten sam komunikat "Oczekiwanie na moduł bluetooth". Ktos kiedyś na tym forum pisał, że kupił radio (DA) bez bluetootha to mu ludzie z forum napisali, że dostał bubel. Może, jedank był takie wersje DA, które były wykastrowane z Bt bo były fabrycznie montowane razem z Navi (EXT)...

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpnia 2022, 15:38:03 »
niestety jeśli auto wychodziło fabrycznie z radiem + navi to BT jest w module navi. Teraz chcąc mieć BT w radiu musiałbyś zakupić radio z pojazdu gdzie nie było NAV
Tak jak podejrzewasz tak własnie jest
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl