Autor Wątek: [RAV4 V ALL] Uszczelnienie filtra kabinowego powietrza  (Przeczytany 1313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline StellarMan

• Toyot Leżący
  • *
[RAV4 V ALL] Uszczelnienie filtra kabinowego powietrza
« dnia: 28 Sierpnia 2022, 20:57:16 »
 Szanowni Koledzy

Samochód oryginalnie nie jest idealny jeżeli chodzi o filtrowanie powietrza wchodzącego do kabiny pasażerskiej. Efektem u mnie jest to ze często różne zapachy z innych samochodów po prostu wpadają do środka i śmierdzi.

Podczas ostatniego przeglądu poprosiłem o wsadzenie najlepszego filtru premium. Teraz nazywa się on antysmogowy.

Niestety dużo to nie pomogło. Oprócz tego zawsze irytowało mnie ze czasami do kabiny wlatuja jakies mikro pyłki i leżą na czarnej desce rozdzielczej.

Postanowiłem wiec sam podrazyc temat.

Otworzyłem i wyciągnąłem istniejący filtr. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to to ze filtr który jest wkładany w ten plastikowy uchwyt który to dopiero wsadza się do samochodu nie przylega idealnie. Okazuje się ze te falowanie części filtru tuż z górnej i dolnej części filtra (patrząc od góry) są lekko pofalowane przy brzegach i nie dociskają szczelnie do tej części plastikowej. Domniemam wiec ze powietrze tedy po prostu przechodzi bo ma najmniejsze opory powietrza i nie jest filtrowane.

Dodatkowo cały filtr jak wsuwa się do samochodu ma jakies 1-2 mm szczeliny i szpary po bokach przez co tez dodatkowo napewno lekko przelatuje powietrze.

Jaki jest sens sprzedawać super filtr za 250zl jak i tak w samym rozwiązaniu są nieszczelności i dziury?

Czy Wy tez tak macie?
Jakies pomysły jak to poprawić i uszczelnić?

Dziękuje

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: [RAV4 V ALL] Uszczelnienie filtra kabinowego powietrza
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpnia 2022, 21:16:41 »
Zastosuj piankę samoprzylepną do profili stalowych ścian z płyt GK
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2022, 07:19:09 »
Faktycznie, auto zbiera wszelkie smrody z zewnątrz, ale to nie jest tylko wina w nieszczelności filtra, tu jest jakoś tak głupio skonstruowany wlot powietrza. Jak się stanie za jakimś śmierdzielem na  światłach to jego spaliny są zaciągane do kabiny.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2022, 10:38:43 »
Zastosuj piankę samoprzylepną do profili stalowych ścian z płyt GK
Czy chodzi o taśmę akustyczną? Bo jak googluję to co napisałeś, to coś takiego mi zwraca.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2022, 12:19:22 »
Ja nie zaobserwowałem takiej przypadłości przy zamknięciu obiegu powietrza. Jak nie widzę przed sobą kopcącego pojazdu, jadę z otwartym obiegiem, jak widzę z daleka kłęby dymu czy kurzu, zamykam obieg.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sierpnia 2022, 18:48:59 »
Tak, chodzi o taśme akustyczną, tak się fachowo nazywa.

A co do samych smrodów, montuje zwykły filtr, ale w cenie złota, bo z ASO i jak zamknę obieg, to nic nie przechodzi, a jest trochę sadzy na drodze przede mną.

Offline StellarMan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpnia 2022, 22:17:19 »
Ciekawy pomysł. Jak ktoś oklei prośba o wrzucenie zdjęcia/fotki.

U mnie podczas włączenia obiegu wewnętrznego tez nie śmierdzi ale tutaj bardziej mi chodzi o filtrowanie wszelkiego rodzaju pyłków i to skutecznie. Nieszczelności są spore.

Dziękuje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl