Autor Wątek: RAV IV V generacji a LPG  (Przeczytany 36765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: RAV IV V generacji a LPG
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Września 2022, 23:04:38 »
I trzeba dodatkowo kto ma garaż musi mieć wentylację dolną w razie zabezpieczenia i niestety wymóg przy ubezpieczaniu domu. Więc miałem na myśli LPG, ale przy takim spalaniu hybrydy to mi się zwróci strasznie długo i nie wiem czy jest sens jeśli chcę sprzedać po 10 latach użytkowania.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Września 2022, 00:47:51 »
Piotr1# w kalkulatorze jaki wskazałem są dodane już dodatkowe koszty przeglądów oraz przeglądów instalacji LPG, jej serwisowania i Pb na odpalenie silnika i jazdę do momentu osiągnięcia temperatury przejścia na LPG uwzględnione. Głównie serwisowanie polega na wymianie filtra fazy ciekłej, filtra fazy lotnej i sprawdzenia, a w razie potrzeby korekty ustawień. Filtry wymieniam sobie sam raz w roku. Co drugi rok, wymiana filtrów i nastawy w serwisie LPG. Do tej pory był to koszt 100 zł, teraz zapewne więcej, bo wszystko poszło do góry.

Więc miałem na myśli LPG, ale przy takim spalaniu hybrydy to mi się zwróci strasznie długo i nie wiem czy jest sens jeśli chcę sprzedać po 10 latach użytkowania.

Jeśli masz na myśli gazowanie hybrydy, to przelicz tu https://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html. Do hybrydy o dziwo instalacje są. Już wcześniej słyszałem o hybrydach gazowanych przez taksówkarzy.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2022, 00:58:54 wysłana przez witek1965 »

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Września 2022, 08:25:34 »
Instalacje nie są do hybrydy, tylko do silnika benzynowego.
I to sposób sterowania tego silnika determinuje jaką instalację można zastosować.
Może poszukaj coś o LDPi
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Września 2022, 10:19:38 »
Jeszcze koszty eksploatacji i zalety hybrydy:

- hamulce (tarcze klocki na 6-12 lat, zależnie jak kto jeździ)
- nie wiem jak spalinowa rav4, ale w hybrydzie nie ma pasków, wszystko elektrycznie zasilane
- cisza w mieście, postój w cichy z klimą
- większe przyśpieszenie

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Września 2022, 13:25:38 »
Instalacje nie są do hybrydy, tylko do silnika benzynowego.
I to sposób sterowania tego silnika determinuje jaką instalację można zastosować.
Może poszukaj coś o LDPi
LDPi nie ma również. Wszystkie instalacje dedykowane mają sterowniki z oprogramowaniem pod konkretny sterownik zamontowany w silniku samochodu.
Dla Toyot z silnikami benzynowymi, pracującymi w układzie hybrydowym są takie instalacje. Na poprzedniej stronie umieściłem zrzut ekranu dla wybranych typów silników i sterowników. To są instalacje opracowane przez BRC we współpracy z Prins.
Sprawdzałem już w katalogu Vialle, z czystej ciekawości, bo 11 tysięcy za taką instalację odstrasza zdecydowanie. Podobna cena Prins DIRECT LIQUID MAX-3 i ok. 6500zł za PRINS VSI II DI, który równiez nie obejmuje tej Toyoty.
Spoko. Odpuszczam temat.  Coraz bardziej zaczynam zastanawiać się na Corollą Cross  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 KM e-CVT¹

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Września 2022, 13:27:23 »
Jeszczs trzeba by policzyc te dodatkowe 40KM ktore sa pod pedalem w hybrydzie. Teraz zobacz za ile stoi np. BMW X3 z silnikiem 2.0 184KM a z silnikiem 2.0turbo z 255KM. Roznica spora.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Września 2022, 13:31:53 »
Na auta premium nie zaglądam. Nie ten przedział cenowy. Ale też i jest różnica nie tylko w cenie. Nie ma nic za darmo. No i X3 jest większym samochodem, i hybryda to Plug-in, a to też zdecydowanie zmienia cenę. Toyota chyba nie oferuje wersji Plug-in

« Ostatnia zmiana: 05 Września 2022, 13:41:06 wysłana przez witek1965 »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Września 2022, 13:48:41 »
Rav4 Vgen oczywiscie ze plugin jest dostepny.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Września 2022, 14:08:20 »
Z Plug-inem jest ten problem, że jak kończy się prąd w baterii, to spada dostępna moc pojazdu. A np w BMW zasieg na baterii nie jest zbyt duży. To takie trochę poprawianie na siłę statystyk emisji spalin w grupie. Mamy plug-ina, który jest bardziej eko.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Września 2022, 14:11:41 »
no to co się dzieje z tymi cennikami, bo ja nie widzę

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Września 2022, 14:19:22 »
A np w BMW zasieg na baterii nie jest zbyt duży.
chyba w większości Plug-inów zasięg nie jest za duży. Ale może być wystarczający dla kogoś, kto jeździ 90% w mieście, na krótkie trasy : dom, praca, zakupy i ma tą możliwość doładowania z sieci.
Dla mnie jak na razie to wszystko jest nowością i nie mam zbyt dużej wiedzy w tej kwestii, a doświadczenia żadnego. Ja chwilę obecną można by tak powiedzieć, że mam konserwatywne poglądy jeśli chodzi o zasilanie samochodów, ale ciekawość mam dużą.
Czy akumulatory w Plug-In nie ładują się podobnie jak w tradycyjnej hybrydzie ?  Do tej pory sądziłem, że tak jest + możliwość doładowania z sieci.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Września 2022, 15:19:31 »
Popytaj jeszcze w gzw.pl
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Września 2022, 15:21:08 »
Akumulatory w Plug-in też ładują się podczas jazdy, ale tylko te, które ładują się podczas jazdy w normalnej hybrydzie. Akumulator ładowany z sieci ładuje się tylko podczas ładowania z sieci. I tylko mając naładowane wszystkie masz pełną moc do wykorzystania. Jak nie ładujesz z gniazda, masz tylko moc zwykłej hybrydy.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Września 2022, 15:43:58 »
gzw.pl zrobi. Dwa lata temu mowil mi 8tys. Teraz obstawiam pewnie z 10.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Września 2022, 15:54:46 »
Akumulatory w Plug-in też ładują się podczas jazdy, ale tylko te, które ładują się podczas jazdy w normalnej hybrydzie. Akumulator ładowany z sieci ładuje się tylko podczas ładowania z sieci. I tylko mając naładowane wszystkie masz pełną moc do wykorzystania. Jak nie ładujesz z gniazda, masz tylko moc zwykłej hybrydy.
Przecież możesz naładować cały akumulator bez gniazdka i to nie prawda, że bez ładowania plugin ma moc zwykłej hybrydy, tak długo jak jest wystarczająco duży prąd w akumulatorze, tak długo mamy większą moc, wystarczy mieć naładowane kilkanaście %, żeby móc wykorzystać pełną moc. I tam nie ma podziałów na akumulatory do ładowania z sieci i z kół, tam jest jeden duży akumulator li-ion.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl