Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 131429 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #150 dnia: 07 Listopada 2023, 12:57:04 »
Ciekawe czy układ ładowania da rade te 60Ah naładować do pełna.

W żadnym aucie układ ładowania nie da rady. Jakby dawał radę to akumulatorów nikt by nie wymieniał w samochodzie. Jak aku nie potraktujesz większym napięciem niż 14,4V to nigdy go nie naładujesz.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #151 dnia: 07 Listopada 2023, 12:58:01 »
A nie jest to tak że beczka się napełnia ta długo aż się przeleje? Przecież stan naładowania aku określa się prądem ładowania przy zadanym napięciu. Jak jest mały to pewnie naladowane. No chyba że tak nie jest to mnie naprostujcie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #152 dnia: 07 Listopada 2023, 13:04:45 »
Mogę powiedzieć Ci jak moja ładowarka modelarska ładuje akumulator Pb. Pierwsza faza to ładowanie CC czyli stałym co do wartości zadanym prądem. W tym czasie napięcie akumulatora rośnie. Kiedy napięcie osiągnie 14.4V ładowarka przechodzi w tryb CV czyli stałe co do wartości napięcie i malejący do zera prąd.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 07 Listopada 2023, 13:15:44 »
Mogę powiedzieć Ci jak moja ładowarka modelarska ładuje akumulator Pb. Pierwsza faza to ładowanie CC czyli stałym co do wartości zadanym prądem. W tym czasie napięcie akumulatora rośnie. Kiedy napięcie osiągnie 14.4V ładowarka przechodzi w tryb CV czyli stałe co do wartości napięcie i malejący do zera prąd.

Tak samo działa układ ładowania i pomimo tego musisz po jakimś czasie wymieniać aku. Czy jestem jednak w błędzie ?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #154 dnia: 07 Listopada 2023, 13:20:31 »
A nie jest to tak że beczka się napełnia ta długo aż się przeleje? Przecież stan naładowania aku określa się prądem ładowania przy zadanym napięciu. Jak jest mały to pewnie naladowane. No chyba że tak nie jest to mnie naprostujcie.

Z beczką dobry przykład tylko zapomniałeś dodać, że ona ma mały otwór przez który ją napiełniasz i panuje tam ciśnienie np. 1 atm. Jak będziesz miał strumień wody który ma ciśnienie np. 0,2 atm to takiej beczki nigdy nie napełnisz. Musisz zwiększyć ciśnienie strumienia wody - czyli powyżej 1 atm. I podobnie jest w akumulatorze.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #155 dnia: 07 Listopada 2023, 13:26:30 »
W instrukcji samochodu (RAV4 hybryda) jest napisane, by stosować akumulator o pojemności 20-godzinnej (20HR) równoważnej 45Ah lub większej i prądzie rozruchowym przy zimnym silniku (CCA) 285A lub większym.
Więc producent sam dopuszcza większą pojemność, chyba wie jak zaprojektował układ ładowania :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #156 dnia: 07 Listopada 2023, 13:32:06 »
Biorąc pod uwagę fakt, że podczas jazdy napięcie wynosi w porywach 12.6V nie wiem co projektant miał na myśli. Nie wiem również co projektant miał na myśli projektując działanie układu chłodzenia baterii w III gen HSD choć akurat ten problem występuje raczej przy wielogodzinnej jeździe miejskiej podczas upałów więc większości użytkowników nie dotyczy.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 07 Listopada 2023, 13:42:10 »
Biorąc pod uwagę fakt, że podczas jazdy napięcie wynosi w porywach 12.6V nie wiem co projektant miał na myśli.
U mnie w porywach, ale dość regularnie 14,6V
Sęk też w tym, że sterowanie napięciem ładowania zależne jest od odczytów czujnika prądowego przy minusowej klemie. Jeżeli akumulator jest słaby, zużyty, zasiarczony i stracił sporo pojemności to nie będzie w stanie przyjmować ładunku, szybko osiągnie dość wysokie napięcie które układ ładowania zinterpretuje jako naładowanie do pełna i napięcie ładowania wtedy spadnie.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #158 dnia: 07 Listopada 2023, 13:49:12 »
są montowane większe ale z konwencjonalną 2,5l benzyną a nie hybrydą.

Z Hybrydą
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #159 dnia: 07 Listopada 2023, 14:23:55 »
@Colin, w amerykańskiej instrukcji jest mowa o aku 55Ah montowanym w RAV4 hybrid "Type C". Wiesz może, co to "Type C" oznacza? Rynek? Wersja wyposażenia?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #160 dnia: 07 Listopada 2023, 14:29:54 »
Na początku sekcji/działu będziesz miał napisane co w danym miejscu oznaczają poszczególne typy.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #161 dnia: 07 Listopada 2023, 14:41:25 »
Gdyby tak było, to bym się tu nie pytał :)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #162 dnia: 07 Listopada 2023, 14:44:42 »
"Type C" oznacza

Chodzi o wymiary lub / i powiązany sposób montażu, ale z głowy nie odpowiem

« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2023, 14:50:27 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #163 dnia: 07 Listopada 2023, 14:51:42 »
Np. w tej instrukcji do RAV4 hybrid 2020:
https://manuals.startmycar.com/published/Toyota-RAV4-Hybrid_2020_EN-US_US_f2d5a594f5.pdf
kilka razy jest rozróżnienie między type A, B, C a nawet D, ale jakoś nie widzę co to za typy i czego dotyczą.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #164 dnia: 07 Listopada 2023, 15:01:51 »
Za każdym razem będzie to co innego. Zawsze masz referencje w tej samej sekcji - i tylko w tej sekcji ma to znaczenie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl