Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 131463 razy)

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #180 dnia: 08 Listopada 2023, 11:17:40 »
Tylko pozostaje kwestia ewentualnych różnic w mocowaniu poniędzy tymi typami A, B i C.
Typ A i B to LN1 czyli W207×D175×H190, typ C to LN2 czyli W242×D175×H190. Wysokość i głębokość te same, różnica jedynie na szerokości. Fabrycznie wnęka jest przystosowana do LN2. Na rynek w PL do LN1 dokładają fabrycznie kawałek plastiku z prawej strony aku by nie było dziury. Po jego usunięciu można spokojnie montować LN2 używając tej samej fabrycznej blaszanej obejmy, wszystko pasuje jak ulał. Bo to fabryczne :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #181 dnia: 08 Listopada 2023, 11:47:25 »
A czy się różni A i B? C to widać.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #182 dnia: 08 Listopada 2023, 12:16:04 »
O ile to nie jest literówka w instrukcji, to różnica jest w prądzie rozruchowym aż o 1A (285A vs. 286A)
O, jest taki aku: Varta 345 LN1-MF 45Ah CCA 286A
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2023, 12:19:15 wysłana przez calzone »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #183 dnia: 08 Listopada 2023, 13:02:52 »
Ktoś już wymienił ten aku 12v na większy na tyle dawno temu, żeby potwierdzić, że problem z rozładowywaniem się na postoju zniknął?

Offline samszef

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #184 dnia: 08 Listopada 2023, 14:03:57 »
Hej!
chcemy kupić z mężem Toyotę Corrolę 1.8 Hybrid Executive+VIP (rok 2019, przebieg 26 765 KM). Nie używamy auta na co dzień (praca zdalna). Moje pytanie dotyczy długich postojów dla aut hybrydowych w kontekście późniejszych problemów z ich odpaleniem (wyładowanie akumulatorka 12V).

Mamy wątpliwości bo:
1. Lektura na tym forum wskazuje, że problem jest, pojawia się i nie jest taki rzadki
2. Auto w salonie było odpalone własnie z boostera (salon tłumaczy się dużą liczbą aut, małą liczbą ładowarek i stąd taka sytuacja)
3. Jednocześnie salon zapewnia, że w naszym modelu to się nie wydarzy - nie ma ono jakichś systemów zabezpieczających, które powoduja właśnie problemu z rozładowaniem akumulatora 12 V

Moje pytanie brzmi - jak to własciwie z tym jest? Ale chodzi mi stricte o sytuację, że ktoś naprawdę używa auta hybrydowego raz w tygodniu, a nie, że jeździ codziennie do pracy i raz postawi na tydzień bo wyleciał na wakacje? Tylko kiedy auto ruszane jest sporadycznie, raz dw arazy w tygodniu. Czy takie problemy po dłuższym postoju się pojawiają? Czy faktycznie brak tych dodatkowych zabezpieczen chroni przed tym czy nie ma reguły?

Pozdrawiam
Sylwia

Offline topoll

• Toyot Spamer
Akumulator hybryda
« Odpowiedź #185 dnia: 08 Listopada 2023, 14:05:41 »
Dubel
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2023, 14:09:17 wysłana przez topoll »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Akumulator hybryda
« Odpowiedź #186 dnia: 08 Listopada 2023, 14:07:31 »
Hej!
chcemy kupić z mężem Toyotę Corrolę 1.8 Hybrid Executive+VIP (rok 2019, przebieg 26 765 KM). Nie używamy auta na co dzień (praca zdalna). Moje pytanie dotyczy długich postojów dla aut hybrydowych w kontekście późniejszych problemów z ich odpaleniem (wyładowanie akumulatorka 12V).

Mamy wątpliwości bo:
1. Lektura na tym forum wskazuje, że problem jest, pojawia się i nie jest taki rzadki
2. Auto w salonie było odpalone własnie z boostera (salon tłumaczy się dużą liczbą aut, małą liczbą ładowarek i stąd taka sytuacja)
3. Jednocześnie salon zapewnia, że w naszym modelu to się nie wydarzy - nie ma ono jakichś systemów zabezpieczających, które powoduja właśnie problemu z rozładowaniem akumulatora 12 V

Moje pytanie brzmi - jak to własciwie z tym jest? Ale chodzi mi stricte o sytuację, że ktoś naprawdę używa auta hybrydowego raz w tygodniu, a nie, że jeździ codziennie do pracy i raz postawi na tydzień bo wyleciał na wakacje? Tylko kiedy auto ruszane jest sporadycznie, raz dw arazy w tygodniu. Czy takie problemy po dłuższym postoju się pojawiają? Czy faktycznie brak tych dodatkowych zabezpieczen chroni przed tym czy nie ma reguły?

Pozdrawiam
Sylwia
Jak mądrzejsi ode mnie pisali - raz na tydzień 15-30 minut w trybie „Ready” powinno zniwelować problem.

Ktoś już wymienił ten aku 12v na większy na tyle dawno temu, żeby potwierdzić, że problem z rozładowywaniem się na postoju zniknął?
Moim zdaniem to nie usunie problemu a tylko pudruje syfa. Problemem nie jest pojemność akumulatora 12V tylko zbyt napięty bilans energetyczny. Jeżeli na 45 Ah wytrzymuje (strzelam) 8 dni to na 55 Ah wytrzyma 10 dni.

Offline samszef

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: 08 Listopada 2023, 14:09:58 »
Hej!

Mamy wątpliwości bo:

Pozdrawiam
Sylwia
Jak mądrzejsi ode mnie pisali - raz na tydzień 15-30 minut w trybie „Ready” powinno zniwelować problem.

Moim zdaniem to nie usunie problemu a tylko pudruje syfa. Problemem nie jest pojemność akumulatora 12V tylko zbyt napięty bilans energetyczny. Jeżeli na 45 Ah wytrzymuje (strzelam) 8 dni to na 55 Ah wytrzyma 10 dni.

nawet dla używanego auta? niby ma pełną historię w ASO, ale kto wie jak było wcześniej

Offline topoll

• Toyot Spamer
Akumulator hybryda
« Odpowiedź #188 dnia: 08 Listopada 2023, 14:11:43 »
Hej!

Mamy wątpliwości bo:

Pozdrawiam
Sylwia

nawet dla używanego auta? niby ma pełną historię w ASO, ale kto wie jak było wcześniej
Tak. W trybie „Ready” aku 12V jest ładowany z trakcyjnego.
Ponadto prawdopodobnie z powodu poboru prądu przez dodatki bilans energetyczny samochodu jest ujemny. Brak tych dodatków istotnie powinien zdecydowanie obniżyć ryzyko tego typu problemów.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2023, 14:14:46 wysłana przez topoll »

Offline samszef

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #189 dnia: 08 Listopada 2023, 14:24:45 »

Ponadto prawdopodobnie z powodu poboru prądu przez dodatki bilans energetyczny samochodu jest ujemny. Brak tych dodatków istotnie powinien zdecydowanie obniżyć ryzyko tego typu problemów.

ale pewności nie ma prawda?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #190 dnia: 08 Listopada 2023, 14:28:25 »

ale pewności nie ma prawda?
Pewności nie mam, bardzo mało jest samochodów bez dokładanego choćby immobilizera czy alarmu. To raz. Siłą rzeczy na forum piszą głównie Ci, którzy mają problem. To dwa. A forum to tylko jakaś część posiadaczy Toyot. To trzy.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #191 dnia: 08 Listopada 2023, 14:37:50 »
Jeśli aku w ciągu 2-tygodni potrafi sie rozładowac do zera, to w ciągu tygodnia do 50% czyli potrzeba w nim doladowac jakieś 20Ah. Nie wiem jakim prądem ładuje przetwornica. Niech to będzie 5A - więcej nie ppowinno być - to w sumie potrzebujemy 4h ładowania, a nawet więcej po prąd spada w miarę ładowania. Oczywiscie te wszystkie wyliczenia mogą być sporym błędem obarczone i dotyczą RAV4. Nie wiem jak to w corolli wygląda.

Ja po pelnym rozladowaniu i odpaleniu z boostera przejechałem 2 godzinną trasę i jak podpiąłem ładowarke w garażu to pokazała 25% naładowania. To też oczywiscie jest mało dokładne.

Wychodzi mi więc ze jak raz w tygodniu nie przejedziecie się w jakąś parogodzinna traskę to może byc słabo, zwłaszcza że akumulator będzie słabł bedąc przez większośc czasu nie naladowan w pelni. Pytałes na forum Corolli?

BTW. Jesli auto wam sie podoba to bierzcie. Za 200 zeta dokupicie powerbanka i w razie czego sie odpali. Nowy akumulator też was nie zrujnuje.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #192 dnia: 08 Listopada 2023, 14:38:11 »
Oprócz dodatków akcesoryjnych jest też kwestia dużej ilości fabrycznej elektroniki w nowoczesnych samochodach, która dodatkowo pobiera prąd na postoju. Np. system EVAP. Inna sprawa, że alarmujące informacje o rozładowywaniu się hybryd Toyoty raczej związane były z konkretnymi usterkami, np. systemu DCM który nie przechodził prawidłowo w stan czuwania (była na to akcja serwisowa).

Trudno więc precyzyjnie oddzielić normalny stan rzecz rzeczy (ten typ tak ma) od usterki wymagającej naprawy. Fachowy pomiar prądu spoczynkowego i znalezienie źródła nadmiarowego poboru to dość wymagająca diagnostyka jak na amatora, który nie zna nawet wartości nominalnych dla konkretnego typu samochodu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #193 dnia: 08 Listopada 2023, 14:39:51 »
Rzadko używany akumulator należy co jakiś czas doładować prostownikiem, bez względu na markę i napęd.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline samszef

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: 08 Listopada 2023, 14:49:01 »
Rzadko używany akumulator należy co jakiś czas doładować prostownikiem, bez względu na markę i napęd.
tylko nasza stara (naprawdę stara) toyota corolla z napędem tylko silnikowym nie ma tego problemu. automoże stać nawet i dwa tygodnie, wsiadasz jedziesz. a tu nie masz takiej pewności, hybryda postoi chcesz ruszyć i klops. i mozna kupić powerbanka jak pisał @marekj ale czy przy zakupie auta za 100K takie zbaawy nie sa trochę.. bezsensu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl