Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Października 2022, 13:19:46 »
A BLE masz z poprawionym softem?
Tak.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Października 2022, 12:02:45 »
Po 3 tygodniach postoju akumulator padł. Półtoraroczna Corolla hybryda. Jest BLE. Rok temu po 2 tygodniowym postoju bez problemu odpaliła.
Myślę że może tak być, że każdy tygodniwy czy 2-3 tygodniowy postój, powoli wykańcza aku. Dlatego ja o ile to możliwe nie pozwalam nawet na tygodniowe przerwy. 

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Października 2022, 17:44:56 »
U mnie RAV4 po 2-u tygodniowym postoju odpaliła bez problemu. Zrobiłem 1-dna trasę 100km i pojechałem do ASO na przegląd po 45kkm. Stan aku 12V był 75%, napięcie 12.4V. Nie kazali podładowując tylko jeździć.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Października 2022, 18:59:00 »
W przypadku hybrydy dla akumulatora 12V nie ma znaczenia przejechany dystans tylko czas pracy układu hybrydowego.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Października 2022, 19:37:02 »
No te 100km to były z 2h jazdy.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Października 2022, 09:00:14 »
Dziś miałem pierwszą wymianę opon. Samochód oddawałem z duszą na ramieniu, bo naczytałem się, że może paść bateria i będzie wstyd na cały serwis. Nic mechanikowi nie mówiłem o trybie ready, dałem kluczyk, czekałem w poczekalni. Potem samochód pojechał jeszcze na myjnię. Zero problemów z AKU 12V. Nie mam Cobry, mam kamerkę przód/tył z podtrzymaniem trybu parkingowego + BLE. Od czerwca 2022 używam samochodu w zasadzie codzień. Najdłuższy postój 3 dni.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Października 2022, 12:33:10 »
Samochód oddawałem z duszą na ramieniu, bo naczytałem się, że może paść bateria i będzie wstyd na cały serwis. Nic mechanikowi nie mówiłem o trybie ready, dałem kluczyk, czekałem w poczekalni.

Super podejście. Po co cokolwiek mówić mechanikowi, przecież mechanik musi być jak chodząca encyklopedia. Przecież dla niego twoje auto jest najważniejsze na świecie. Śmiało pij kawę w poczekalni. WSZYSTKO BĘDZIE DOBRZE. MIEJ POZYTYWNE NASTAWIENIE
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2022, 12:35:23 wysłana przez mbauris »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Października 2022, 14:00:06 »
mbauris, a jakbyś mi swój wpis przetłumaczył na polski, bo nie wiem, czy jest pozytywny, czy negatywny. Napisałem, że specjalnie zdecydowałem się, żeby nie prosić mechanika o zostawienie samochodu w trybie READY, bo nie uważam, że sprawny samochód podczas tak krótkiej operacji na godzinna wymiana opon, rozładował baterią z powodu otwartej klapy bagażnika. Napisałem, że obawy kolegów z forum były przesadzone. A ty tu coś insynuujesz w kwestii mechaników. Opony wymieniałem w serwisie Fiata, nie Toyoty.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Października 2022, 14:17:09 »
Tak powinno być ale ... w ubiegłym roku z mojego serwisu oponiarskiego jedna Toyotka odjechała na lawecie.
Może się długo grzebali z wymianą ale wystarczyło.
Mnie to nie grozi, bo mam na wszelki wypadek jump startera pod siedzeniem. Już raz na wiosnę się przydał. :-(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Października 2022, 14:37:12 »
Mojego kolegę też to spotkało (auris), że podczas wymiany aku padł.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Października 2022, 14:51:30 »
Też mam powerbank w bagażniku, ale naprawdę byłem ciekaw, czy coś takiego może się stać w ciągu godziny. Kilka razy już sprzątałem w aucie przy otwartych drzwiach i włączonym oświetleniu wewnątrz( nie zmieniam ustawienia "door"), potem wjeżdżałem do garażu i samochód stał do następnego ranka i też nie było problemu. Zobaczę za rok, jak akumulator trochę się zestarzeje, chociaż planowałem w grudniu podładować go prostownikiem przez noc.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Października 2022, 15:11:00 »
U mnie przy nieuruchomionym samochodzie i podniesionej klapie z aku12v wypływa prąd 0,8A. To jakim cudem po godzinie ma paść aku? chyba że przy podnoszeniu już był dogorywający.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Października 2022, 16:21:53 »
U mnie pad aku na wiosnę nie zdarzył się w serwisie oponiarskim lecz po 3 dniach zwykłego postoju.
Podejrzenie padło na kamerkę z trybem parkingowym - wtedy miałem ją jeszcze bez specjalnego power banku tylko z adapterem odcinającym zasilanie.
Jednak po pomiarach i testach okazało się, że to nie kamera i ogólnie nie wiem do dziś co było powodem padu aku.
Pomógł jump starter.
Od tego czasu (ponad pół roku) nie miałem żadnych problemów z aku.
Kamerka dostała specjalistyczny power bank i podczas postoju tylko z niego korzysta, a ja na co dzień trochę więcej jeżdżę - może to to pomogło.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Października 2022, 17:58:03 »
mbauris, a jakbyś mi swój wpis przetłumaczył na polski, bo nie wiem, czy jest pozytywny, czy negatywny. Napisałem, że specjalnie zdecydowałem się, żeby nie prosić mechanika o zostawienie samochodu w trybie READY, bo nie uważam, że sprawny samochód podczas tak krótkiej operacji na godzinna wymiana opon, rozładował baterią z powodu otwartej klapy bagażnika. Napisałem, że obawy kolegów z forum były przesadzone. A ty tu coś insynuujesz w kwestii mechaników. Opony wymieniałem w serwisie Fiata, nie Toyoty.

U mnie też trafił przypadek otwartej klapy i poszło na amen nic nie mogłem uruchomić po godzinie. Aku ma swoje lata i ma prawo zużyć (moje ma już 5 lat)

Też mam powerbank w bagażniku, ale naprawdę byłem ciekaw, czy coś takiego może się stać w ciągu godziny.

Nigdy więcej w bagażniku powerbank jest więcej kłopotów (przygoda ze składaniem siedzeń podczas wyjazdu na wczasach mimo zablokowania klapy bez prądu). Mam w schowku przednim.

Mnie to nie grozi, bo mam na wszelki wypadek jump startera pod siedzeniem. Już raz na wiosnę się przydał. :-(

Też jest dobre miejsce

Offline cotz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Marca 2023, 22:25:12 »
Stanęlo na tym, że wymienili akumulator i na razie jest dobrze
Czy dobrze rozumiem? Najpierw ASO dwukrotnie odmówiło wymiany, bo akumulator wyszedł "dobry" w teście, aż ostatecznie wymienili za darmo w ramach gwarancji? Czy to było to samo ASO? Czy ostatecznie auto pojechało do serwisu na lawecie, czy znowu odpalone z jump startera?
Pytam, bo jestem w podobnej sytuacji: padnięty akumulator, jedno z warszawskich ASO, test przed ładowaniem "dobry / naładuj", test po ładowaniu "dobry", nic nie drenuje akumulatora ponad normę, nie ma podstawy do wymiany.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl