Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #825 dnia: 10 Marca 2026, 14:37:59 »
Kontrolowanie stanu naładowania i niedopuszczanie do rozładowania.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #826 dnia: 10 Marca 2026, 15:10:33 »
Starczy na tak długo jak bardzo będziesz o niego dbał. I to że zapłaciłeś za auto 200 tys.zl niczego nie zmieni.
Wiesz co, dbam generalnie o rzeczy, na tyle, że w tym aucie zrobiłem od razu po odbiorze konserwację podwozia i położyłem PPF na całości zaliczając się pewnie do jakiegoś promila posiadaczy. Aku nie mam jak regularnie ładować, bo nie ma gniazdka na parkingu i nie uważam, żeby normalnym było wydawanie auta za te 230k z padniętym już najprawdopodobniej aku, a później zbywanie klienta tekstami o DCMie i minimalnym czasie jazdy, to najzwyczajniej nie jest w porządku i nie powinno być normalizowane. Nie mam też zamiaru doktoryzować się na temat faz ładowania i spędzać każdej wolnej chwili na pomiarach, bo to jest niedorzeczne w przypadku jakiegokolwiek auta, zwłaszcza nowego i to jeszcze rocznego.
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2026, 15:19:52 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #827 dnia: 10 Marca 2026, 16:48:18 »
Możesz na złość babci odmrozić sobie uszy ale możesz również np.  każdy postój w oczekiwaniu na kogoś wykorzystać na ładowanie akumulatora 12V, czekając z włączonym napędem na P bo jak wiadomo wtedy jest najlepsze ładowanie.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #828 dnia: 10 Marca 2026, 17:38:19 »
No na moje odczucie to była ściema z tym DCM. Czyli auto jest po tej nowej procedurze sprawdzania akumulatora? Daj znać co w ASO powiedzą. Niby toyota zachwala co to oni nie robią z tymi aku, wymieniają na nowe bo nowa procedura ale tutaj jak widać akumulator ponoć sprawny wg tego a 5 dni nie wytrzymuje :/ zobaczymy za kilka lat ale IMO to bardzo stracą na tym klientów.
Może tak być, ciekawi mnie tylko czy ten DCM jest w ogóle w stanie poprawnie działać w garażu podziemnym bez zasięgu i czy to faktycznie on jest winowajcą i czy nawet po wymianie aku na nowy po jakimś czasie nie będzie tego samego problemu. Pytanie też czy w ostateczności można go po prostu wyłączyć jakoś bez obaw o gwarancję, bo w ASO co mówili, że komunikacja SOS od niego zależy i że niby dlatego nie można go wyłączyć. Auto byłem w stanie uruchomić z boostera, później zostawiłem na ok. 45 min. na P i później byłem w stanie odpalić, jestem też umówiony do tego nieszczęsnego ASO.
Odebrałem dzisiaj auto z ASO, przy przyjęciu wczoraj powiedziałem im, że nie obchodzi mnie co im wyjdzie na teście aku, bo to nie jest normalne, żeby aku wyszło niby zdrowe miesiąc temu i później padło po 5 dniach i że mają wymienić na nowe, bo będę eskalował sprawę do dyrektora ASO/TCE. Usłyszałem, że muszą się trzymać procedury - naładować aku, zostawić na noc i zrobić testy poboru rano i zobaczą. Dzisiaj rano zadzwonili, że aku zostało wymienione, na miejscu zobaczyłem załączony wydruk z test aku, który wyrzucił tym razem komunikat, żeby wymienić, więc zobaczymy na jak długo tym razem starczy.

A sprawdzałeś, jak nowy akumulator Ci wsadzili ? Bo data produkcji ma również ogromne znaczenie.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #829 dnia: 10 Marca 2026, 18:00:14 »
Możesz na złość babci odmrozić sobie uszy ale możesz również np.  każdy postój w oczekiwaniu na kogoś wykorzystać na ładowanie akumulatora 12V, czekając z włączonym napędem na P bo jak wiadomo wtedy jest najlepsze ładowanie.
Staram się to praktykować, ale dzięki za radę.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #830 dnia: 10 Marca 2026, 18:01:02 »
No na moje odczucie to była ściema z tym DCM. Czyli auto jest po tej nowej procedurze sprawdzania akumulatora? Daj znać co w ASO powiedzą. Niby toyota zachwala co to oni nie robią z tymi aku, wymieniają na nowe bo nowa procedura ale tutaj jak widać akumulator ponoć sprawny wg tego a 5 dni nie wytrzymuje :/ zobaczymy za kilka lat ale IMO to bardzo stracą na tym klientów.
Może tak być, ciekawi mnie tylko czy ten DCM jest w ogóle w stanie poprawnie działać w garażu podziemnym bez zasięgu i czy to faktycznie on jest winowajcą i czy nawet po wymianie aku na nowy po jakimś czasie nie będzie tego samego problemu. Pytanie też czy w ostateczności można go po prostu wyłączyć jakoś bez obaw o gwarancję, bo w ASO co mówili, że komunikacja SOS od niego zależy i że niby dlatego nie można go wyłączyć. Auto byłem w stanie uruchomić z boostera, później zostawiłem na ok. 45 min. na P i później byłem w stanie odpalić, jestem też umówiony do tego nieszczęsnego ASO.
Odebrałem dzisiaj auto z ASO, przy przyjęciu wczoraj powiedziałem im, że nie obchodzi mnie co im wyjdzie na teście aku, bo to nie jest normalne, żeby aku wyszło niby zdrowe miesiąc temu i później padło po 5 dniach i że mają wymienić na nowe, bo będę eskalował sprawę do dyrektora ASO/TCE. Usłyszałem, że muszą się trzymać procedury - naładować aku, zostawić na noc i zrobić testy poboru rano i zobaczą. Dzisiaj rano zadzwonili, że aku zostało wymienione, na miejscu zobaczyłem załączony wydruk z test aku, który wyrzucił tym razem komunikat, żeby wymienić, więc zobaczymy na jak długo tym razem starczy.

A sprawdzałeś, jak nowy akumulator Ci wsadzili ? Bo data produkcji ma również ogromne znaczenie.
Właśnie nie zdążyłem sprawdzić jeszcze, bo trochę mi się spieszyło, ale faktycznie z ciekawości tam zaglądnę w wolnej chwili.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #831 dnia: 10 Marca 2026, 23:05:52 »
z włączonym napędem na P bo jak wiadomo wtedy jest najlepsze ładowanie
Nie jest to prawdą. A przynajmniej nie regułą. Od jakiegoś czasu mam podpięty battery monitor i sobie podgladam na telefonie co tam z napięciem sie dzieje. Aku mam wymieniony 1,5 roku temu na jakiś produkcji hiszpańskiej.
Od stycznia obserwowałem zawsze pełne ładowanie 14,3 - 14,5 V przez całą jazdę. Niezależnie od tego jak była wajcha ustawiona. Od kilku dni jest cieplo i dzisiaj jechałem rano do pracy. Ładował cały czas. Gdy wracałem poladował przez chwile i potem było 12,5V - czyli nie ładował ale też nie ciągnął z aku. To wiem bo jak podchodze do auta to napiecie spada o jakieś 0,3 V do poziomu 12,1. No chyba że stało z tydzień to wtedy wyjściowe jest 12 i spada na 11,7.
W każdym razie gdy podjechałem pod garaż to zauważyłem, że jest 14,4V - wajcha na D. Z ciekawości przesunąłem na P i spadło do 12,5. Dałem R - 14,4V. Wjechałem do garażu, wajcha na P i znowu 12,5V.
No, muszę to dalej poobserwować. Potem moze fakttycznie odepnę ten czujnik IBS czy jak sie to nazywa i porównam.

Pewnym jest, że ten algorytm to jakaś magia.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #832 dnia: 11 Marca 2026, 16:19:26 »
z włączonym napędem na P bo jak wiadomo wtedy jest najlepsze ładowanie
Nie jest to prawdą. A przynajmniej nie regułą. Od jakiegoś czasu mam podpięty battery monitor i sobie podgladam na telefonie co tam z napięciem sie dzieje. Aku mam wymieniony 1,5 roku temu na jakiś produkcji hiszpańskiej.
Od stycznia obserwowałem zawsze pełne ładowanie 14,3 - 14,5 V przez całą jazdę. Niezależnie od tego jak była wajcha ustawiona. Od kilku dni jest cieplo i dzisiaj jechałem rano do pracy. Ładował cały czas. Gdy wracałem poladował przez chwile i potem było 12,5V - czyli nie ładował ale też nie ciągnął z aku. To wiem bo jak podchodze do auta to napiecie spada o jakieś 0,3 V do poziomu 12,1. No chyba że stało z tydzień to wtedy wyjściowe jest 12 i spada na 11,7.
W każdym razie gdy podjechałem pod garaż to zauważyłem, że jest 14,4V - wajcha na D. Z ciekawości przesunąłem na P i spadło do 12,5. Dałem R - 14,4V. Wjechałem do garażu, wajcha na P i znowu 12,5V.
No, muszę to dalej poobserwować. Potem moze fakttycznie odepnę ten czujnik IBS czy jak sie to nazywa i porównam.

U mnie bywa tak, że jak poładuje chwilę 14.4V a później zjedzie na 12.5V i po jakimś czasie znów wskoczy 14.4V to jak przełączam na P to spada do 13.5V i jak wracam do D to znów jest 14.4V :) taka ciekawostka. Natomiast to 14.4-14.6V po tym jak było wcześniej 12.5V to nie trwa też w nieskończoność. Wydaje mi się że załącza ładowanie na jakiś czas na to 14V żeby podładować to co gdzieś tam stracił i znów 12.5V.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #833 dnia: 11 Marca 2026, 17:10:57 »
W takim razie stare patenty w nowszych autach nie działają:(

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #834 dnia: 11 Marca 2026, 20:48:34 »

Hehe, dam sobie rękę uciąć że ten algorytm wygląda tak:

Sterownik losuje liczbę od 1 do 10, jak jest mniejsza niż 7 to dzisiaj nie ładuje  :cool: :cool:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #835 dnia: 11 Marca 2026, 22:40:09 »
Może by tak spytać Mularczyka o to jaki algorytm rządzi ładowaniem, jeśli to nie top secret Toyoty to może skróci nasze męki i nam go opisze bazując na info od inżynierów z T. ;)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #836 dnia: 12 Marca 2026, 08:23:47 »
Może by tak spytać Mularczyka o to jaki algorytm rządzi ładowaniem
Markid, nie psuj nam zabawy ;) Oczywiście żarcik.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #837 dnia: 12 Marca 2026, 09:11:39 »
Ok. To dalej zgłębiajmy magię.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #838 dnia: 30 Marca 2026, 08:30:03 »
Ładowanie w trasie: w piątek zrobiłem trasę do Francji (niecałe 1100km w jedną stronę, temperatura do 10 stopni, bez mrozu rano, 11 godzin jazdy z krótkimi przerwami) - ładowanie w okolicach 14V do ok 400km , potem 12,6. Trasa w drugą stronę w niedzielę - 100 pierwszych km 14v, porem 12,6v. Odczyt z tego ustrojstwa w gnieździe zapalniczki.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #839 dnia: 30 Marca 2026, 11:02:13 »
Moja Rav4  stoi już tydzień w garażu w domu i wczoraj wieczorem apka MyToyota przysłała mi informację, że akumulator ma niski poziom naładowania i aby nim pojeździć przez 30 minut to się doładuje.  Akurat monitoruję akumulator przez " smart battery sense " Victrona  to w tym czasie miał on napięcie 11,97 V. Autem jadę jutro to pewnie  napięcie spadnie mu co najmniej  do 11,95 V - to zobaczymy czy jeszcze się uruchomi o własnych siłach. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl