Autor Wątek: Krzyżak kolumny kierowniczej. T27  (Przeczytany 8127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mateusz T27

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Avensis
Krzyżak kolumny kierowniczej. T27
« dnia: 12 Września 2022, 14:11:26 »
Witam grupę.

Posiadam Avensis T27 2.0 D4D 2013r

Od dłuższego czasu co jakiś czas czuję stuknięcie w kierownicy, miałem sprawdzane zawieszenie u różnych mechaników, co lekko luźne wymienione, trzpienie co trzymają zacisk hamulcowy wymienione, gumy, regenerowałem zaciski, trochę się znam na mechanice więc na własną rękę eliminowałem co się da i bez zmian co jakiś czas czuć stuknięcie w kierownicy i jestem przekonany że to wina krzyżaka.

Może ktoś przerabiał już temat i mógłby mi powiedzieć jak się zabrać za wymianę.
Na dzień dzisiejszy wiem że krzyżak albo serwis albo allegro jest tam do kupienia za 1000zl

Z. góry dziękuję za pomoc

Offline LCS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis + Aygo
Odp: Krzyżak kolumny kierowniczej. T27
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lutego 2023, 15:01:08 »
Sprawa beznadziejna. Stuka Ci przy skrętach? Mam tak od dawna. W końcu pojechałem do ASO. Niby problem im znany. Na 99% wałki kolumny kierowniczej. Wymieniłem za 1,2 tyś. Dalej stuka...  :cry:

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2023, 17:20:19 »
Pisz reklamację
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline LCS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis + Aygo
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2023, 19:04:50 »
No i tu się właśnie rozchodzi o ten 1%. Nie otrzymałem gwarancji, że po wymianie na pewno nie będzie stukać. Gwarancja objęłaby ponowną wymianę wałków, a jak wiadomo nie tu jest źródło problemu. Skoro nie to, to znaleźliby co innego i znów byłoby, że to na 99%...

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2023, 20:08:01 »
Tak jak Wojak WRO napisał
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2023, 06:36:01 »
Jeżeli w ASO zleciłeś wyeliminowanie stuków, oni coś wymienili, a Ty za to zapłaciłeś i dalej stuka, to jest podstawa do PISEMNEJ reklamacji. Naprawa nieskuteczna, proszę o zwrot kosztów.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2023, 07:39:11 »
Gorzej jak nie byli pewni co stuka i powiedzieli że będą to eliminować metodą prób i błędów a ktoś na to się zgodził.
Tym bardziej że dany objaw usterki może być efektem "popsucia" w różnych miejscach.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2023, 08:52:39 »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Danielstepien88

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Avensis T27
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Września 2023, 09:51:49 »
Cześć, miałem podobnie, także wymieniłem wałki ale okazało się że przyczyna leżała w kolumnie kierowniczej.

Offline romi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Września 2023, 18:44:00 »
Poluzowana śruba na wałku pośrednim który wchodzi do maglownicy znajduje się pod gumą pod podłogą za lewym kołem wystarczy dokręcić bo się luzuje przerabiałem to chcieli mi maglownicę wymieniać robota na piętnaście minut zdjąć koło zsunąć gumę z wałka dokręcić srubkę chyba klucz 12 i po kłopocie.

Offline tadzikus

• Początkujący
  • Samochód:: Avensis T27 kom
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Kwietnia 2024, 23:40:53 »
Cześć, to samo miałem w swojej T27, smarowałem i dokręcałem krzyżaki na kolumnie, dokręcałem wałek pośredni przed maglownicą, przed 2 lata występował jeden charakterystyczny „stuk” na przykład przy zjeżdżaniu z ronda, tylko w moim wypadku trawo to tak długo, że problem zaczął występować przy zmianie kierunku jazy z przodu do tylu na skręconych kołach – wtedy już założyłem że krzyżak, maglownica i wałek pośredni jest ok – przyczyną były tuleje na przednich wahaczach, mechanik od razu znalazł które to a na przeglądzie rocznym dwa razy nikt nie mógł się dopatrzeć.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Kwietnia 2024, 20:48:20 »
Mam to samo, która tuleja dokładnie padła i czy trzeba cały wahacz wymieniać?
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl