Autor Wątek: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi  (Przeczytany 65253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Września 2022, 16:44:31 »
Ja tam jakimś specem - melomanem nie jestem ale na moje lekko zdezelowane ucho to różnica jest znaczna.
Wcześniej jeździłem Mondkiem ze zwykłym audio i po przesiadce do RAVki nie było zachwytu z audio - dźwięk jak z plastikowego radia turystycznego.
Nie żeby w Mondku była jakaś rewelacja ale tu to już kicha kompletna.
Często jeżdżę Mokką żony i tam też jest standardowe audio, które lepiej gra niż to RAVkowe.
Teraz po wymianie tych podszybowych głośników na JBL jest znacznie lepiej.
Z tym, że duże znaczenie ma źródło dźwięku na FM nie ma dużej różnicy ale z mediów strumieniowych (ostatnio Tidal) albo z DAB już tak.
Ciekaw jestem jaka różnica będzie po wymianie pozostałych głośników i wytłumieniu drzwi ?
Nie wiem czy warto w to iść.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Września 2022, 18:20:51 »
na FM nie ma dużej różnicy
:embarassed: W Camry Radio FM również brzmi tragicznie. Do tego stopnia, że dla mnie słuchając głównie FM, nie opłaca się niczego ruszać. Czyżby to audio to niegdysiejsze  "made in Japan" :roll:, bo w Yarisie FM brzmi całkiem dobrze.
Wg mnie w warunkach samochodowego zwykłego odsłuchu, dobre głośniki to 80% sukcesu.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2022, 18:39:30 wysłana przez surrender »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Września 2022, 19:08:32 »
Różnicę w brzmieniu FM a DAB, Spotify czy nawet BT słychać nawet na fabrycznym sprzęcie. FM słucham akurat ciszej i jakość ma znaczenie drugorzędne ale jadąc gdzieś w trasie z muzyką ze Spotify to już zaczynam cierpieć. W Tucsonie fabryczne podstawowe audio grało o niebo lepiej ale FM chyba podobnie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Września 2022, 21:34:28 »
W Tucsonie z 2016r audio było równie słabe i pierwsza modyfikacja jaką zrobiłem,  to wygłuszenie drzwi,  focale na przód I w drzwiach. Efekt 100% lepiej. W Tucsonie DAB+ w Szczecinie grało o niebo lepiej od FM nawet na podstawowych głośnikach.
Miałem wersję Style, więc przedostatnią.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Września 2022, 21:45:18 »
Wcześniej jeździłem Mondkiem ze zwykłym audio i po przesiadce do RAVki nie było zachwytu z audio - dźwięk jak z plastikowego radia turystycznego.

no ja miałem focusa z audio sony, z którego przesiadłem się do mondeo. W nim dźwięk był już dużo słabszy i nawet zastanawiałem się nad wymianą głóśników, ale jak wsiadłem do ravki z fabrycznym audio, to dopiero poczułem co do znaczy dramat;)

W Camry Radio FM również brzmi tragicznie. Do tego stopnia, że dla mnie słuchając głównie FM, nie opłaca się niczego ruszać.
a próbowałeś puszczać FM przez AA? jakąś aplikacją streamującą radio przez internet? nie wiem jaka będzie różnica przy fabrycznym audio, ale z JBL jest kolosalna

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Września 2022, 22:02:05 »
a próbowałeś puszczać FM przez AA?
W Camry ta ekskluzywna :grin: funkcjonalność jest dopiero od wersji 2021. Ludzie montują radia od chińczyka, ale mnie aż tak nie zależy, poza tym z chinolami różnie bywa. W sumie sporo słucham, ale w samochodzie nie przepadam.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Września 2022, 22:07:03 »
Ciekaw jestem jaka różnica będzie po wymianie pozostałych głośników i wytłumieniu drzwi ?
Nie wiem czy warto w to iść.
Jak załadujesz jeszcze 4 duże głośniki o dużej mocy, to może być potrzebny wzmacniacz. Trzeba by sprawdzić moc na wyjściu w radiu.
Wygłuszenie da dużo, szczególnie jak słuchasz głośno.
Ja zamierzam iść przód JBL+ głośniki w drzwiach i wyciszenie. Jak mi braknie, to dorzucę subwoofer do bagażnika, ale to już potrzebny jest wzmacniacz albo coś typu jbl basspro hub, ale to wyjdzie drugie tyle co jak sam sobie wymienię głośniki i wyciszę drzwi.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Września 2022, 01:44:58 »
W Tucsonie z 2016r audio było równie słabe
Kwestia subiektywna. Ja miałem z końca 2015 i ze źródła BT, czy pendrive'a grało to o niebo lepiej niż w RAV4. Miałem radio bez tabletu. Tu po prostu poczułem ogromny zawód. Nie brałem JBL bo uznałem że w obecnych czasach "standardowe" audio jest ok, a tu pełen zawód. Fakt że nie wiem czy miałem wybór bo zamawiałem na początku grudnia 2022 z tych co były już w tranzycie, a jeszcze nie zarezerwowane (tak, tak, były takie czasy). Były tam 4x sele. kilkanście Exe i jeden JBL Black. Czarnego nie chciałem bo sie po Tucsonie wyleczyłem z tego koloru, a przy pozostałych handlowiec nie wspomniał o JBL, ale tak jak napisałem wtedy wydawało mi się to przesadą zwłaszcza za taką kasę, a teraz bym się wahał...
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Października 2022, 13:03:00 »
...
A tego e-calla schowanego pod deską to wgl jakoś słychać?
Tak słychać i to całkiem dobrze.
Dziś dla testu wcisnąłem i sobie porozmawiałem z centrum alarmowym.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Października 2022, 22:11:19 »
Ja zamierzam iść przód JBL+ głośniki w drzwiach i wyciszenie. Jak mi braknie, to dorzucę subwoofer do bagażnika, ale to już potrzebny jest wzmacniacz albo coś typu jbl basspro hub, ale to wyjdzie drugie tyle co jak sam sobie wymienię głośniki i wyciszę drzwi.

Masz już na oku konkretne modele głośników? Podasz je?
Dzięki z góry.

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Października 2022, 14:50:47 »
Takie pytanie - jak wymienialiście swoje głośniczki w podszybiu to też dawaliście w szereg kondensator elektrolityczny (270 uF) - jak ten gość na filmiku (bo ja nie):
https://www.youtube.com/watch?v=40DqOh3cUew
Zastanawiam się czy jest taka potrzeba ?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Października 2022, 16:13:04 »
Takie pytanie - jak wymienialiście swoje głośniczki w podszybiu to też dawaliście w szereg kondensator elektrolityczny (270 uF) - jak ten gość na filmiku (bo ja nie):
Zastanawiam się czy jest taka potrzeba ?
W komentarzach cos tam piszą że one niby obcinają basy ale sam nie wiem. Miałeś w komplecie te kondesatory? Bo z filmu wynika, że on je dostał w komplecie z głośnikami tylko że on ma JBL CLUB 3020 a Ty JBL CLUB 322F.
Coraz bardziej się przymierzam do tego upgrade :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Października 2022, 16:39:15 »
Faktycznie to inne głośniki, nie zwróciłem uwagi.
W pudełku od 322F nie było kondensatorów, nie jestem pewien bo montowałem 2 mc temu ale możliwe że były w samych głośnikach. Czyli po temacie.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Października 2022, 21:20:58 »

Masz już na oku konkretne modele głośników? Podasz je?
Dzięki z góry.

Filtr Górnoprzepustowy, jest taka potrzeba
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Jakub88$

• Początkujący
  • Samochód:: Rav 4 2022
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Stycznia 2023, 13:48:52 »
Czy wiecie może gdzie można nabyć takie kabelkowe adaptery do tych JBL ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl