Autor Wątek: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi  (Przeczytany 65147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
Odp: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi
« Odpowiedź #255 dnia: 07 Maja 2024, 22:11:55 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #256 dnia: 07 Maja 2024, 23:40:09 »
Porównanie mające mały sens.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #257 dnia: 23 Maja 2024, 10:15:40 »
Tak więc i ja dołączyłem do klubu wyciszaczy. Na razie przednie drzwi i bagażnik. W planie jeszcze tylne nadkola i tylne drzwi.
Dodatkowo głośniki wymienione na Focale. Z tyłu niestety wymienilem je rok temu bez wygłuszenia i teraz muszę rozwiercać nity, no chyba że uda mi się dojść z matą bez tego.
W podszybiu mam jeszcze JBL Club 322F ale wstawię tam gwizdki z kompletu Focal.

I mała przestroga. Kupując IS TOY 165 nie zwrócilem uwagi że sa dwie wersje tego zestawu. Moja nazywa się IS TOY 165 TWU, jest to zestaw przeznaczony do aut bez oryginalnego miesjca na tweetery i dostałem je z obudowami, wiązką i szablonem do wycięcia otworów pod mocowanie. Zorientowałem się niestety za późno, po zamontowaniu drzwiowych (zwrot juz odpadł) i bedę musiał dorobić wiązki do tweeterów. W komplecie do RAV4 sa przejsciówki do kostki w podszybiu. W tym co ja mam wiązki są do podłączenia pod te drzwiowe. Na szczęście kiedys kupiłem na amazonie przejściówki red wolf i z nich to poskładam. Bez sensu dołożyłem se roboty i jeszcze przepłaciłem ale jakoś mi nic innego nie wyszukało jak kupowałem, a bez świadomości że są dwie wersje nie szukałem dalej.

Te co kupiłem: https://allegro.pl/oferta/dedykowane-glosniki-do-toyota-focal-is-toy-165twu-woofery-tweetery-15644583792
Te co trzeba kupić: https://allegro.pl/oferta/focal-inside-is-165-toy-glosniki-samochodowe-system-165mm-do-lexus-toyota-15373146493

No ale różnica jest na ogromny PLUS :)

PS. Przeglądając zdjęcia zestawu pod RAV4 wychodzi, że tak czy inaczej trzeba przerabiać kabelki. RAV4 (tylko) ma obróconą polaryzację w kostce w podszybiu. Piszą o tym w wielu miejscach w sieci. Tak więc trzeba zamienić konektorki w kabelkach albo po prostu je przeciąć i zlutować na odwrót.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2024, 10:43:57 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #258 dnia: 23 Maja 2024, 11:26:04 »
Każdy pisze o Focalach. Jak wygłuszałem auto, to zaproponowano mi (nie wymieniałem ostatecznie i zostałem przy oem) HELIX CB K165.2-S3. "Głośniki oczywiście może być dedykowany Focal IS TOY 165, ale HELIX CB K165.2-S3 w ciut niższej cenie i gra o klasę wyżej. Helix jest w wersji 3Ohm, co wyciąga więcej mocy z radia, wysokie tony to jedwabna kopułka a Focal aluminium. Wysokie tony Focala są po prostu drażniące ludzkie ucho. A basik z wooferów Helixa jest bardziej konturowy, mamy poczucie lepszej jakości.Głośniki HELIX CB K165.2-S3   899zł, tył HELIX CB C165.2-S3 549zł
Montaż przy wytłumieniu drzwi symbolicznie 100zł za parę, ale dojdą dystanse 2x79zł i kostki głośnikowe 4x10zł."
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #259 dnia: 23 Maja 2024, 12:42:08 »
wysokie tony to jedwabna kopułka a Focal aluminium. Wysokie tony Focala są po prostu drażniące ludzkie ucho. A basik z wooferów Helixa jest bardziej konturowy, mamy poczucie lepszej jakości

Jeśli mam być szczery to jak czytam tego typu rekomendacje to mi się od razu włącza audiofilska lampka ostrzegawcza.
Z całą pewnością dużo można zrobić, żeby poprawić jakość odsłuchu. Pytania podstawowe jakie mi się narzucają to:
- czy w samochodzie aby na pewno warto? W samochodzie z definicji NIGDY nie będzie optymalnych warunków do słuchania muzyki.
- co to znaczy, że "basik jest bardziej konturowy"? To już naprawdę brzmi cholernie audiofilsko. Ile z tego to faktycznie obiektywnie lepszy dźwięk a ile to efekty wyłącznie psychologiczny?

To pytania retoryczne. Ja sobie na nie odpowiedziałem już dawno temu. Nikomu nie narzucam odpowiedzi - każdy niech sobie odpowie wg własnych potrzeb. Jedyne co proponuję to chwilę refleksji i zastanowienia przed rozpoczęciem zmian.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #260 dnia: 23 Maja 2024, 13:08:03 »
Bo wygłuszenie robiłem w zakładzie, w którym obecny właściciel otrzymał wiele nagród w dziedzinie car audio. Zatem zna się na tym, co robi. Ja audiofilem nie jestem i dlatego jeżdżę z głośnikami fabrycznymi. Może jak coś mnie trafi i miałbym porównanie do lepszego, to zapłacę i wstawię. Akurat 1500 zł to nie jest jakiś majątek.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #261 dnia: 23 Maja 2024, 21:58:34 »
No dobra. Wymiana głośników na Focale zakończona. Z podszybia zniknęły JBL 322F, a w oryginalne ramki wpasowały się gwizdki Focala. Dzięki temu głośniczek e-calla też wrócił na swoje miejsce. Oczywiście tak jak pisałem wcześniej trzeba obrócić polaryzację do gwizdków. Ja i tak musiałem zrobić przejściówki, bo kupiłem złą wersję Focala na przód ale oglądałem na zdjęciach te właściwe i tam przejściówka skieruje plus do minusa.  Z całej serii Toyot tylko Rav4 ma obróconą polaryzację w tych kostkach.

Co do wrażeń odsłuchowych jest bardzo dobrze. Różnica względem fabryki potężna. Trudno mi powiedzieć ile tu pomogły głośniki, a ile wygłuszenie ale jestem bardzo zadowolony. Wygłuszenie jeszcze w tylnych drzwiach do zrobienia.

PS. JBL Club 322F mam do sprzedania  :-)    - jest to calkiem tanie rozwiązanie pośrednie na poprawę dżwięku - taka wersja light jak ktoś chciałby bez rozbierania drzwi i inwestowania większych pieniędzy poprawić to co dała fabryka.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline viorafa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #262 dnia: 25 Maja 2024, 17:04:02 »
. W tym co ja RAV4 (tylko) ma obróconą polaryzację w kostce w podszybiu. Piszą o tym w wielu miejscach w sieci. Tak więc trzeba zamienić konektorki w kabelkach albo po prostu je przeciąć i zlutować na odwrót.
Czesc skad wiadomo ze polaryzacja jest odwrocona? Właśnie sprawdzilem teraz jak gra glosnik zmieniając polaryzacje (w prawym podszybiu) i gra tak samo. Nie wiem jak sprawdzic polaryzacje, głośnik jest tak maly ze nie reaguje na test baterią.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #263 dnia: 25 Maja 2024, 17:46:03 »
Nie wiem jak sprawdzić. Widziałem na necie sporo artykułów - raczej anglojęzycznch w których ludzie pisali że Rav4 ma odwróconą polaryzacje w kostce w podszybiu. Ktoś gdzieś nawet wrzucał schemat el. Nawet Amazon przy aukcji z przejściówką RedWollf podaje że w Rav4 plus minus są na odwrót. Przejściówka jak i dedykowane focale IC 165TOY pasują to wielu Toyot z taką kostką w podszybiu ale tylko w RAV4 jest plus/minus na odwrót. Czemu? Nie wiem....

Teoretycznie da się to sprawdzić testami odsluchowymi. Tutaj https://www.youtube.com/watch?v=N3IvHfkH3VA&t=2013s w pierwszych minutach jest test lewy/prawy i środek/zewnątrz po którym można zweryfikować jak są podłączone.
Ja zaufałem tym wszystkim opisom i gdy robiłem przejściówki do tweeterów to zrobiłem od razu obrócone. Test pokazał że jest prawidłowo ale ja nie jestem specem od audio i nie wiem czy przy samych obróconych tweeterach było by to słychać.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl