Autor Wątek: Nie działa regulacja ogrzewania  (Przeczytany 2979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MoniaLisa

• Prawie Toyot
Nie działa regulacja ogrzewania
« dnia: 26 Września 2022, 17:48:18 »
Mam problem z ogrzewaniem, zarówno na automacie jaki i na ręcznym. Grzeje tylko na najwyższym ustawieniu HI, kiedy ustawię niższą temperaturę (jakąkolwiek) - wieje tylko zimny wiatr. Ostatnio testowałam z termometrem, w samochodzie było 15 st., ogrzewanie nastawione na 24 i więcej, a temperatura nie wzrastała. Przejechałam 10 km, silnik zagrzany i nic nie pomaga. Są nieliczne momenty, że niby ogrzewanie działa ale tylko przy najwyższych temperaturach 29-27 st. I tak byle jak, tylko letni wiaterek.
Samochód mam od prawie roku, Toyota C-HR 1.2 z 2020. Zeszłej zimy wszystko hulało jak należy.

Byłam z tym w serwisie Toyoty ale chyba nie bardzo wiedzą co z tym zrobić, bo wmawiają mi, że tak ma być i, że w Toyotach tak już jest.

Miał ktoś może podobny problem i wie, jak sobie z tym poradzić?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Nie działa regulacja ogrzewania
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Września 2022, 20:14:43 »
po pierwsze to WITAMY NA FORUM

-do sprawdzenia najprostsze czynności: stan zbiorniczka plynu chlodzenia, czy poziom jest ok i czy węże chłodzące nie są przegryzione
JAKI wynik sprawdzenia?

-czy dzieje się to LOSOW czy cały czas?

-czy temperatura silnika na zegarach jest na wlaściwym zakresie pracy po nagrzaniu? środek skali około 90 st. ?
JAKI wynik sprawdzenia?

ten silnik ma dwa termostaty - tutaj też może być problem
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2022, 20:18:51 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Września 2022, 18:53:07 »
Czy wskazanie temperatury zewnętrznej działa prawidłowo? Rozszerzając sugestie kolegi powyżej, czy byłą jakaś kolizja drogowa, plamy pod samochodem, wymieniany/dolewany płyn chłodniczy?

Offline MoniaLisa

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Października 2022, 19:52:25 »
Poziom płynu chłodzącego jest OK, węże nie pogryzione (z resztą mam zamontowaną antykunę), temp. silnika po nagrzaniu na środku skali. Nie grzeje prawie cały czas, rzadko zdarza się, że grzeje ale słabo i tylko na wyższych ustaw. temperatury. Auto bezwypadkowe, raczej nic nie cieknie. Wskazania temp. zewn. prawidłowe.

Więc może to ten termostat? Jak go sprawdzić i w którym miejscu się znajduje?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Października 2022, 21:55:56 »
Termostat to prosta i niedroga część. W podstawowym układzie zamontowany jest między chłodnicą a blokiem silnika, ale kolega wyżej wspomina o jeszcze jednym termostacie. Tego się raczej nie sprawdza, tylko typuje do wymiany na podstawie dedukcji. Silnik powinien nagrzać się (tu strzelam) po przejechaniu ok. 4-5km. Temperatura na wskaźniku musi być stabilna i wskazówka musi znajdować się w jedynym słusznym miejscu (ok. 90 stopni), nie wzrastać na trasie i nie spadać na wolnych obrotach. Jeżeli tu działa poprawnie, to może zapowietrzenie lub uszkodzenie nagrzewnicy.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2022, 22:55:48 wysłana przez surrender »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Października 2022, 06:03:17 »
Sprawdzenie termostatu jest banalnie proste, wkładamy do wody  zamknięty i podgrzewając sprawdzamy przy jakiej temp. się otworzy.(,potrzebny termometr z odpowiednią skalą).
No i w drugą stronę, czy zamyka się.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Października 2022, 08:55:01 »
Sprawdzenie termostatu jest banalnie proste
Teoretycznie tak. W praktyce zakres pracy to 90-92 i do 102-107 stopni, więc pomiar w wodzie nie będzie pewny. Poza tym może się nie domykać, do końca nie otwierać lub działać losowo i nieprawidłowo. Podmiana elementu w silniku to zwykle kilka chwil, a cechy awarii są charakterystyczne więc raczej trudno o chybioną diagnozę.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2022, 09:30:52 wysłana przez surrender »

Offline browarek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Października 2022, 16:43:50 »
Witam. Kiedyś oglądałem odcinek profesora Chrisa  "od spodu nówka Toyota Corolla" i tam profesor pokazywał na rurze wydechowej za katalizatorem w corolli  taką nagrzewnicę płynu chłodzącego może jakiś zawór do tej nagrzewnicy się nie otwiera i nie puszcza płynu do nagrzewnicy wnętrza .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl