Autor Wątek: Toyota RAV4 2021 buczenie podczas jazdy po naładowaniu akumulatora hybrydowego  (Przeczytany 1621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline umbrella307

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 V AWD-i
Witam wszystkich !

Posiadam Toyotę RAV4 V hybryda AWD-i. Samochód kupiony przeze mnie w salonie w Polsce w 2021 roku. Zastanawiam się czy to jest usterka czy też normalna praca samochodu: podczas jazdy w dół TYLKO od chwili gdy akumulator hybrydowy naładuje się do pełna (na ekranie maksymalna ilość kresek poziomu ilości naładowania) rozpoczyna się charakterystyczny dźwięk buczenia wydobywający się ze środka samochodu / silnika. Dźwięk buczenia jest mało słyszalny przy niskich prędkościach – mało zauważalny natomiast przy prędkościach autostradowych 140 km/h jest nie do zniesienia. Tak ja pisałem wyżej dźwięk buczenia pojawia się tylko wtedy gdy akumulator hybrydowy naładuje się  do pełna przy jeździe w dół natomiast gdy bateria nie jest naładowana do pełna podczas jazdy w dół to jest cisza. Buczenie również ustaje na chwile gdy doda się gazu po czym znów wraca. Podczas jazdy po prostym lub pod góre buczenie nigdy nie występuję. Objaw ten jest od początku od kiedy samochód odebrałem z salonu i nie zwracałem na niego uwagi dopóki nie przestraszyłem się ostatnio na autostradzie jak zaczęła huczeć przy zjeździe w dół przy naładowanym do pełna akumulatorze.

Chciałem się Was drodzy użytkownicy tego samochodu dopytać czy ma ktoś podobnie ? Czy to jest normalny objaw tego modelu ? Zastanawiam się czy reklamować to na gwarancji…

Z góry dziękuję za wszelkie informację.

Pozdrawiam.

EDIT: podobno podczas jazdy w dół gdy bateria jest w pełni naładowana to silniki elektryczne przestają wspomagać hamowanie samochodu i zaczyna robić to wtedy silnik spalinowy podnosząc swoje obroty od siły pędu i to on buczy po prostu. Nie znam się za bardzo ale chyba to jest powód tych dźwięków. Co sądzicie ?
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2022, 10:43:26 wysłana przez umbrella307 »

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Toyota RAV4 2021 buczenie podczas jazdy po naładowaniu akumulatora hybrydowego
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Października 2022, 11:43:47 »
I to tylko wtedy, kiedy masz zdjętą nogę z gazu? Jeśli tak, to tak jak odgadłeś, hamowanie silnikiem.

Offline umbrella307

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 V AWD-i
Odp: Toyota RAV4 2021 buczenie podczas jazdy po naładowaniu akumulatora hybrydowego
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2022, 11:46:35 »
I to tylko wtedy, kiedy masz zdjętą nogę z gazu? Jeśli tak, to tak jak odgadłeś, hamowanie silnikiem.
Tak dokładnie, gdy noga zdjęta z gazu.

Pozdrawiam.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Października 2022, 12:42:04 »
Hamowanie silnikiem.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Października 2022, 13:14:44 »
Też to zaobserwowałem na autostradach włoskich gdzie były długie zjazdy. Jadąc na tempomacie nie mamy kontroli nad tym w jaki sposób jest utrzymywana prędkość. Gdy brakuje już możliwości hamowania silnikami elektryczymi to aby uniknąć spalenia hamulców włącza się hamowanie silnikiem.

Ciekawe jak to jest w plug-inach? Czy ładowane są wszystkie akumulatory trakcyjne? Kiedyś tu była dyskusja bez finału że część aku w plug-in można doladowac tylko z gniazdka co trochę mnie zaskoczyło ale już sam nie wiem jak to jest.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Października 2022, 18:19:20 »
Nie widzę powodu żeby miało być jak piszesz.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Października 2022, 19:15:12 »
Finał dyskusji o plug in jest prosty
P in doładuje się w trybie charge(włączany przyciskiem) do 80% stanu baterii podczas jazdy.
A z gniazdka do 100%

Chciałem się Was drodzy użytkownicy tego samochodu dopytać czy ma ktoś podobnie ? Czy to jest normalny objaw tego modelu ?

Ten typ tak ma
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl