Autor Wątek: Śiawatła do jazdy dziennej Aygo 2012  (Przeczytany 5651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kris77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Aygo
Śiawatła do jazdy dziennej Aygo 2012
« dnia: 09 Października 2022, 11:40:14 »
Witam serdecznie Wszystkich Forumowiczów. Jestem tu nowy i to mój pierwszy wątek. Kupiłem żonie Aygo 1.0 2012. Mam pytanie odnośnie świateł do jazdy dziennej. Czy macie tak samo że po odpaleniu auta zapalają się światła pomimo przełącznika świateł na OFF ? U mnie się zapalają wszystkie światła przód, tył, ośw. tablicy rej. Po przełączeniu na światła mijania nie ma różnicy w oświetleniu. Jaki jest w takim razie sens świateł do jazdy dziennej skoro tak czy tak całe oświetlenie działa tak samo ? Chyba że mam coś skopane a o tym nie wiem :-) W instrukcji obsługi ani słowa o tym.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Śiawatła do jazdy dziennej Aygo 2012
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Października 2022, 12:21:24 »
Masz dołożone jakieś ustrojstwo, które samo włącza światła. Należy zdemontować i założyć moduł na same światła mijania lub na długie 30% bez włączania tyłu i oswietlenia konsoli.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kris77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Października 2022, 15:15:38 »
Raczej nic nie jest dołożone tak przynajmniej twierdzi poprzedni właściciel Ufam mu bo to bardzo dobry uczciwy znajomy a samochód salon Polska. Z tego co wiem to od 7 lutego 2011 producenci mają obowiązek montażu świateł dziennych we wszystkich autach. Czyli w Aygo żony powinny być fabrycznie. Auto z 2012 roku. Co byście zrobili na moim miejscu ? Jechać do ASO ? Chyba że ktoś z Forumowiczów ogarnia temat (jest elektrykiem który może mi to zbadać) ? Najchętniej w woj. łódzkim

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Października 2022, 18:21:52 »
Obowiązek byl ale w nowo homologowanych.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kris77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Października 2022, 20:11:42 »
W instrukcji obsługi która była dołączona przez salon również jest o światłach do jazdy dziennej. Jest opis adaptacji ale u mnie to chyba nie działa tak jak powinno. Rozumiem że światła do jazdy dziennej powinny działać tak jak opisał to kolega Colin. Czy ktoś kto posiada ten model auta z podobnego rocznika mógłby opisać jak działa to u niego ?

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2022, 20:36:18 »
MAM 2012 rok i mam swiatła dzienne LED  raczej nie włącza mi sie pól auta . tylko pród tylko swiatła dzienne LED. Nie było zadnego obowiazku w 2012 roku by sie z tyłu cos paliło !
pozdro

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2022, 20:45:04 »
MAM 2012 rok i mam swiatła dzienne LED�  raczej nie włącza mi sie pól auta . tylko pród tylko swiatła dzienne LED. Nie było zadnego obowiazku w 2012 roku by sie z tyłu cos paliło !
pozdro
Ale bełkot.
Kris, ty nie masz świateł dziennych, tylko światla mijania które zapalają się po uruchomieniu samochodu. Pewnie moduł dołożony.

Offline kris77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października 2022, 22:03:32 »
MAM 2012 rok i mam swiatła dzienne LED  raczej nie włącza mi sie pól auta . tylko pród tylko swiatła dzienne LED. Nie było zadnego obowiazku w 2012 roku by sie z tyłu cos paliło !
pozdro
Kurdę u mnie nie ma LEDów. Pewnie faktycznie dołożony jest moduł. Umówiłem się do ASO w środę i zobaczę co oni na to. Kolego Ma-Corolla jeśli to nie problem to czy mógłbym prosić o jakąś fotkę Twoich lamp lub jakieś zdjęcie poglądowe jakie są u Ciebie ? Proszę o to ponieważ sami wiecie że czasem w serwisach też gadają głupoty na zamknięcie mordy :-)

Offline kris77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Października 2022, 23:41:49 »
Co myślicie o takich lampach DRL ? https://allegro.pl/oferta/toyota-aygo-2005-lampa-do-jazdy-dziennej-led-12660485008
W zderzaku mam zaślepki na lampy przeciwmgielne i w to miejsce założyłbym dzienne. Jednak mieliście rację że u mnie jest dołożony uniwersalny sterownik i dlatego tak badziewnie to działa. Ewentualnie te https://allegro.pl/listing?string=philips%20daylight%209 ale wolałbym jednak okrągłe.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Października 2022, 21:39:09 »
Wiem że miałem rację.
Powtórzę to co w drugim poście na sameeej górze wątku raz jeszcze
nie montuj tego syfu tylko swiatla długie na 30% przez dedykowany modul, który je uruchamia w momencie pracy silnika.
Nie szpeć pojazdu lampami, które zaraz zaczną parować i nie pasują do pojazdu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Października 2022, 21:46:47 »
@Colin, ale ten moduł ni huhu nijak się ma do przepisów w PL, czyż nie? Miałem coś takiego w aucie sprowadzonym z USA (Honda)i "władza" nie chciała tego zaakceptować, choć to było OEM.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Października 2022, 22:18:17 »
Wiem że miałem rację.
nie montuj tego syfu tylko swiatla długie na 30%

Reflektory przednie nie mają homologacji ECE RL00 więc zgodnie z warunkami technicznymi jakie muszą spełniać pojazdy, muszą świecić tylne światła pozycyjne wraz z tablicą rejestracyjną a długie na 30% tym bardziej są nielegalne. Nie mówię żeby tego nie robić bo cóż właściciele nie robią dla swoich niuń, ale czysto teoretycznie jest to niezgodne z prawem. Kolega ma aktywowane tzw. światła skandynawskie, które są zgodne z prawem a czy ma je aktywowane zmuaną ustawień modułu BSI czy jakimś innym dołożonym automatem tego nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2022, 22:21:17 wysłana przez Meett »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2022, 22:57:49 »
KRISMAN
tak, wszystko prawda, to tylko moja sugestia i ja bym tak to rozwiazał bez oszpecania karoserii

W Aygo nie ma BSI ani innego konfigurowanego testerem odpowiadającego mu modułu komfortu, to nie francuz
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2022, 23:04:49 wysłana przez Colin »

Offline kris77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Października 2022, 23:41:33 »
Wiem że miałem rację.
nie montuj tego syfu tylko swiatla długie na 30% przez dedykowany modul, który je uruchamia w momencie pracy silnika.
Nie szpeć pojazdu lampami, które zaraz zaczną parować i nie pasują do pojazdu
Bardzo Ci dziękuję za sugestię ale niestety nie skorzystam z tego rozwiązania ponieważ w moim BMW E90 zastosowałem taki właśnie patent. Wystarczyło po OBD zmienić kilka parametrów i tylko cieszyć się efektem bez szpecenia auta. Niestety bardzo wnikliwy Pan policjant tego nie "zaakceptował" Mandat i zabrany dowód :-)
Dzisiaj byłem w firmie zrobić lepsze nagłośnienie w Aygo i przy okazji zauważyłem że w tej firmie również montują DRL. Mają spory wybór lamp homologowanych dopuszczonych do użytku w PL ale jest jedno ale .... Muszę we własnym zakresie zdobyć osłony halogenów w zderzak. Zamiast halogenów pójdą oczywiście dzienne. Ja mam okrągłe tylko że potrzebuję z otworem. Wstawił bym zdjęcie ale nie widzę tu opcji. Chyba że podpowiecie jak to zrobić to wstawię. Wiem wiem powiecie wyciąć otwory w tym co mam ale niestety widać druciarstwo. Chłopaki pokazywali zdjęcia bo klient się upierał że tak chce. Wycieli i kiepsko to wygląda. Wiecie może gdzie można coś takiego kupić prócz ASO ? Szukałem szukałem i znaleźć nie mogę.

Offline kris77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Listopada 2022, 13:33:13 »
Witam ponownie Forumowiczów. Drążę nadal temat DRL w Toyotce żony :-) Kupiłem lampy w/g sprzedającego dedykowane do tego modelu. Dokładnie coś takiego :
https://motostacja.com/product/31588.html?gclid=Cj0KCQiApb2bBhDYARIsAChHC9vpKfROP-jUFjYZiSXOYoAmavwf4rsznaX8IVlp_HgDMJws99w7AVkaAqimEALw_wcB
Zamówiłem również osłony ori chromowane. Powiedzcie mi może orientujecie się w temacie. Czy to prawda że w moim Aygo (podobno jest bo ktoś mi to powiedział ale również mówił sprzedawca lamp) jest wyprowadzona wiązka typowo pod DLR ? Pytam ponieważ przy lampach nie ma żadnego dodatkowego modułu, sterownika jak zwał tak zwał. Czy może potrzebuję dokupić osobno np, coś takiego https://www.proxima.pl/produkt/kawapro/ Fajny ten moduł ponieważ ma nawet czujnik zmierzchowy. Podpowiedzcie proszę jeśli ktoś wie bo być może nie muszę nic więcej dokupować.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl