Autor Wątek: Gumy na zimę  (Przeczytany 2962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michallo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross HDF
Gumy na zimę
« dnia: 20 Października 2022, 07:37:09 »
Witam serdecznie wszystkich członków naszego forum,

Ktoś może jest już po procesie zakupu opon zimowych do Yarisa Cross?
Mam zaprzyjaźnionego wulkanizatora i powiedział ze rozmiar 205/65R16 (standard w wersji Comfort) to mało popularny i jest problem z dostępnością tańszych gum.

W związku z tym czy ktoś znalazł jakiś sensowny zamiennik rozmiarowy? Czy np 215/60R16 wchodziłoby w grę?

I jeszcze jedna kwestia - czujniki TPMS. Trzeba je dodatkowo kupować do kół zimowych? Interesuje mnie posiadanie dwóch kompletów kół, letnie na alufeldze, zima na stalowce.

Z góry dzięki :)

Offline sunmoon51

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross DF
Odp: Gumy na zimę
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2022, 08:23:05 »
Na zimę kupiłem 16" felgi stalowe z oponami Goodyear UltraGrip 8 205/65 R16. Z wykorzystaniem rabatu na akcesoria kosztowało 3000 zł. W komplecie są czujniki TPMS.

Nie rozważałem opcji, aby przekładać czujniki z kół zimowych do letnich i odwrotnie. Ponieważ w samochodzie można zarejestrować dwa komplety czujników, przekładanie nie miałoby sensu z uwagi na stratę czasu i możliwość uszkodzeń.
Toyota Yaris Cross Dynamic Force 125 KM 6 M/T Comfort + Tech + Style

Offline michallo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2022, 08:44:21 »
Ja niestety już wykorzystałem rabat 1000 na inne akcesoria - wziąłem bagażnik dachowy (te belki poprzeczne).

Zastanawiam się wciąż czy to rzeczywiście z danym rozmiarem jedyna możliwość do tego auta…

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2022, 08:52:23 »
Jeśli nie kupisz czujników do drugiego kompletu to będzie Ci się świeciła czerwona kontrolka I tyle.
Co do opon zimowych, szersze nie są najlepszym pomysłem (a 215/60r16 będą szersze o 10mm) zaś średnica koła jest OK. bo różnica w profilu to 4.25mm więc w zakresie referencyjnym.
Jakbyś zaś chciał iść w  oponę na felgę stal 15"  to zalecaną jest 205/70r15
Edit: możesz kupić same opony w tym roku na swoje felgi,  a za rok resztę,  jeśli kasa jest problemem.
Możesz też kupić wielosezonowe a letnie sprzedać.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2022, 08:56:39 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline michallo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2022, 10:42:59 »
Nawet nie kwestia kasy, co szukania oszczędności,

Jak się kupowało nowy samochód to trzeba się było liczyć z wydatkami ale nie liczyłem ze komplet będzie do takiego małego autka kosztował aż tyle ;)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2022, 00:34:32 »
Możesz też kupić wielosezonowe a letnie sprzedać.

O to, to!

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2023, 13:55:09 »
Podepnę się pod temat, bo moje pytanie również dotyczy kół. Wiem że były już podobne tematy, ale są tez różne napędy, więc spróbuję zapytać  :-)
Zarówno koła zimowe jak i letnie mają wymiar 215/55/17 do odbioru auta mam jeszcze około tygodnia, więc rozglądam się za dojazdówką na jakieś trasy gdzie może się taka przydać.
Czy jeśli kupię koło dojazdowe o wymiarach 155/70/17, to czy nie spowoduje to jakieś awarii w napędzie hybrydowym 4x4 skrzynia automat ?
oczywiście mówimy tu o odległościach do najbliższej wulkanizacji czyli może to być 1 km a może być 50 km.
Wiem że nie ma typowego miejsca na takie koło w tym modelu, ale czasami warto mieć przy sobie, nawet wciśnięte między bagażami.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl