Autor Wątek: Przebieg a trwałość  (Przeczytany 7099 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR'25 ; RAV'25
Przebieg a trwałość
« dnia: 21 Października 2022, 11:21:43 »
hej,
Pochwalcie się proszę przebiegiem w waszych CH-Rkach hybrydowych.
Czy zauważyliście jakieś zmiany w kulturze pracy silnika ?
To moje pierwsze auto hybrydowe, i zastanawiam się jakie będzie trwałe, jak wpłynie na silnik spalinowy to ciągłe jego włączanie i wyłączanie.
Na razie przebieg 300km i wszystko chodzi na tiptop cichutko i bez zająknięć.
Ale miałem okazję przejechać się Aroną z przebiegiem 3700km i tam start/stop jak załączał silnik to ten początkowy hałas uruchamiania silnika, to tak jakby dogorywał konający pies który próbuje jeszcze szczekać -_-'  Zastanawiam się czy tutaj w CH-R silnik spalinowy zawsze będzie taki cichy przy uruchamianiu, czy też z czasem zacznie wyć tak nieprzyjemnie?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Przebieg a trwałość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Października 2022, 12:38:07 »
Start / stop jest zawsze nieprzyjemny w działaniu - żona jeździ Mokką - jak wsiadam to zawsze wyłączam.
Dlatego większość producentów wprowadziła miękkie hybrydy, które mają trochę większy silniczek elektryczny niż w standardowym benzyniaku, który łagodniej uruchamia silnik spalinowy.
W standardowej hybrydzie np. Twojej C-HR znajdują się dość moce silniki / generatory elektryczne i większy akumulator trakcyjny - dlatego uruchamianie silnika spalinowego jest prawie nieodczuwalne.
Nieprzyjemne wycie silnika w hybrydzie Toyoty pojawia się gdy wciśniesz gaz do dechy ale to już inna sprawa.
Przy delikatnym operowaniu gazem przyspieszanie jest bardzo płynne (zasługa eCVT) i nieprzyjemnych odgłosów brak.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Października 2022, 16:23:02 »
Po 30kkm stwierdzam, że nic się nie zmieniło na gorsze :)
SAP ABAP Certified Developer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Października 2022, 16:56:15 »

Start / stop jest zawsze nieprzyjemny w działaniu - żona jeździ Mokką - jak wsiadam to zawsze wyłączam.
Niezgodzę się, w Toyocie działa super, miękko i niemal bezgłośnie, ale też bardzo rzadko używam.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2022, 22:58:54 »
Wierzę Ci, jednak w kilku autach z S/S którymi okazyjnie jeździłem było to dobrze słyszalne, odczuwalne i irytujące.

Offline miksell

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2022, 19:25:00 »
mam 2 Hybrydy:

1. Rav4 z 2017, przebieg 220 000 km. PRzebieg w większości na trasach. Zużycie minimalne. W środku jak nowe. Żadnych poważnych awarii.
2. C-HR z 2017, przebieg 100 000 km, przebieg miasto + krótkie trasy. Zużycie podobne do RAv4.

Ps: Wszystkie serwisy robione w ASO co 15 tys km.

Nie zauważyłem, żadnych zmian jeśli chodzi o działanie napędu.

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR'25 ; RAV'25
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Października 2022, 11:28:55 »
dzięki za odpowiedzi :)
też na swój następny przymierzam się do RAV4
Jeszcze pytanko czy hybrydy Toyoty też mają GPFy ? jak to się ma do jazdy tylko po mieście na krótkich odcinkach ?
Obecnie w nowym Tucsonie wiem że dużo użytkowników ma problem, przy jeździe tylko po mieście, GPFy im się zapychają i włącza kontrola "sprawdź układ" i pozostaje oddanie auta do ASO, ponieważ przejażdżka po autostradzie i próba przepalenia niestety nie pomaga.

pozdrawiam

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Października 2022, 13:30:36 »
trochę podepnę się pod wątek

czy ktoś z użytkowników C-HR zabezpieczał dodatkowo podwozie antykorozyjnie?

RAV4 jest tragiczna jeśli chodzi o ten temat, prawie żadnej ochrony, są już doniesienia o rdzy od spodu w kilkumiesięcznych autach

laicy mówią, że Toyota już tak ma i nie zabezpiecza podwozi swoich aut ( a przynajmniej nie w takim stopniu jak konkurencja, tutaj np Mazda wypada najlepiej spośród wszystkich Japończyków ), może ktoś interesował się tematem w C-HR i podeśle jakieś info

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Października 2022, 14:01:51 »
 W ASO Kielce raz 2000 zł raz 3000 za konserwację, ja mam
od 2016 i nie wygląda to dobrze.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Października 2022, 08:10:33 »
CHR 2017 ponad 110 tys . ASO do 90 tys Pozniej co rok tylko test napędu hybrydowego za 200 zł.
Olej filtry co 15 tyś. Bez zarzutu , oprócz nieszczęsnego alarmu i radia które powodowały rozładowanie akumulatora. Opisane rozwiązanie na forum.
Co do środka jak nowe ale plastiki jakby z papieru były. Butelka z wodą je porysuje. Spalanie miasto krótka trasa max 3 km 4.7 latem do 6.5 zimą, trasa np Łodż - Zakopane 4.5 - 5.8 prędkości do 140.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2022, 08:15:06 wysłana przez maciek20038 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl