Autor Wątek: Zawyżone spalanie.  (Przeczytany 4693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zawyżone spalanie.
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Października 2022, 09:07:14 »
Tak wygląda po 40min jazdy i spalanie już nie spadnie nawet po 3h. Kratkę wyczyscilem ostatnio, szału nie było szczerze mówiąc z czystością jej, ale już jest ok.

A czy mógłbyś zerknąć na ten raport z HA? ( trzeba tylko zmienic z 5x szybsze pobieranie na wolne).
 https://www.easypaste.org/file/PgfhqJtl/Report.2022-10-28.07-48-22.html?lang=pl
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2022, 09:28:02 wysłana przez Browiec »

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Października 2022, 11:05:26 »
Ja tam specem nie jestem, zwykłym użytkownikiem. Jak porównuję twój raport z moim z miasta to podobnie jest wszystko (tylko że ja mam większe spalanie ze względu na tym i krótkość drogi i warunki na niej). Prądy baterii podobne, zużycie energii tak samo. Więc bym w tym miejscu  nie szukał problemów (tak samo z temperatura silnika widać kiedy jedziesz na prądzie bo spada i rośnie jak znowu na benzynie). Sprawdzał bym jednak opony, hamulce, łożyska, jak się nic w warunkach jazdy nie zmieniło a spalanie wzrosło nagle. Inaczej to jakiś spec musi zanalizować raporty z działania silnika i oceniać czy coś niedomaga (zresztą też możesz sprawdzić np. korektę długoterminową lambdy bo jak od zera bardzo odstaje to znaczy że coś nie tak z paliwem albo jego spalaniem)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Października 2022, 11:07:37 »
Przód mam do wymiany tarcze i klocki, tak przy okazji jakie klocki i tarcze powinienem kupić, ponieważ w skyview z panoramą są podobno jakieś inne?
Ale większym problemem jest te spalanie. Jak w ogóle czytać tą opcje "brakes" ?
Jaki masz przebieg?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Października 2022, 11:18:35 »
Ale w zeszłum roku nawet w zimę tak nie miałem. Dla zobrazowania sytuacji wygląda to tak: rano jeździłem trasy ok 50km, wyszło spalanie nie całe 7l (do 110km,lekko deptałem, więc delikatnie i tak zawyżone). Potem zgasiłem auto na 20min, wróciłem, przejechałem 8km,spalanie pokazało 4,9l,czyli ok. Następnie stałem na elektryku z 20min i pojechałem jakieś 800m tu spalanie juz pokazało 6.7l i następnie jeżdżąc po mieście delikatnie przez ok 30km spadło tylko do 6.1l,gdzie tu nawet 5l nie powinno brać. U mnie jest 14st, więc jest ciepło, a auto garażuje. Nie wiem może go coś nie dogrzewa.
Dzisiaj rano przy 8 st. C po zimnym starcie i przejechaniu 10 km w średnio zatłoczonym mieście (średnia prędkość 30 km/h) komputer pokazał 5,2 l / 100 km
Z moich obserwacji wynika, że za podwyższenie spalania w jeździe miejskiej odpowiada głównie załączenie się ładowania baterii przez silnik.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Października 2022, 11:24:15 »
Przód mam do wymiany tarcze i klocki, tak przy okazji jakie klocki i tarcze powinienem kupić, ponieważ w skyview z panoramą są podobno jakieś inne?
Ale większym problemem jest te spalanie. Jak w ogóle czytać tą opcje "brakes" ?
Jaki masz przebieg?
211tys

(zresztą też możesz sprawdzić np. korektę długoterminową lambdy bo jak od zera bardzo odstaje to znaczy że coś nie tak z paliwem albo jego spalaniem)
Jak to mogę sprawdzić, obd czy na stację diagnostyczna?

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Listopada 2022, 22:20:32 »
Zmniejsz temperaturę we wnętrzu, ICE rzadziej się będzie załączał.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Grudnia 2022, 00:17:17 »
Kończąc wątek, u mnie przyczyną zwiększonego spalania były te oto poniżej świece. Na nowych nie przekraczam w mieście 5l, gdzie na tych starych poniżej 6l nie dało rady zejść.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Grudnia 2022, 01:30:14 »
Wymiana co 60 tys. km, o ile dobrze pamiętam.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Grudnia 2022, 01:46:04 »
W hybrydzie co 90 tys.km

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Grudnia 2022, 19:55:46 »
A co z tymi świecami było nie tak że sterownik zwiększał dawkę wtrysku?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Grudnia 2022, 21:03:21 »
No właśnie ciekawe co było nie tak jak nie ma gazu to irydy wytrzymują do 100tyś nawet dużej przerwy nie widać, choć jest jeden myk Denso chyba nie wie jakiej ciepłoty powinny być świece irydowe do Toyoty raz 16 potem 20 a nawet 22 przykład https://moja-toyota.top/2020/08/21/jakie-swiece-kupic-wymiana-swiec-w-corolli-e15-z-lpg/
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Grudnia 2022, 11:24:40 »
Wymiana świec w 1.6 co 90.000 u m ie spalanie po wymianie spadło o jakieś 0,6 litra
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Grudnia 2022, 18:58:13 »
A co z tymi świecami było nie tak że sterownik zwiększał dawkę wtrysku?
Myślę, że to raczej kierowca bardziej gaz wciskał, bo mu samochód nie jechał.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Grudnia 2022, 09:01:50 »
Przełożyłem wymianę świec na następny rok (będzie to 8 rok auta, wyjdzie pewnie ok 90-95kkm).
Sprawdzę czy wpłynie to na spalanie - pali delikatnie więcej niż kiedyś, ale czynników może być mnóstwo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl