Autor Wątek: Zabezpieczenie antykorozyjne  (Przeczytany 11186 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miksell

• Toyot Leżący
  • *
Zabezpieczenie antykorozyjne
« dnia: 25 Października 2022, 09:14:55 »
Ostatnio oglądałem film na YT, gdzie facet (zakład wyspecjalizowany w takiej robocie) zabezpieczał antykorozyjnie nową C-HR GR.
Sprawdzał miernikiem grubość lakieru na fabrycznie nowych elementach blacharskich i wyszło, iż na podwozu mieści się ona w zakresie 7-25 mikronów. Niektóre profile zamknięte były fabrycznie zabezpieczone woskiem na szybko i niedokładnie. Przeraziło mnie rozwiązanie nadkoli, wykonane z filcu i pianki. Jakoś nie przekonuje mnie to rozwiązanie, bo przecież woda moze w tym stać. 

I tak się zaczałem zastanawiać, czy by nie zrobić jakiegoś dodatkowego zabezpieczenia mojej C-HR. Jakie są wasze doświadczenia z rudą w C-HR? Jakie są ksoszty zebezpieczenia przed korozją i czy warto?

Ps: moja CHR z 2017.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2022, 09:20:36 wysłana przez miksell »

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zabezpieczenie antykorozyjne
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2022, 09:31:28 »
Moim zdaniem to zależy ile planujesz tym autem jeździć. Ja max 5 lat (2020), więc wolałem rozszerzyć gwarancję (ubezpieczenie), niż bawić się w taką kosmetykę. Co innego ceramika oczywiście, bo to widać :)
SAP ABAP Certified Developer

Offline miksell

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2022, 10:50:50 »
Planuję jeździć do 2026, czylii auto będzie mieć wtedy 9 lat ;-)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Października 2022, 13:03:38 »
To na pewno warto, bo nawet przy odsprzedaży będziesz mógł pokazać podwozie w przyzwoitym stanie. A kupujący starsze modele raczej już pod auto zaglądają.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Października 2022, 13:06:19 »
Nie wiem jak w hybrydzie,  ale w mojej cały spód pokryty osłonami. Ciężko będzie coś zobaczyć poza zawieszeniem.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Października 2022, 13:31:40 »
Też.
Ale są miejsca nie osłonięte i to paradoksalnie tu gdzie jest najgorzej czyli atakowane przez piach i kamienie spod kół - więc jak się coś dzieje to pewnie tam się wypatrzy.
Przed tym należało by pojechać na myjkę podwozia.

Gdybym kupował 10 letnią używkę i sprzedający by twierdził że grama rdzy nie ma - to nawet bym zwrócił mu koszty by podjechać do serwisu, zdjąć osłony, umyć podwozie i zobaczyć co tam w trawie piszczy, a potem założyć nowe spinki (bo te po 10 latach pewnie i tak się urwą podczas zdejmowania). Oczywiście resztę (geometrię, grubość lakieru, wycieki, ...) też trzeba obowiązkowo sprawdzić u mechanika, nie tylko rudą.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2022, 13:34:26 wysłana przez Markid »

Offline miksell

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2022, 14:21:44 »
A z jakimi kosztami trzeba się liczyć by zabezpieczyć auto w miare sensownie?

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Października 2022, 07:35:36 »
A z jakimi kosztami trzeba się liczyć by zabezpieczyć auto w miare sensownie?

Administrator z działu Camry czyli marcin, zawodowo robi takie konserwacje. Ma swój kanał na youtube pod nazwą "Stacja: Konserwacja". To się z nim kontaktuj. Ale fachowe zabezpieczenie to pewnie bliżej 10tys.zł (mycie, suszenie, rozbiórka podwozia, piaskowanie, itp.), bo w stodole na wsi to i za tysiąc złotych zabezpieczą bitexem ale tam to nawet nie myją, tylko na rdzę i błoto natryskują smołę.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Października 2022, 11:21:58 »
Troche nalotu i rdzy znajdziesz w każdym aucie, zaledwie po kilku miesiącach użytkowania, to zupełnie normalne...mamy 2022 rok, jeśli nie planujesz jeździć autem 10+ lat to szkoda zachodu na jakies konserwacje podwozia, przecież do tego czasu auta rdza nie zje, to nie czasy PRL :) jeździć, cieszyć się i nie zawracać sobie głowy takimi blahostkami

prawdziwa korozja, czy to wywołana mechanicznymi uszkodzeniami w karoserii i podwoziu, czy to w wyniku warunków atmosferycznych, soli na drodze itd, nie ma prawa zagrozić bezpiecznemu użytkowaniu jakiegokolwiek auta minimum przez 10 lat

a kto teraz jeździ autami więcej niż 10 lat? naprawdę niewielki odsetek użytkowników dróg
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2022, 11:23:44 wysłana przez Hisss »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Października 2022, 11:52:05 »
"a kto teraz jeździ autami więcej niż 10 lat? naprawdę niewielki odsetek użytkowników dróg"
Oj @Hisss "odleciałeś" teraz, chyba że masz na myśli pierwszego właściciela,  ale i on kiedyś będzie chciał sprzedać swoje auto za dobre pieniądze. 
Średni wiek samochodu w Polsce wynosi 13 lat. I choć od ubiegłego roku nastąpiła znacząca poprawa w tej kwestii, to Polacy wciąż jeżdżą jednymi z najstarszych samochodów w Europie.
https://rankomat.pl/samochod/polscy-kierowcy-jezdza-jednymi-z-najstarszych-aut-w-europie

« Ostatnia zmiana: 26 Października 2022, 11:55:15 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Października 2022, 21:14:38 »
prawdziwa korozja, czy to wywołana mechanicznymi uszkodzeniami w karoserii i podwoziu, czy to w wyniku warunków atmosferycznych, soli na drodze itd, nie ma prawa zagrozić bezpiecznemu użytkowaniu jakiegokolwiek auta minimum przez 10 lat

Obejrzyj sobie podwozia 5, 6-cio letnich Toyot używanych w PL i sprawdź, ile kosztuje usunięcie tego co tam znajdziesz.

Podpowiem-potrzebne będzie piaskowanie,malowania i zabezpieczanie całego podwozia. Inaczej za 5-7 lat wypadną dziury.

Profilaktyka jest zawsze tańsza od leczenia.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Października 2022, 08:41:10 »
"a kto teraz jeździ autami więcej niż 10 lat? naprawdę niewielki odsetek użytkowników dróg"
Oj @Hisss "odleciałeś" teraz, chyba że masz na myśli pierwszego właściciela,  ale i on kiedyś będzie chciał sprzedać swoje auto za dobre pieniądze. 
Średni wiek samochodu w Polsce wynosi 13 lat. I choć od ubiegłego roku nastąpiła znacząca poprawa w tej kwestii, to Polacy wciąż jeżdżą jednymi z najstarszych samochodów w Europie.
https://rankomat.pl/samochod/polscy-kierowcy-jezdza-jednymi-z-najstarszych-aut-w-europie

hej, no właśnie myślałem o osobie, która kupuje nowe auto, pojeździ kilka (6-8 ) lat i potem sprzeda

oczywiście, zdaję sobie sprawę z sytuacji na rynku wtórnym, Polacy wypadają ponoć w tej kwestii najgorzej w Europie...

tak czy siak, kupując nowe auto osobiście nie chciałbym jeździć nim ponad 10 lat, idealnie zrobić tak, aby utracić na nim max 50% wartości kupna

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Października 2022, 08:45:59 »

Obejrzyj sobie podwozia 5, 6-cio letnich Toyot używanych w PL i sprawdź, ile kosztuje usunięcie tego co tam znajdziesz.

Podpowiem-potrzebne będzie piaskowanie,malowania i zabezpieczanie całego podwozia. Inaczej za 5-7 lat wypadną dziury.

Profilaktyka jest zawsze tańsza od leczenia.

bardziej chodziło mi o bezpieczne użytkowanie auta, które ma ~10 lat, nie powiesz mi chyba, że jazda z widoczną zaawansowaną rdzą na elementach podwozia (których defacto nie wymienia się co kilka lat ) wpływa na bezpieczeństwo użytkownika

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Października 2022, 19:49:10 »
Ostatnio oglądałem film na YT, gdzie facet (zakład wyspecjalizowany w takiej robocie) zabezpieczał antykorozyjnie nową C-HR GR.
I tak się zaczałem zastanawiać, czy by nie zrobić jakiegoś dodatkowego zabezpieczenia mojej C-HR. Jakie są wasze doświadczenia z rudą w C-HR? Jakie są ksoszty zebezpieczenia przed korozją i czy warto?

« Ostatnia zmiana: 28 Października 2022, 20:18:34 wysłana przez Ma-corolla »

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Października 2022, 20:14:16 »
Ma corolla co ty bierzesz? Nie da się tego czytać!
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl