Autor Wątek: Sterowanie głośnością komunikatów w Android Auto  (Przeczytany 3488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
Sterowanie głośnością komunikatów w Android Auto
« dnia: 25 Października 2022, 14:28:09 »
Mam zagwozdkę dotyczącą sterowania głośnością komunikatów dźwiękowych w Android Auto. Mając włączone mapy google, można wejść w ustawienia i tam włączyć komunikat testowy w trakcie którego teoretycznie można sterować głośnością, ale u mnie to nie działa ani za pomocą przycisków na kierownicy ani pokrętłem przy ekranie. Kiedyś gdzieś na forum znalazłem informacje, że można tym sterować w ustawieniach dźwięku (ustawienia samochodu, nie część Android Auto) i tam rzeczywiście jest coś w stylu głośności komunikatów i mapy google respektują to ustawienie. Jakoś to działa, choć jest mocno niewygodne.
Problem pojawił się gdy odpaliłem Naviexpert zamiast map google. Gdzieś tu na forum przeczytałem, ze działa regulacja głośności podczas odtwarzania komunikatów, ale u mnie jakoś nie bardzo - tzn. regulacja głośności działa, ale globalnie - tzn. jak chcę mieć głośniejsze komunikaty, to głośniej jest też muzyka, a jak ciszej, to też wszystko jednocześnie robi się ciszej (Spotify). Ma ktoś na to jakiś sposób? Jak rozumiem niektórym to działa poprawnie - jest jakiś nowszy soft, czy może jakieś dodatkowe ustawienia dźwięku? Ja mam rocznik 2019, więc aktualizację z AA instalowałem sam

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Sterowanie głośnością komunikatów w Android Auto
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2022, 17:54:10 »
Gdzieś tu na forum przeczytałem, ze działa regulacja głośności podczas odtwarzania komunikatów, ale u mnie jakoś nie bardzo - tzn. regulacja głośności działa, ale globalnie - tzn. jak chcę mieć głośniejsze komunikaty, to głośniej jest też muzyka, a jak ciszej, to też wszystko jednocześnie robi się ciszej (Spotify)
Źle zrozumiałeś - to jest sterowanie źródłem dźwięku, więc możesz np sciszyc komunikaty pozostawiając radio na wyższym poziomie, ale w przypadku navi i Spotify jest to to samo źródło (AA). Wzajemna głośność między tymi programami musisz ustawić z poziomu telefonu

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2022, 07:18:11 »
W ne jak wyłączyłem automatyczne sterowanie głośnością komunikatów (ust. NE), to nagle głośność jest fajna, nie straszy, słychać też dobrze. Od ostatnich 2 wersji NE z AA (beta testerem jestem) NE zapamiętuje ustawienia dźwięków (czy cisza, czy tylko ostrzeżenia, czy wszystkie komunikaty) i jest już dobrze. Wiem, że nie jest to rozwiązanie - niezależna regulacja głośności z NE, ale ja sobie tak poradziłem.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Października 2022, 08:23:40 »
No u mnie komunikaty z NE są bardzo głośne w porównaniu do muzyki ze spotify
Wzajemna głośność między tymi programami musisz ustawić z poziomu telefonu
Gdzie na telefonie to ustawić?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl