Autor Wątek: Założenie tempomatu  (Przeczytany 2433 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fleximon

• Toyot Leżący
  • *
Założenie tempomatu
« dnia: 26 Października 2022, 20:55:30 »
Witam wszystkich poszukuje dodatkowych informacji nt tempomatu w corolli verso 2007r. 1.8 benzyna a mianowicie wpiąłem manetkę w kierownice - zaświeca się kontrolka cruise natomiast tempomat nie reaguje na utrzymywanie prędkości bądź jej dodawanie lub odejmowanie. Na pedale sprzęgła mam czujnik (auto nie odpali jeśli nie jest wciśnięte sprzęgło). Czy możliwe że w kierownicy odwrotnie maja być wpięte przewody ? Ale czy wtedy zaświecała by się kontrolka? Proszę bardzo o pomoc

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Założenie tempomatu
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Października 2022, 21:44:59 »
Nie wiem czy masz wszystkie elementy układanki, ale czy hamulec wciskasz przed uruchomieniem tempomatu?  Inaczej nie zadziała.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2022, 21:47:05 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fleximon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2022, 22:01:29 »
Jak hamulec przed uruchomieniem tempomatu? Nie rozumiem ? W trakcie jazdy mam wcisnąć hamulec i dopiero.wcisnac on?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Października 2022, 23:20:48 »
Jak hamulec przed uruchomieniem tempomatu? Nie rozumiem ? W trakcie jazdy mam wcisnąć hamulec i dopiero.wcisnac on?
Po odpaleniu auta wciskasz hamulec (zabezpieczenie przed wzrostem prędkości bez sprawnych hamulców - test czujnika) a dopiero uruchamiasz tempomat (trzeba ale tylko po pierwszym uruchomieniu)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Października 2022, 08:13:44 »
Jeśli jest kontrolka CRUISE a tempomat nie utrzymuje prędkości to nie ma spełnionych warunków do włączenia (brak jakiegoś sygnału lub czujnika) albo nieumiejętnie włączasz (4 bieg, 40km/h minimum) i przytrzymanie przycisku aktywacji na trzy sekundy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Października 2022, 10:50:39 »
"albo nieumiejętnie włączasz (4 bieg, 40km/h minimum) i przytrzymanie przycisku aktywacji na trzy sekundy "
nie wiem jakie verso kolega ma ale w moim z 2006r nie trzeba trzymać przez 3sekundy. Włączamy cruise aby sie zaswieciło na zegarach i potem manetką w dół (tak jak byśmy zmniejszali predkosc) wystaczy na chwilkę nie trzeba trzymac jakiś czas.
Co mi przychodzi do głowy to właśnie czujnik na hamulcu, w wersji z tempomatem jak jedziemy na tempomacie i nawet lekko muśniemy hamulec to tempomat się wyłączy (cruise pali sie dalej na zegarach) może tu wlasnie czegos brakuje do podpięcia choć podejrzewam że to i tak jest jeden czujnik od świateł stopu i info dla tempomatu o wcisnieciu hamulca.

Offline fleximon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Października 2022, 18:17:56 »
Udało się aktywować poprzez wciśnięcie pedału hamulca po adpaelniu. Dzięki wielkie za pomoc.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Października 2022, 20:08:47 »
Szerokości :)

Offline sid277@interia.pl

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla Verso
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Października 2022, 15:26:15 »
a jednak falstart jeszcze jakieś propozycje? czujnik na sprzęgle jest na hamulcu nie widzę żadnego czujnika. czy możliwe abym w kierownicy wpiął odwrotnie kable w kostce?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Października 2022, 20:23:13 »
Zapiąć tester i sprawdzić czemu nie działa,a nie wróżyć.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline fleximon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Października 2022, 19:42:22 »
Tester w jakim sensie?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Października 2022, 20:05:55 »
Tester w sensie komputera z interfejsem obsługującego markę Toyota, będzie szybciej i skuteczniej

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl