Czytałeś post #3, to nie są giga koszty, można sprawdzić coś do paliwa. 6900 taniej wychodzi do zwykłej PB niż premium. Tylko 6900 stosuje się cyklicznie, a najlepiej takie coś na raz do baku, ala bomba.
Przykłady:
Oilem DR Petrol - polecam, drogo, ale raz na rok, są przykłady jak denka liże.
AR6400- stosowałem.
Techron Concentrate Plus - bak temu miałem.
Techron Concentrate Plus GDI - stosowałem.
Wynn's Catalytic Converter & Lambda Cleaner
BG 44K® Platinum™ Fuel System Cleaner (BG 208)
Amsoil Performance Improver 355ml na 75L
Red Line Si 1 440ml na 300L
Silniki na bezpośrednim mają swoje przypadłości. Paliwo w oleju norma, warunki robią ilość. Syfi się bardziej, dlatego postojowa to norma powinna być. Degraduje się olej szybciej, w zależności od warunków taki interwał, jeśli tras mało to 10kkm bezpieczny.
Denka tłoków to raczej paliwo chłodzi, a olej smaruje cylindry. To jest jasne przy pałowaniu, dlatego pałowanie nie zawsze pomaga odparować paliwo z oleju. Normalna jazda, z olejem w temp. roboczej i czas jest najlepszy do redukcji paliwa. Czy sprawdzałeś nagar choćby kamerą przez świece, to już coś powie o denkach.
U Ciebie przepał, o ile dokładnie sprawdzony to norma ze zwykłymi stratami. Wielu pisze nic nie dolewam oleju, a to nierealne, bo silnik zawsze coś zużywa. Jedynie coś zastępuje olej, lub taka dokładność ludka. Jeśli interwały masz 10-12kkm i spala 200-250ml to sam policz.
200ml/ 100 setek km = 2ml/100km.
200ml/ 120 = 1.66ml/100km.
250ml/ 100 = 2.5ml/100km.
250ml/ 100 = 2.08ml/100km.
Ja mam średnio 2.9-3.8ml/100km i na interwały moje 8-10kkm dolewam 260-380ml. U mnie to jest 1cm poniżej MAX, gdzie pomiędzy MIN a MAX jest 3.6cm. Naprawdę wielu ludzi nie zauważa spadku o 1cm, a wielu nalewa oleju pomiędzy MIN a MAX i gitara. Także przesadzasz, masz normalne zużycie. Można się cieszyć, że tak mało i że nic nie zastępuje oleju. Ale to już po badaniu dokładnie by było wiadomo. Najlepsza jest sytuacja bez skrajności, a z małymi wartościami.
Tu się zgadzam, są takie mity Toyota nie bierze, Toyota nie dolewa paliwa. Nic mylnego, to też silniki, gdzie nie ma hermetycznego podziału oleju od paliwa, tym bardziej w bezpośrednim. Badam swoje oleje i paliwo mam zawsze, przy zwiększeniu ilości tras wobec miasta ten stan się polepsza, ale nadal jest 0.9% lub 1% paliwa w oleju. Też tu inni pisali, łe Toyota nie ma z tym problemu bo pośredni jest. Oczywiście może się tam coś dokładać, świece, uszczelki wtrysków i wywalone korekty, ale to tylko skala, a nie wynik 0.